Evropa

Vulkan na La Palmi ponovo izbacuje lavu, naređena evakuacija više stotina stanovnika

Foto: EPA-EFE

Vulkan Cumbra Vieja na španskom ostrvu La Palma i dalje ne miruje, a novo izbacivanje lave natjeralo je vlasti da izvrše evakuaciju skoro 800 stanovnika mjesta La Laguna.

Vlasti su naredile stanovnicima da sa sobom ponesu samo osnovna dokumenta, te su naveli da evakuacija može potrajati samo nekoliko sati.

“Želimo pokupiti i dokumenta, ali i druge stvari jer nam je cijeli život u toj kući. Međutim, ne možemo skupiti 30 godina života u pet minuta”, rekao je jedan od stanovnika ostrva za Reuters.

Kako su naveli predstavnici civilne zaštite na La Palmi, iako lava sporo napreduje prema naseljenim djelovima, dio ostrva se morao evakuisati kako se ne bi ugrozili životi stanovnika.

Iako se dio vulkana proteklog vikenda, usljed aktivnosti, djelimično urušio, nova “rijeka lave” pronašla je put s druge strane vulkana te je na putu prema moru uništila plantaže banana i avokada kao i djelove kuća u gradu Todoque.

“Lava je u protekle tri sedmice, od 19. septembra, uništila 1.186 kuća, a zbog vulkanske aktivnosti evakuisano je 6.700 građana”, saopštili su iz Vulkanskog instituta Kanarskih ostrva.

Zbog vulkanske aktivnosti, zvaničnici su zabilježili ukupno 64 seizmičke aktivnosti, a najjači zemljotres koji je pogodio ovo područje iznosio je 4,1 stepen prema Richterovoj skali.

Prema informacijama španskih medija, vulkan Cumbra Vieja trenutno formira tri toka lave. Prvi tok lave izgubio je na snazi i trenutno ne predstavlja opasnost.

Međutim, drugi i treći tok trenutno prave najveće probleme stanovnicima s obzirom da lava na ovom području i dalje teče te na svom putu uništava usjeve, ali i stambene objekte.
Iako aerodrom La Palma još uvijek nije zatvoren, zvaničnici aerodroma su rekli kako je samo tokom utorka otkazano 11 letova, a da je nastavak rada aerodroma u ovakvim uslovima sve neizvjesniji.

Send this to a friend