Evropa

Zaoštrava se problem manjka osoblja u njemačkim bolnicama

Foto: Christian Charisius/dpa

Uprava većina njemačkih bolnica računa na zaoštravanje problema sa manjkom osoblja za njegu bolesnika, vidi se iz novog istraživanja u koji nje agencija dpa imala uvid.

Menadžeri u 86 odsto klinika iz istraživanja ocjenjuju da će problem sa deficita osoblja na odjeljenjima opšte medicine u naredne tri godine postajati sve teži, navode autori zajedničke studije revizorske kuće BDO i Njemačkog bolničkog instituta DKI.

“Bolnice previđaju crnu budućnost”, piše u studiji.

Njima najviše nedostaju kvalifikovani kandidati za mjesta medicinskih sestara i tehničara. Odlaskom osoblja u penziju ili na druge poslove samo povećava deficit.

Prema rezultatima istraživanja, skoro svaka bolnica, njih 94 odsto, nema dovoljno osoblja na odjeljenju opšte medicine. U prosječnoj bolnici nepopunjeno je osam odsto radnih mjesta.

Na odjeljenjima intenzivne njege, u bezmalo tri četvrtine bolnica na odjeljenjima intenzivne njege otvoreno je 12 odsto predviđenih radnih mjesta.

Bolnice pokušavaju da riješe problem nedostatka osoblja garancijama zapošljavanja mladih na praksi i uvozom radnika iz inostranstva.

“Uprkos svim naporima, manjak se u ovom trenutku jedva pokriva”, izjavio je Karl Blum iz DKI.

Planirana reforma bolničkog sistema i druge mjere u oblasti zdravstva, poput reforme obuke njegovatelja, neće popraviti stanje, ocijenila je uprava većine bolnica.

Trećina čak smatra da će spajanje školovanja za njegovanje bolesnih, djece i starih problem samo pogoršati.

“Ako se to nastavi, bolnice će morati da zatvaraju odjeljenja, i to ne zbog manjka novca, nego jer nemaju dovoljno osoblja za negu”, ocijenio je šef odseka za zdravstvenu zaštitu u BDO Folker Penter (Volker).

Tags
Send this to a friend