Planeta

Deset najbezbjednijih država u slučaju trećeg svjetskog rata

Prošle su 73 godine od posljednjeg totalnog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odnio je na milione žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena.

Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to “hoće li ga biti”, već “kad će biti?”, što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom svijeta.

Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svijetu ipak postojati “oaze mira”, prenosi Express.hr.

Ovo je 10 zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije ako izbije Treći svjetski rat.

Tradicionalno neutralna Švajcarska 

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, bez sumnje se dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Europe.

Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerovatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi lako mogli da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira 

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan – sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i manjka bilo kakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača.

Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni s jednom zemljom. Po Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode, plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu 

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja u odnosu na druge zemlje Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom – Andima na svom zapadu i okeanom na svom istoku.

Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije…) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut 

Vjerovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. Ali, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu – a to je Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo upravo tamo.

Maltu je lako ignorisati 

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju uspješno je odolijevalo brojnim pokušajima osvajanja – od krstaša do napada raznih carstva. Svaki potencijalni napadač dobro bi razmislio prije tako skupe i na kraju bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala “upropaštavanja cijele nuklearne rakete”, pa je velika vjerovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje 

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svjetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega 

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
drug
Gost
drug

U Čačku je sigurno, tamo ni bombe neće.

KLM
Gost
KLM

Kos u Moraci ni tica nemoze

marius
Gost
marius

E ne daj Boze da pukne, fino bi se spasili svi jednako. Kad je izbila ona katastrofa u Cernobilju pola je Evrope posledice osjecalo.

Uku
Gost
Uku

Jedino sigurno mjesto na planeti su tri krstate gore. To naravno, nije konkretan toponim vec podrazumijeva mjesta sa posebnim znacenjem.

Savo
Gost
Savo

Srbija je vojno neutralna zemlja i ona ne bi imala obavezu da se perlja u rat velikih. Srbija bi bila jedna od najbezbjedmijih zemalja.

Fakir
Gost
Fakir

Srbija je veoma bezbjedna. Kao Svajcarska. Neutralna. Nije ratovala 500 godina.

Srbin
Gost
Srbin

Po autoru teksta, radijacija ne prelazi granicu bez pasoša.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Данска, Ирска, и Норвешка би у случају нуклеарног рата могле бит колатерална штета. Једина сигурност је апсолутна удаљеност од Европе, САД -а и Азије. Ми
би ко и увијек били у центру дешавања.

Ateista
Gost
Ateista

I to kao svrstani za agresora 99%

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Australija i ni jedna više.

Morpheus
Gost
Morpheus

Novi Zeland je bas daleko od njih

Bazinga
Gost
Bazinga

A mi smo u srcu 3 svjetskog rata. Reče
Donald Tramp. 🙂

Send this to a friend