Evropa

Zabranjen rad desničarskoj organizaciji zbog širenja nacističke ideologije

Ilustracija (Foto: EPA)

Njemačke vlasti sprovele su racije na više desetina lokacija širom zemlje nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser zabranila djelovanje desničarske ekstremističke grupe optužene za širenje nacističke ideologije.

Pretreseno je sjedište grupe Artgemajnšaft, kao i 26 kuća koje pripadaju 39-orici članova ove organizacije u 12 saveznih država, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Tanjug agenciju Rojters.

Težak udarac

“Ovo je još jedan težak udarac desničarskom ekstremizmu i ideološkim piromanima koji i danas nastavljaju da šire nacističku ideologiju. Ova desničarska ekstremistička grupa pokušala je da regrutuju nove neprijatelje Ustava svojom odvratnom indoktrinacijom djece i mladih”, izjavila je Feser.

Njemačke vlasti su ovog mjeseca zabranile još jednu neonacističku grupu, Hamerskins Dojčland, sa korjenima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon istrage u saradnji sa američkim zvaničnicima koja je trajala više od godinu dana, njemačka policija je upala u domove 28 članova te grupe, prenosi Al Džazira.

Tags
Send this to a friend