Evropa

Zašto Britanija nije uspjela da uvede efikasan sistem karantina

Foto: Twitter

Nedjelju dana nakon što je britanski premijer Boris Džonson objavio trijumfalnu mapu puta za izlazak te zemlje iz lockdowna, otkriveni su veliki nedostaci u naporima Ujedinjenog Kraljevstva da spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.

Tamošnja vlada je u nedjelju objavila javni apel kako bi pronašla osobu zaraženu varijantom koronavirusa koja je prvi put identifikovana u brazilskom gradu Manausu. Nepoznata osoba nije pravilno popunila registracionu karticu, što znači da britanske vlasti nemaju predstavu ko je ona ili gdje se nalazi, prenosi CNN.

To je jedan od šest slučajeva zaraženih sojem P1, za koji studije sugerišu da se lakše prenosi nego drugi, da je moguće da je na vakcine otporniji nego prvobitni virus, kao i da je moguće da se njime zaraze i oni koji su preboljeli kovid.

Direktni letovi iz Brazila za Veliku Britaniju zabranjeni su u januaru, ali dva slučaja te varijante otkrivena su porodici koja se vratila iz Brazila 10. februara. Vjeruje se da su putovali iz Sao Paula, preko Ciriha, do Londona. Još tri slučaja varijante P1 stigla su u Škotsku iz Brazila preko Pariza i Londona.

Obistinili su se strahovi kritičara koji su upozoravali da će vladin neuspjeh da ograniči indirektne letove iz visoko rizičnih zemalja, poput Brazila, olakšati širenje tog soja u Velikoj Britaniji.

Da bi spriječila unošenje novih varijanti virusa i držala broj oboljelih pod kontrolom, britanska vlada je u januaru najavila plan desetodnevnog hotelskog karantina, no on je počeo da se sprovedi tek 15. februara.

Džonson je u ponedjeljak branio politiku vlade, rekavši da je Velika Britanija imala “jedan od najstrožih graničnih režima bilo gdje na svijetu”.

U hotelski karantin moraju da idu putnici koji u Britaniju stižu iz 33 zemlje sa crvene liste.

Ali dr Gejbrijel Skali, predsjednik sektora za epidemiologiju i javno zdravlje u Kraljevskom medicinskom društvu, tvrdi da je to nedovoljno.

“To bi trebalo da važi za sve zemlje”, rekao je. “Ako uvodite mjere karantina, ili to radite pravilno ili nikako”, dodao je Skali.

Odugovlačenje

Britanska vlada odugovlačila je uvođenje mjera od samog početka pandemije. Čak i kad je kretanje ljudi gotovo potpuno zaustavljeno širom svijeta, granice Ujedinjenog Kraljevstva ostale su otvorene za sve.

Britanska vlada nije naredila ograničenja za dolazna putovanja do juna 2020, kada je naredila da se svi putnici koji stižu iz inostranstva samoizoluju dvije nedjelje na mjestu koje izaberu.

Ali sljedećeg mjeseca ukinula je samoizolaciju za ljude koji dolaze iz više od 50 zemalja sa niskom stopom zaraze.

Ljetnja sezona dovela je do uvoza soja koronavirusa, koji je prvi put identifikovan u Španiji, te koji je postao dominantna varijanta virusa u Velikoj Britaniji do jeseni 2020.

A u decembru, samo nekoliko nedjelja prije početka najgoreg talasa pandemije u toj zemlji, dvonedjeljni period samoizolacije za putnike koji stižu iz drugih zemalja smanjen je na 10 dana.

Skali vjeruje da je, umjesto da razgovara sa Novim Zelandom, Tajvanom ili Australijom, čiji odgovori na pandemiju su poštovani širom svijeta, Velika Britanija stvorila još jedan sistem koji treba preispitati.

On je ukazao i da britanske smjernice ne preporučuju testiranje bliskih kontakata pozitivnog slučaja.

“Tokom čitave pandemije, vlada nije ozbiljno shvatala ove stvari: oni ne shvataju ozbiljno škole; ne shvataju ozbiljno karantin; ne shvataju ozbiljno testiranje i praćenje”, rekao je Skali.

Britanska kampanja vakcinacije, jedna od najbržih na svijetu, pružila je predah, kažu stručnjaci, kao i nadu da bi izmijenjene vakcine, koje bi pružale povećani imunitet protiv novih sojeva, mogle biti dostupne do jeseni.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PametnoJana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pametno
Gost
Pametno

2020 se odavno pominje kao godina koja označava razne prekretnice,od promjene temperature do nedostatka resursa na planeti.
Hoće da ljude svedu na mnogo manju cifru od trenutne. Odjednom se pojavljuje virus koji svako malo mutira

Jana
Gost
Jana

Sto bi onda rekli za greske nase vlade, kukala nam majka.

Send this to a friend