Evropa

U Francuskoj od petka karantin

U Francuskoj će od petka, 30. oktobra, ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou u pokušaju da se obuzda epidemija Kovida-19, koja ponovo prijeti da izbjegne kontroli, saopštio je večeras francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je dodao da je planirano da nove mjere budu na snazi do 1. decembra kako bi se spriječilo eksponencijalno širenje korona virusa.

Kako je objasnio, mjere karantina podrazumjevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vježbaju sat vremena dnevno, prenosi Rojters.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

On je kazao i da će, za razliku od karatina u martu, većina škola ostati otvorena.

Makron je rekao da će, ukoliko se za dvije nedjelje poboljša zdravstvena situacija, vlada razmotriti mogućnost da se ponovo otvore neke radnje koje ne prodaju robu od osnovnog značaja.

On je dodao da će mjere biti ublažene kada broj slučajeva korona virusom na dnevnom nivou padne na oko 5.000 dnevno sa trenutnih 40.000, prenosi Rojters.

Send this to a friend