Planeta

Ambasada Palestine: Izraelske oružane snage srušile osnovnu školu u Masafer Jati

Foto: screenshot/Ambasada Palestine
Foto: screenshot/Ambasada Palestine

U nastavku svoje agresije nad Palestincima, izraelske oružane snage su srušile osnovnu školu u Masafer Jati koja je imala 23 učenika i tri nastavnika. Ovo je dio etničkog čišćenja od strane Izraela, saopštila je Ambasada Palestine.

Škola je, kako su naveli, bila sagrađena iz EU fonda.

“EU je saopštila da je ” zaprepašćena vijestima da su izraelske oružane snage porušile Sfai školu u Masafer Jati koju je finansirao donator na okupiranoj palestinskoj teritoriji, dan nakon diplomatske posjete nekoliko država članica EU. Pravo palestinske djece na obrazovanje mora se poštovati. Veoma smo uznemireni izraelskim mjerama usmjerenim na humanitarne strukture. Kontinuirane mjere prinude ugrožavaju postojanje palestinskih zajednica u Masafer Jati””, navode iz palestinske ambasade.

Prema njihovim riječima, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova je najoštrije osudilo izraelsko djelovanje.

“I pozvalo međunarodnu zajednicu da izraelske zvaničnike pozove na odgovornost zbog grubog kršenja međunarodnog legitimiteta, rezolucija, i međunarodnog humanitarnog prava kao i da poveže odnos sa Izraelom do stepena njegove posvećenosti međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a o palestinskom pitanju”, zaključuje se u saopštenju Ambasade Palestine.

Send this to a friend