Evropa

Višegradska grupa očekuje da nova EK ubrza proces proširanja EU

Peter Sijarto

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Peter Sijarto izjavio je da Višegradska grupa (V4) očekuje da će nova Evropska komisija ubrzati proširenje Evropske unije.

Nakon susreta sa kolegama iz V4 u Pragu, on rekao da je jedan od najvećih promašaja prethodne Evropske komisije na čelu sa Žan-Klodom Junkerom to što je dovela proces proširenja do gotovo potpunog zastoja, prenio je MTI.

“Zbog toga očekujemo da nova Evropska komisija otvori novu eru u proširenju EU sa posebnim osvrtom na integraciju Zapadnog Balkana”, naveo je Sijarto.

On je istakao da će politika proširenja, na čijem čelu je mađarski komesar Oliver Varhelji, biti u dobrim rukama.

“V4 se složila da podrži napore mađarskog komesara za proširenje da ubrza integraciju”, naveo je Sijarto i dodao da je politika EU blokiranja proširenja tokom proteklih godina u potpunosti protiv interesa evropskog bloka.

Najbrža moguća integracija zapadnog Balkana je u političkom, bezbjednosnom, ekonomskom i strateškom interesu Evropske unije i Mađarske jer pomažu evropskom bloku da se efikasno odupre pritisku migranata, rekao je on.

Na pitanje MTI da li se na sastanku razgovaralo o novim predlozima njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera o prihvatanju izbjeglica, Sijarto je istakao da ta tema nije pokrenuta pojedinačno.

“Ali pozicija V4 je jasna”, rekao je Sijarto.

“Mi nismo voljni da primimo bilo kakve ilegalne migrante u centralnu Evropu”, dodao je on.

Prema Sijartovim riječima, uspjeh i sigurnost centralne Evrope postoji zahvaljujuć čvrstoj antimigracijskoj politici i to će tako ostati.

Sijarto je kritikovao Finsku koja do kraja decembra predsjedava EU jer tokom svog mandata nije pogurala proširenje Evropske unije.

On je nakon sastanka sa kolegama iz Češke, Poljske i Slovačke na sastanku zemalja Višegradske grupe, rekao da je jedan od “značajnijih propusta” odlazeće Evropske komisije to što EU u oktobru nije odobrila započinjanje pristupnih pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenio je AP.

Finska je kao predsjedavajuća EU, rekao je Sijartu, napravila ogroman propust u tom pogledu i da se nada da će nova Evropska komisija pogurati proširenje.

Kako se navodi, zemlje Višegradske grupe podržavaju proširenje EU

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Dobro bi bilo da se stvori kriticna masa zemalja predvodjena visegradskom grupom i da se izvrsi pritisak na zemlje koje su skepticne i koje ometaju prosirenje kao sto je Francuska Holandija Danska itd i da se pokusa da se postigne konsenzus u tom pogledu , dakle da se nastavi proces prosirenja EU.

Send this to a friend