Planeta

Američki vojnik ubijen u Avganistanu, talibani preuzeli odgovornost

Foto: Twitter

Jedan američki vojnik poginuo je “u akciji” u Avganistanu, saopštile su danas američke snage u toj zemlji bez davanja dodatnih detalja.

Ubrzo nakon te objave, talibani su preuzeli odgovornost za napad.

U saopštenju upućenom Agenciji Frans pres preko Vocapa, portparol talibana Zabihulah Mudžahid naveo je da su sinoć talibani digli u vazduh američko vozilo u oblasti Šar Dara u Kunduzu.

Smrt vojnika mogla bi negativno da utiče na pregovore SAD i talibana koji traju sa prekidima već više od godinu. Pregovara se o povlačenju američkih snaga iz Avganistana u zamjenu za bezbjednosne garancije pobunjenika.

Američki predsjednik Donald Tramp je u septembru prekinuo pregovore koji su bili blizu dogovora, poslije napada za koji su talibani preuzeli odgovornost i u kome je poginulo 12 osoba, uključujući jednog američkog vojnika.

Pregovori su kasnije nastavljeni, a ponovo su prekinuti u decembru poslije talibanskog napada na bolnicu blizu američke baze Bagram, sjeverno od Kabula.

Najmanje 20 američkih vojnika ubijeno je u Avganistanu 2019. godine, tako da je to najteža godina po broju američkih žrtava od 2014. kada su SAD zvanično prestale sa borbenim misijama u toj zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SIMO HAJHA
Gost
SIMO HAJHA

Niko od ovih botova da kuka i izjavi saučešće porodici poginulog usa vojnika ?

Send this to a friend