Evropa

Zelenski obećao da će okončati rat na istoku Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu obećao da će okončati rat na sa separatistima istoku Ukrajine, gdje je od 2014. godine u sukobu pobunjenika s podrškom Rusije i ukrajinskih snaga poginulo više od 14.000 ljudi.

Zelenski je izrazio nadu da će sukob biti okončan do kraja svog predsjdničkog mandata 2024. godine.

“Za pet godina (od 2019, kada je preuzeo dužnost) okončaćemo rat, vratiti naš narod, i tako ću postati predsjednik sa razlogom”, rekao je Zelenski.

Sukob na istoku Ukrajine izbio je u aprilu 2014. godine, nekoliko nedjelja pošto je Rusija pripojila ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim.

Zelenski je zahvalio SAD za podršku tokom njenog sukoba s Rusijom i izrazio nadu u “svjež početak” odnosa Kijeva i Vašington pošto je završen postupak opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ukrajina i Zelenski su bili u centru rasprave tokom procesa Trampovog opoziva, zbog njihovog telefonskog razgovora u julu 2019. godine kada je Tramp vršio pritisak na Zelenskog da istraži poslovanje u Ukrajini sina svog rivala – predsjedničkog kandidata američkih Demokrata, Džozefa Bajdena.

Zelenski je rekao da želi da posjeti Bijelu kući, a pozvao je i Trampa da dođe u Kijev.

“Imamo dobre odnose sa SAD i zahvalan sam Amerikancima zbog njihove podrške”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je rekao da želi da raspiše za oktobar lokalne izbore u cijeloj Ukrajini i uključujući na istoku, pod kontrolom proruskih pobunjenika. Dodao je da glasanje ne može da bude sprovedeno dok su sukobi.

Ukrajinski predsjednik je dodao da će sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u aprilu razmotriti novu razmjenu zatvorenika. Naveo je da je oko 200 Ukrajinaca zatočeno na istoku zemlje.

U Minhenu je danas nastavljena Bezbjednosna konferencija uz učešće 35 šefova država ili vlada, stotinak ministara inostranih poslova i odbrane, i zvaničnika međunarodnih organizacija.

Send this to a friend