Planeta

Bajden pozvao na jedinstvo: U ratu smo sa virusom, a ne jedni sa drugima

Novoizabrani predsjednik SAD-a Džo Bajden obratio se Amerikancima pred Dan zahvalnosti, pozivajući na jedinstvo nacije, u borbi protiv koronavirusa, ali i mimo toga i izrazio je nadu da će “sumornu sezonu podjela” zamijeniti doba jedinstva.

“Znam da je naša zemlja umorna od borbe. Moramo da imamo u vidu da smo u ratu sa virusom, ne jedni sa drugima. Ne jedni sa drugima. Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo… svi smo u ovome zajedno”, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Pozivajući građane da praznik provedu u najužem krugu porodice ili prijatelja, bez putovanja i većih okupljanja, rekao je da će on i njegova supruga Džil slaviti Dan zahvalnosti samo sa ćerkom i zetom, dok će ostatak porodice takođe slaviti u malim grupama.

“Vjerujem da zaslužujete da čujete istinu od svog predsjednika. Moramo da zaustavimo širenje virusa. Dugujemo to ljekarima i bolničarkama i radnicima u prvim borbenim redovima. Dugujemo to svojim sugrađanima”, poručio je Bajden.

Dan zahvalnosti je praznik kada se milioni Amerikanaca obično okupljaju sa porodicom, a mnogi putuju avionom da bi to učinili. Ove godine, imajući u vidu infekciju kovida-19 koja haraja širom zemlje, savezna vlada je pozvala ljude da ostanu kod kuće.

“Znam da možemo da pobijedimo ovaj virus, i hoćemo. Život će se vratiti u normalu, obećavam vam. Ovo neće trajati zauvjek”, dodao je Bajden, koji je priznao da su Amerikanci umorni od pandemije.

Novoizabrani predsjednik takođe je govorio o nedavnim izborima, rekavši da Amerikanci ove godine takođe treba da budu zahvalni “na samoj demokratiji”, nakon što su u rekordnom broju izašli na izbore u vrijeme pandemije.

“Naša demokratija je ove godine bila na probi. A ono što smo saznali je da su građani ove nacije bili na nivou zadatka”, poručio je Bajden.

U utorak je Bajden izjavio da su Sjedinjene Države “spremne da vode svijet, a ne da se povlače iz njega”, nagovještavajući oštar otklon od politike odlazećeg predsjednika Donalda Trampa “Amerika na prvom mjestu” tokom posljednje četiri godine.

Dok se priprema za preuzimanje funkcije 20. januara, Bajden je rekao da je zemlja “spremna da se suprotstavi našim protivnicima, a ne da odbija naše saveznike. I spremni smo da se založimo za naše vrijednosti”.

Iz svog tranzicionog centra u rodnom gradu Vilmingtonu, Delaver, izabrani predsjednik predstavio je svoje najviše zvaničnike za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost.

“Oni oličavaju moje osnovno uvjerenje da je Amerika najjača kada radi sa saveznicima”, rekao je.

“Tako mi zaista čuvamo Ameriku bez uplitanja u bespotrebne vojne sukobe, a naše protivnike pod kontrolom i teroriste na bezbjednoj udaljenosti”.

Bajdenovi odabiri, možda posebno Entonija Blinkena za državnog sekretara, odražavaju globalističko gledište koje se potpuno razlikuje od stava Trampove administracije.

Bajden je rekao da Amerika ne predvodi samo primjerom svoje moći, već snagom svog primjera. Rekao je da zvaničnici koje je imenovao “neće samo popravljati, već će ponovo osmisliti američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost za sljedeću generaciju. I oni će mi reći šta ja treba da znam, a ne ono što želim da znam”.

Send this to a friend