Planeta

Abas: Trampov plan bi od Palestine napravio švajcarski sir

Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da odbacuje izraelsko-američki plan koji ne donosi suverenitet palestinskom narodu.

<<<Tramp otkrio plan: Palestinska država sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu<<<

On je ocijenio da bi plan od Palestine napravio “izdijeljenu državu”, bez kontrole pomorskog i vazdušnog prostora.

Palestinsku državu koja se predviđa tim planom, palestinski predsjednik je uporedio sa “švajcarskim sirom” i pitao predstavnike 15 država-članica Savjeta bezbjednosti UN: “Ko bi od vas prihvatio takvu državu?”.

“Mi odbacujemo izraelsko-američki plan koji dovodi u pitanje legitimna prava palestinskog naroda. Odbacujemo taj plan jer istočni Jerusalim neće biti dio Palestine i to je dovoljno da se odbaci”, rekao je Abas, prenijele su agencije.

Apelovao je na “pravedan mir” za 13 miliona Palestinaca, ocijenivši da bliskoistočni mirovni plan admistracije predsjednika SAD Donalda Trampa, predstavljen u Bijeloj kući 28. januara, teži da se “stavi tačka na pitanje Palestine”.

Planom se “nagrađuje okupacija, umjesto da se smatra odgovornom za sve zločine koji su počinjeni protiv našeg naroda i naše zemlje”, rekao je palestinski lider.

Ocijenio je da “u region taj plan neće donijeti mir, ni stabilnost, i zato ga nećemo prihvatiti, suprotstavićemo se njegovoj primeni na terenu”.

Na tvrdnje da Palestinci nisu iskoristili mogućnosti za mir, odgovorio je ocijenivši da su “to smiješne parole”.

“Želio bih da potvrdim da odbacujemo činjenicu da oni povezuju ekonomsku pomoć s političkim rješenjem. Prvo političko rješenje, a onda, ako želite da nam pomognete, pozdravićemo tu pomoć”, rekao je Abas.

Govoreći poslije Abasa, ambasador Izraela u UN, Dani Danon je, sasvim suprotno njemu, pohvalio Trampov plan, rekavši da je ono što taj dokument razlikuje od ostalih, jeste da “odbacuje zastarjele koncepte”, prenijeli su izraelski mediji.

Tramp tim planom “odbija da prihvati da je jedino rješenje formula koja nije uspjela tokom 70 godina”, rekao je Danon.

Izaslanik UN za Bliski istok, Nikolaj Mladenov, na početku sjednice je upozorio da bi izraelska aneksija djelova Zapadne obale – što se predviđa planom – imala razorne posljedice na izglede za rješenje sukoba po modelu dvije države.

Dok Abas pokušava da dobije međunarodnu podršku za svoje odbijanje plana, agencija Frans pres je procijenila da zbog nedovoljne međunarodne podrške i zbog velikog pritiska SAD na zemlje-članice, Savjet bezbjednosti UN na kraju neće glasati o rezoluciji kojom se taj plan kritikuje.

Send this to a friend