Evropa

Više nema šanse odlaganja, kanabis legalan od ponedjeljka

Foto: dpa

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Njemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

Naime, kontroverzni zakon je, poslije prolaska kroz oba doma parlamenta, u srijedu popodne i potpisan. To, doduše, nije učinio predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) koji je na odmoru, nego predsjednica Bundesrata Manuela Švezig (Schwesig).

Nalog za štampanje službene objave je izdat, saopštila je predsjednikova kancelarija. Kanabis u Njemačkoj, dakle, postaje legalan na Uskšnji ponedjeljak.

Time je iščilela nada opozicionog demohrišćanskog bloka da će predsjednik odbiti da potpiše usvojeni zakon, što je bila posljednja ustavom predviđena mogućnost odlaganja.

Šef države, naime, može da procijeni da je neki zakon u suprotnosti sa ustavom i vrati ga parlamentu.

Prema novim propisima, odrasli smiju da posjeduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu, pa i u javnosti. U sopstvenom domu, dozvoljeno je uzgajanje do tri biljke za uzgajanje i do 50 grama marihuane za ličnu upotrebu.

Konzumacija ostaje zabranjena u školama, sportskim objektima kao i u opsegu od 100 metara od tih ustanova.

Tags

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
vesko nk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

A u Nikšić hapse ljude zbog bašte.Đe ja živim.Zabranite prerađeni duvan jer je čisti otrov cigarete kao i kanabis bez reklamiranja i zabrana uživanja na javnim mjestima i daleko od sportskih i školskih objekata.Zabrana da se cigarete koriste u školskim WC prostorijama dvorišta i sl. ali i u zbornicama i kabinetima.Znači i profesorski kadar.

Send this to a friend