Evropa

Vulkan na La Palmi i dalje bijesni, predsjednik Kanarskih ostrva: Mi smo na milosti i nemilosti vulkana

Foto: Twitter/Itahiza

“Mi smo na milosti i nemilosti vulkana”, rekao je Anhel Viktor Tores, predsjednik Kanarskih ostrva. Vulkan Kumbre Vijeha na La Palmi aktivirao se prije skoro mjesec dana i zasad nema naznaka da će erupcije prestati u skorije vrijeme.

Više od 40 potresa različitih magnituda pogodilo je ostrvo u nedjelju, od kojih je najveći iznosio 4,3 stepeni po Rihterovoj skali, saopštio je španski Nacionalni geografski institut. Predsjednik Kanarskih ostrva, pozivajući se na informacije koje je dobio od stručnjaka, rekao je da trenutno nema indicija da će se vulkan smiriti.

„Mi smo na milosti i nemilosti vulkana. On jedini može da odluči kada će ovo prestati“, objasnio je Tores.

Potoci lave nastavljaju da se izlivaju iz vulkana koji se nalazi u srcu ostrva.

Široko područje prekriveno je vulkanskim pepelom. Do sada je skoro 2.000 zgrada na La Palmi uništeno otkad je vulkan počeo da eruptira 19. septembra. Čak 7.000 stanovnika evakuisano je iz svojih domova sa ostrva.

Skoro 37 kilometara puteva je uništeno, a lokalna aviokompanija saopštila je u nedjelju da je otkazala sve letove za La Palmu zbog pepela iz vulkana.

I nakon 28 dana od početka erupcije, vulkan Kumbre Vieha zadržava svoju razornu snagu i ne prestaje da izbacuje lavu, tako da magma koja nastaje iz unutrašnjosti zemlje premašuje kapacitet glavnog konusa i preliva ga.

„To je uobičajena pojava zbog fluktuacije protoka lave u glavnom konusu. Za sada ništa zabrinjavajuće“, uveravju iz Nacionalnog geografskog instituta.

Ukupna površina zahvaćena lavom vulkana je porasla za 10 odsto preko noći, rekao je Migel Anhel Morkuende, tehnički direktor Plana za vanredne situacije vulkana na Kanarskim ostrvima.

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju koja otkriva da se lava koje izbija iz vulkana može vidjeti iz svemira.

„Lava je sa temperaturom od 1.240 stepeni Celzijusa uništila nekoliko preostalih zgrada koje još stoje sjeverno od naselja Todokue“, napisala je agencija u svom izvještaju o fotografiji.

Lava je tekla prema okeanu, uništavajući većinu kuća, kao i plantaže banana i avokada.

Erupcija vulkana Kumbre Vijeha započela je 19. septembra i to je prva katastrofa ove vrste na ostrvo od 1971. godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
ElPatron
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ElPatron
Gost
ElPatron

Pa kako nece kad ste kuce u njegovo korito napravili

Send this to a friend