Evropa

Zaharova: NATO provocira Rusiju, odgovorićemo; Bajden potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 791. dan. U dosadašnjim sukobima poginulo gotovo pola miliona ukrajinskih vojnika, tvrdi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, najavivši da će trupe na terenu dobiti prve raketne sisteme S-500. Američki Senat na putu da izglasa zakon o pomoći saveznicima, Kijevu namijenjena 61 milijarda dolara. I London najavljuje jačanje kapaciteta svoje odbrambene industrije, Riši Sunak sprema još 500 miliona funti za ukrajinsku vojsku. Dešavanja pratite na CdM-u.

Pasoši za vojno sposobne samo unutar Ukrajine

Ukrajinska administracija odlučila je danas da se pasoši za vojno sposobne muškarce mogu davati samo u zemlji, što je dio pooštravanja regulativa za mobilizaciju.

Nova regulativa objavljena je dan nakon što je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba suspendovao konzularne usluge za sve vojno sposobne muškarce do 18. maja i kritikovao sve koji su u inostranstvu i nisu u armiji.

“Pasoši za vojno sposobne muškarce neće biti poslati u strane diplomatske misije”, navodi se u saopštenju i ističe da se ova mjera ne odnosi na ukrajinske državljane koji sada mogu da pređu granicu, uključujući i osobe sa invaliditetom.

Ukrajina je početkom mjeseca usvojila nacrt zakona o reformi regulativa za mobilizaciju.

Bajden potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden potpisao je zakon o paketu vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 61 milijardu dolara.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Bajden je kazao da će isporuke oružja početi u narednim satima.

Bajden je, govoreći iz Bijele kuće nakon potpisivanja zakona, rekao da paket pokazuje da SAD i njihovi saveznici u potpunosti podržavaju Ukrajinu u borbi protiv invazionih ruskih snaga.

On je dodao da je odobrenje pomoći važno kako bi se pokazalo “da se suprotstavljamo predsjendiku Rusije Vladimiru Putinu”.

Senat je, sa 79 prema 18 glasova, odobrio četiri zakona koje je Predstavnički dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle sedmice naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku.

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu.

Najveći osigurava 61 milijardu dolara kritično potrebnih sredstava za Ukrajinu, drugi daje 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba širom svijeta, a treći daje 8,1 milijardi dolara za “suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku.

U četvrtom zakonu, koji je Predstavnički dom dodao u paket prošle sedmice, nalaze se potencijalne zabrane aplikacije društvenih medija TikTok pod kineskom kontrolom, mjere za prenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Kijev dobio od EU tranšu od 1,5 milijardi eura

Ukrajina je dobila od Evropske unije novu tranšu finansijske podrške u iznosu od 1,5 milijardi eura i nada se da će dobiti još deset milijardi eura kasnije ove godine, rekli su zvaničnici.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je da je EU, koja je Ukrajini obezbijedila 31 milijardu eura, postala najveći donator budžetskog finansiranja Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

“Međunarodna podrška je ključ za obezbjeđivanje makroekonomske stabilnosti i izgradnju temelja ekonomskog rasta”, rekao je Marčenko.

Sjedinjene Države, koje su odobrile milijarde dolara u novom paketu pomoći Ukrajini, takođe su važan donator.

Ukrajina se ove godine suočava sa budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara i u velikoj mjeri se oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih partnera da bi mogla da finansira socijalnu i humanitarnu potrošnju.

Kijev koristi većinu svojih državnih prihoda za finansiranje odbrambenih napora dok se njegove trupe bore protiv veće i bolje opremljene ruske vojske, prenosi Reuters.

Zaharova: NATO provocira Rusiju, odgovorićemo

Vojne vježbe NATO-a na teritoriji Finske, blizu ruske granice, su provokativnog karaktera i imaju za cilj da izvrše pritisak na Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Cilj ovih vojnih vježbi je da demonstracijom sile izvrše vojni pritisak na Rusku Federaciju”, saopštila je Zaharova i dodala da ovakve operacije povećavaju rizik od vojnih incidenata.

“Predstavnici NATO-a, namjerno raspiruju histeriju oko navodne ruske prijetnje i aktivno šire insinuacije o nekim planovima Rusije da napadne države članice bloka kako bi opravdali sopstvene agresivne namjere”, ocijenila je portparolka, a prenosi Tanjug.

Zaharova je istakla da je obuka na teritoriji Finske dio hibridnog rata protiv Rusije, a da Alijansa vojno “eksploatiše skandinavsku zemlju”.

“Bez sumnje, biće preduzete sve neophodne političke i vojno-tehničke mjere da se neutrališu prijetnje odbrambenoj sposobnosti naše zemlje”, izjavila je potparolka, naglasivši da Moskva pomno prati akcije Zapada.

Švajcarska zamrznula rusku imovinu vrijednu 7,5 milijardi franaka 

Opseg ruske imovine zamrznute u Švajcarskoj zbog sankcija nakon početka rata u Ukrajini smanjio se, saopštio je Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO).

Uglavnom je to zbog gubitka vrijednosti ulaganja, pada cijena dionica i fluktuacija stečaja, dodaje se u saopštenju  koje prenosi Tanjug.

Iznos je pao sa 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,7 milijarda eura) na 5,8 milijardi švajcarskih franaka (oko šest milijardi eura) tokom 2023. godine, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Tokom prošle godine zamrznuto je dodatnih 580 miliona franaka. Trenutno je zamrznuto 17 nekretnina, kao i brojne umjetnine, instrumenti te sportska i luksuzna vozila.

Zelenski: SAD svjetionik demokratije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da odobrenje američkog Senata za paket pomoći Ukrajini od više milijardi jača ulogu Amerike kao “svjetionika demokratije”.

“Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju vitalne pomoći Ukrajini”, rekao je Zelenski na Telegramu.

Moskva: Ukrajinski napad dronom izazvao požar u energetskim objektima u Smolensku

Na pogonima za proizvodnju goriva i energije u ruskoj Smolenskoj oblasti izbio je požar usled ukrajinskog napada dronom, saopštio je guverner zapadnog regiona Vasilij Anohin.

“Naš region je ponovo na udaru ukrajinskih bespilotnih letjelica. Kao rezultat neprijateljskog napada na civilne pogone za gorivo i energiju, izbili su požari u okrugu Smolenska i Jarcevo”, kaže Anohin na Telegramu.

U odvojenom slučaju ukrajinskog napada, guvrner Lipecke oblasti na jugozapadu Rusije Igor Artamonov navodi da je dron pao na industrijsku zonu.

Tvrdi da nije bilo povrijeđenih, ali nije potvrdio da li je bilo štete i koji je cilj napada.

Senat SAD odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbjednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrijednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemjesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen.

Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsjednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ”suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Šta se dešavalo juče

Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će trupe na terenu dobiti prve raketne sisteme S-500 uz tvrdnju da je Kijev dosad izgubio gotovo 500.000 vojnika.

Šojgu je naveo da udio savremenih sistema PVO i protivraketne odbrane u ruskoj vojsci iznosi 82 odsto i da će biti povećan na 85 procenata u naredne dvije godine. Kako je ocijenio, ruske snage su srušile mit o superiornosti zapadnog naoružanja.

Američki Senat raspravlja o 95 milijardi dolara pomoći saveznicima. Šezdeset jedna milijarda je namijenjena Ukrajini, a ostatak Izraelu i Tajvanu.

SAD će u najkraćem roku poslati paket vojne pomoć Ukrajini vrijedan milijardu dolara, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Britanski premijer Riši Sunak istakao je da će britansku odbrambenu industriju postaviti u “ratni režim”, najavljujući još pola milijarde funti za ukrajinsku vojsku.

Oleksandr Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine tvrdi da ruske trupe pripremaju “neprijatna iznenađenja” u okviru ljetnje ofanzive i da pokušati da napadnu “neočekivane mete.“

11

avatar
1000
8
3
0
 
10
LipaMitarTalični TomTrtmilojkaAooooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Talični Tom
Gost
Talični Tom

Običan Ukrajinac na frontu se nije obradovao ovoj vijesti. Sva sreća da nama Rusija nije ovako pomagala kada nas je NATO napao.

Aooooo
Gost
Aooooo

Da može mrčena Rusija izaći na kraj sa Ukrajinom, kao da bi i sa Natom. Kakvi umišljeni likovi!

Lipa
Gost
Lipa

Polako što NATO ne krene kad je tako

Istina
Gost
Istina

SAD svetionik demokratije. Hahahahaha. Tako su i muslimani pricali dok ih Ameri sa Izraelom ne pomlatise pa ih sada nesto ne cujem. Ameri nemaju bracu vec samo interes, da zavladaju planetom i da gospodare narednih 1000 god, a tek kad zavladaju vidjet cete kako ce se pravila demokratije po noci mijenjati i sto ce od njih ostati, a vjeruj da… Više »

Trtmilojka
Gost
Trtmilojka

Moja baba bi ti rekla ,,Tandara mandara cicvara popara!” 😂😂😂

Mitar
Gost
Mitar

E ta ti bi dobra. 🙂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ova zaharova je ratobornija od jovane jeremic !! Neka de !!

Ime nase
Gost
Ime nase

🤣🤣🤣🤣🤣 a sto je ovo

Podgorica
Gost
Podgorica

Nestaje medjunarodno pravo, nestaje nezavisnost i sigurnost Švajcarskih banaka, kad će većina zemalja (Kina, Indija, Brazil..) povući svoj novac. Trenutno gledamo rušenje dosadašnjeg i nastajanje novog Svjetskog poretka…

Aco
Gost
Aco

Ovo je jako dobra vijest. Slava Ukrajini.

Hogar
Gost
Hogar

Jako je ohrabrujuće što su Ukrajinci izdržali mjesecima bez pomoći,odbili ruske napade. #a rusima razlog za veliku brigu.

Send this to a friend