Evropa

Zeman optužio Češki radio za cenzuru jer mu voditelj brani da psuje

Zeman

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je javni radio servis Češki radio (Čro) za cenzuru, zato što je voditelj početkom sedmice u intervjuu zamolio šefa države da prestane da psuje i vulgarno vrijeđa jer su u programu uživo.

Novinar je upozorio da Zeman vulgarnostima krši češke zakona i Kodeks Čro, za šta radiju prijeti kazna do 400.000 eura.

“Voditelj Pokorni ima sklonost da cenzuriše i tamo gdje to nije potrebno. Ukoliko neko upotrijebi vulgarni izraz i ne uputi ga nekome onda je egzibicionista. Kada ga uputi nekome konkretnom, moramo da se pitamo da li je upućen pravoj osobi i da li je opravdan”, kazao je češki predsjednik Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu privatnoj TV Barandov.

Zeman se na TV Barandov branio da je riječ “đubre” za češke tajkune, koji su pokrali preduzeća koja su privatizovali, ili ojadili milione Čeha u vaučerskoj privatizaciji početkom 1990-tih godina, suviše blaga, a da je poslednje vulgarne psovke, isto na talasima Čro kod istog voditelja Jana Pokornog, rekao prije četiri godine, pa sad ponovo ima pravo.

“Za četiri godine imaću pravo na još jednu vulgarnu psovku kada se budem opraštao (od funkcije predsjednika Češke)”, rekao je Zeman.

Predsjednik Češke je početkom sedmice u redovnom popodnevnom intervjuu Radiožurnala koji se ne snima već ide uživo, prije nego što je upotrebio vulgarni izraz ekonomski dr****, pitao voditelja da li je kod njih u studiju vođen razgovor kada je Zeman psovao rusku pank grupu Pusi Rajot koristeći najvulgarniji izraz za vaginu.

Kada je voditelj Jan Pokorni, inače jedan od najprofesionalnijih i najboljih voditelja u svim češkim elektronskim medijima, potvrdio, Zeman je kazao da voli da provocira i zato je, umjesto riječi ekonomska đubrad za neke češke milijardere koji su pokrali svoja preduzeća, upotrijebio vulgarni izraz i dodao da to mogu da izbace iz snimka, iako je znao da program ide uživo.

 

Send this to a friend