Planeta

Abe o Trampu i Nobelovoj nagradi: Ni da, ni ne

Japanski premijer Šinzo Abe i njegov glavni portparol odbili su danas da kažu da li je Abe imenovao predsjednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

Na pitanje u parlamentu o tačnosti medijskih informacija o tome, Abe je rekao: “U svijetlu politike Nobelovog komiteta da 50 godina ne objavljuje imena nominovanih i kandidata, odbijam da komentarišem takve tvrdnje”.

Ni premijer, ni njegov portparol, međutim, nisu osporili Trampovu izjavu datu novinarima u petak da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir. Tramp je tada, na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao “najljepšu kopiju” nominacije, napisanu na pet stranica, podsjeća Rojters.

Abe je, međutim, danas pohvalio Trampa, za, kako je naveo, odlučne korake namijenjene rješavanju nuklearnih i raketnih problema sa Sjevernom Korejom, dok je prošle godine održao istorijske pregovore na samitu SAD-Sjeverna Koreja.

“Visoko cijenim liderstvo predsjednika Trampa”, rekao je Abe.

Japanski list “Asahi šimbun” juče objavio da je Abe prošle jeseni nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je američka vlada od njega to zatražila.

Međutim, taj list je, pozivajući se na neimenovani izvor japanske vlade, prenio da se američka vlada bila raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da on nominuje Trampa za Nobelovu nagradu, nakon junskog samita SAD-Sjeverna Koreja.

Na stranici Nobelove fondacije navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Po pravilima fondacije, imena i druge informacije o neuspjelim nominacijama ne smiju se otkriti 50 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Tramp je nažalost za one prethodne i potonje gospodin čovek u bilo čemu, kad dođu demokrate opet ima da pršti sve…

Biohazard
Gost
Biohazard

Izgleda da je postalo normalno da se americkim predsjednicima dodjeljuje Nobelova nagrada za mir , samo ako ne izazovu nikakav rat 😂🤣 posto je to za njih uspjeh !!!! Koja bolestina ! Trampe robovlasniku stari !!!

Titograd
Gost
Titograd

Nobelova nagrada za mir treba avtomatski da se dodjeljuje američki predsednicima, zato sto su pouzrokovali naviše ratova u povjesti naš civilizacije i uspesno terorišu cijeli svijet već 70 godina.

RHCP
Gost
RHCP

Ako zbog ničega zaslužio je zbog vađenja trupa iz sirije, počinje polako iz avganistana i zbog prekida nuklearnih testiranja sj.Koreja. Obama je dobio posle manje od 2 mjeseca predsjedavanja ne uradivsi ništa znacajno pa posle toga odveo ameriku iz dva rata u sedam. Mnogi se sprdaju sa trampom, nazivaju ga svakakvim imenima, ali učinio je puno stvari. Učinio je za… Više »

Send this to a friend