Evropa

Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja da započne kontraofanzivu; Ukrajina: Rusija prkosi uslovima sporazuma o Crnom moru

Ukrajina/ foto: EPA-EFE/STRINGER

Rat u Ukrajini – 467. dan. Ukrajinska vojska poziva na “operativnu tišinu” uoči očekivane kontraofanzive. Potparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštio je da je ta zemlja formirala prvu grupu pilota za obuku na borbenim avionima F-16. S druge strane, Kremlj je naveo da isporuke raketa dugog dometa Kijevu podužu tenzije. Dešavanja pratite na CdM-u.

21.57 – Ukrajina: U ruskom raketnom napadu na Harkov ranjeno devetero ljudi, ubijena jedna osoba

Najmanje devet osoba je ranjeno u ruskom raketnom napadu na Harkov, a ubijen je 57-godišnjak, rekao je čelnik regionalne državne uprave.

Oleg Sinehubov kazao je da su danas raketirali Balakliju i da je od devetero ranjenih troje u teškom stanju.

20.15 – Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja da započne kontraofanzivu

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji donijeti pobjedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, kazao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je ocijenio da bi članstvo u NATO-u ”vjerovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava”.

Reuters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana proljeća kontraofanziva Ukrajine.

19.58 – Ukrajina: Rusija prkosi uslovima sporazuma o Crnom moru

Ministarstvo za obnovu Ukrajine kaže da je Rusija nastavila s registracijom brodova, ali i dalje prkosi uslovima sporazuma o osiguranju sigurnosti izvoza žitarica neispravno pregledavajući plovila.

U saopštenju, ministarstvo je reklo da je Rusija registrovala dva plovila koja su isti dan izjavila da učestvuju u dogovoru, dodajući: “To je u suprotnosti s prihvaćenim pravilima inspekcije plovila koja zahtijevaju da se prvo pregledaju oni koji su najdulje u plovidbi.”

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je da su inspekcije brodova nastavljene ranije u ponedjeljak.

17.57 – Ukrajina: Kijevske snage u nekim područjima kreću u ofanzivu

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je da u nekim područjima kijevske snage prelaze u ofanzivu.

“Odbrambena operacija uključuje sve, uključujući i protivofanzivne akcije. Stoga u nekim područjima prelazimo na ofanzivne akcije”, rekla je Hana Maliar na Telegramu.

“Konkretno, smjer Bahmut ostaje epicentar neprijateljstava. Tu se krećemo duž prilično širokog fronta. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visine. Neprijatelj je u odbrani i želi zadržati svoje pozicije”, dodala je.

Ona tvrdi da je na jugu Rusija u defanzivi i dodaje: “Zašto Rusi aktivno objavljuju informacije o protivofanzivi? Zato što trebaju skrenuti pažnju s poraza u smjeru Bahmuta.”

17.24 – SAD uvele sankcije grupi povezanoj sa ruskom obavještajnom službom zbog Moldavije

SAD su uvele sankcije pripadnicima grupe povezane sa ruskom obavještajnom službom zbog njihove navodne uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su sankcije usmjerene na sedam osoba, od kojih nekoliko održavaju veze sa ruskim obavještajnim službama. Među njima je i vođa grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov koji je organizovao zavjeru da destabilizuje Vladu Moldavije početkom 2023. godine, prenio je Reuters.

16.12 – Kremlj: Putinovo obraćanje u pograničnim regijama je ‘lažno’

Kremlj je rekao da je Putinovo radijsko obraćanje koje su čuli na ruskim stanicama u regijama koje graniče s Ukrajinom lažno i rezultat hakovanja, izvijestile su ruske novinske agencije.

Novinska agencija RIA rekla je da su brojne radio stanice prenijele lažnu adresu.

“Sve ove poruke su potpuna lažna”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nezavisni ruski mediji izvijestili su da je tom objavom stanovnicima regija Rostov, Belgorod i Voronjež, svih regija koje graniče s Ukrajinom, rečeno da su snage Kijeva prešle u Rusiju.

15.49 – Ruski prihodi od nafte i gasa u maju pali više od očekivanog

Ruski prihodi od nafte i gasa u maju su pali za 11,9 posto u odnosu na april, saopštilo je danas ministarstvo finansija Rusije.

Ukupan prihodi od nafte i gasa za maj iznose oko 6,6 milijardi eura. Ministarstvo finansija je prethodno prognoziralo da će prihodi od nafte i gasa u maju pasti za 93,2 miliona eura, ali pad je mogo veći – za oko 352 miliona eura.

Očekuje se da će prihodi od nafte i gasa u junu pasti za dodatnih 506,4 miliona eura, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Ruska ekonomija, uključujući naftu i gas pod snažnim su sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu od kraja februara 2022.

15.34 – Ukrajina kaže da nema informacija o ofanzivi u Donjecku

Ukrajinska vojska kaže da nema informacija o ofanzivi, o kojoj je Rusija ranije izvijestila, navodeći da je Kijev pokrenuo na pet tačaka duž linije fronta u Donjecku.

“Nemamo takve informacije i ne komentarišemo nikakve lažne [vijesti]”, rekao je portparol glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga odgovarajući na pitanje novinske agencije Reuters.

15.05 – Peskov: Čekamo konkretne predloge SAD-a o kontroli naoružanja

Rusija ostaje otvorena za dijalog sa SAD-om o kontroli naoružanja, ali čekamo na konkretne predloge Vašingtona diplomatskim kanalima, izjavio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjavu savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana da je “SAD spreman za dijalog sa Rusijom o kontroli naoružanja bez preduslova”, portparol Kremlja je ocijenio da je poruka Salivana “važna i pozitivna”, prenosi ruska agencija TASS.

“Naravno, očekujemo da će to biti podržano konkretnim potezima preko diplomatskih kanala, a nakon toga će biti moguće razmotriti predložene formate dijaloga. Rusija ostaje otvorena za dijalog, mislimo da je to izuzetno važno, ali prvo moramo razumjeti kako je ovaj prijedlog formulisan”, rekao je Peskov.

12.15 – Panika u Kremlju, strahuje se od novih napada dronovima: Gradi se bunker za rusku elitu, građani bijesni – Gdje da bježimo

Kremlj planira da izgradi bunker ispod VIP bolnice u Moskvi kako bi zaštitio rusku elitu od ukrajinskih dronova i raketnih napada, piše britanski Telegraf.

<<<Panika u Kremlju, strahuje se od novih napada dronovima: Gradi se bunker za rusku elitu, građani bijesni – Gdje da bježimo<<<

11.50 – Kremlj odbio da komentiriše ukrajinsku protivofanzivu

Ruska režimska agencija Tass javlja da je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odbio da komentariše bilo kakva pitanja o ukrajinskoj protivofanzivi.

“Ovo je povezano s tokom “specijalne vojne operacije”. Stoga, ministarstvo odbrane ima apsolutni prioritet oko tih pitanja. Vidjeli ste današnju izjavu koju je dalo ministarstvo”, rekao je Peskov referišući se na jutrošnje saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem se tvrdi da su ruske snage odbile veliki ukrajinski napad na jugu Donjecka.

“Specijalna vojna operacija” je, podsjetimo, izraz koji Kremlj preferira za opis invazije na Ukrajinu pokrenutu u februaru 2022. godine.

09.32 – Šef Vagnera: Ukrajinci vraćaju izgubljene pozicije u Bahmutu

Osnivač i šef zloglasne ruske plaćenićke grupe Vagner, Jevgeniij Prigožin, je tokom vikenda objavio da su ukrajinske snage možda povratile dio izgubljenih pozicija na jugozapadu okupiranog grada Bahmuta.

Prema Prigožinovim riječima, u izvještajima se navodi da su ukrajinske snage utvrdile opservacijske položaje u gradu i natjerale ruske snage da reaguju.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Haana Maljar, baš kao i drugi ukrajinski zvaničnici, tvrde da ukrajinske snage i dalje drže pozicije u gradu čiju potpunu okupaciju je prije dvije sedmice proglasio Prigožin.

No, zanimljivo je da je jedan od najvažnijih ukrajinskih generala danas objavio kako ukrajinske snage “nastavljaju s napredovanjem” u blizini Bahmuta.

Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinske kopnene vojske, objavio je kako su ukrajinske snage uspješno uništile ruski položaj kod Bahmuta.

Sirski nije spominjao dugoočekivanu ukrajinsku protivofanzivu, ali je njegov komentar objavljen nakon što je rusko ministarstvo odbrane ustvrdilo da je odbilo veliku ukrajinsku protivofanzivu u Donjecku, pri čemu je ubijeno 250 ukrajinskih vojnika.

06.52 – Lokalne vlasti: Dva drona pala na auto-put u ruskoj Kaluškoj oblasti

Načelnik Kaluške oblasti u Rusiji Vladislav Šapša objavio je na Telegramu da su dva drona pala na auto-put u toj oblasti, prenio je Rojters.

“Nije bilo detonacije. To područje je ograđeno”, naveo je Šapša.

Kaluška oblast graniči se sa širim područjem Moskve.

06.35 – Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage pokrenule talas vazdušnih napada na Kijev tokom jučerašnjeg dana, ali da je uspješno odbijen. S druge strane, ruska strana tvrdi da su Ukrajinci nastavili sa granatiranjem naselja u Belgorodskoj oblasti.

U međuvremenu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je najmanje petstotina djece stradalo od početka rata, dok je šef Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksej Danilov naveo da su gubici Ukrajine u Bahmutu za oko sedam i po puta manji od ruskih.

Potparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignjat je rekao da je Ukrajina formirala prvu grupu pilota koji će ići na obuku na lovcima F-16, a ukrajinska vojska zamolila je na “operativnu tišinu” uoči najavljene kontraofanzive.

Za to vrijeme, potparol Kremlja Dmitrij Peskov ukazao je da će nove isporuke raketa dugog dometa Kijevu dovesti do eskalacije tenzija, ali da Rusija treba da bude “pribranija i jača” da bi nastavila započeto.

Send this to a friend