Evropa

U Engleskoj djelimično ublažene mjere

Džonson, foto: Twitter

Englezi od danas mogu više da izlaze napolje i da idu na posao ukoliko ne mogu da rade od kuće, što je prva mjera ublažavanja izolacije, uvedene sredinom marta u Velikoj Britaniji zbog pandemije korona virusa.

Pandemija korona virusa je odnijela više od 32.000 života, prema jučerašnjim podacima zdravstvenih vlasti koji obuhvataju podatke iz bolnica i staračkih domova. Međutim, britanski statistički biro naveo je da je 1. maja izdato više od 36.000 smrtovnica u kojima se korona virus navodi kao uzrok.

Britanski premijer Boris Džonson je zato u nedjelju najavio postepeno i oprezno ublažavanje mjera. Škotska, Vels i Sjeverna Irska za sada neće slijediti primer Engleske, pa su stanovnici i dalje pozivani da “ostanu kod kuće”.

Stanovnici Engleske od danas tako mogu da odu automobilom do nekog regionalnog parka, da igraju tenis ili golf, vide prijatelje, ali uz poštovanje držanja razmaka od dva metra, u suprotnom im prijeti kazna od 100 funti, odnosno 113 eura.

Milioni osoba koje ne mogu da rade od kuće, takođe se vraćaju na posao, a ministar za saobraćaj Grant Šaps pozvao ih je da do posla idu biciklom ili pješke.

Da bi se poštovalo držanje distance, u javni saobraćaj će moći da uđe samo jednog od 10 putnika koliko je bilo uobičajeno, javlja danas BBC.

Dozvoljeno je i razgledanje nekretnina na prodaju što bi trebalo da pomogne obnovi tog tržišta.

Ova mala ublažavanja mjera treba da postepeno pomognu obnovi privrede. Velika Britanija je u prvom tromjesečju zabilježila pad od dva odsto BDP, što se nije desilo od finansijske krize 2008. godine, saopštio je danas nacionalni statistički biro.

Boris Džonson je na udaru kritika zbog brzog ublažavanja mjera, a opozicija poruke vlade smatra zbunjujućim. Britanski premijer suočiće se kasnije danas sa pitanjima poslanika na sjednici parlamenta.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Realista
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Neka samo ne dolaze kod nas pa sto god oce

Send this to a friend