Evropa

Vulkan na ostrvu La Palma izbacuje blokove lave veličine zgrade

Foto: screenshot/YouTube/DW

Blokovi istopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, a dogodila se i serija potresa koji su uzdrmali tlo, tri nedjelje nakon erupcije vulkana, saopštio je danas španski Nacionalni geološki institut (ING).

U saopštenju se navodi da je tokom dana zabilježen 21 seizmički pokret, a najveći je imao magnitudu 3,8, potresla su se sela Mazo, Fuenkalijente i El Paso, prenijela je agencija Rojters.

Blokovi crvene usijane magme kreću se niz padinu vulkana Kumbre Vijeha, a vulkan je počeo da ih izbacuje nakon urušavanja sjevernog dijela vulkanske kupe.

“Urušavanje sjevernog dijela vulkana Kumbre Vijeha uzrokovalo je oslobađanje velikih blokova materijala i pojavu novih tokova koji prolaze kroz već evakuisana područja“, napisano je u objavi na Tviteru španskog Odjeljenja za nacionalnu bezbjednost.

Lava čija temperatura dostiže 1.240 stepeni celzijusovih uništila je i poslednje preostale zgrade u selu Todoke, objavio je Institut za vulkanologiju na Kanarskim ostrvima.

Lava je od 19. septembra uništila 1.186 zgrada i 493 hektara zemljišta.

Oko 6.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova na ostrvu La Palma, koje ima oko 83.000 stanovnika.

Send this to a friend