Planeta Saznanja Gardiana:

Bajdenova administracija u tajnosti deportuje u Rusiju one koji su pobjegli od mobilizacije

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Administracija američkog predsjednika Džo Bajdena tajno je nastavila s deportacijama u Rusiju, što je očito suprotno od stava usvojenog nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije nešto više od godinu dana, kada su takvi potezi obustavljeni.

Zagovornici useljeništva bili su iznenađeni kada je mladi Rus, koji je došao u SAD bježeći od nastojanja Vladimira Putina da mobilizuje građane za borbu u Ukrajini, iznenada deportovan ovog vikenda iz SAD-a nazad u Rusiju, saznaje Guardian.

Bio je među nekoliko ruskih tražioca azila, od kojih su mnogi prošli put do SAD-a, a sada su prestravljeni da će ih američka vlada vratiti u Rusiju gdje bi se mogli suočiti sa zatvorom ili biti brzo poslati na front.

“Američka imigracijska i carinska služba (Ice) ostaje predana sprovođenju useljeničkih zakona na human, učinkovit i profesionalan način. Ice olakšava transfer i uklanjanje nedržavljana putem komercijalnih avio prevoznika i charter letova kao podršku zahtjevima misije,” objavila je savezna agencija ove sedmice, dodajući: “Ice sprovodi preseljenja u zemlje, uključujući Rusiju, u skladu sa smjernicama za iseljavanje iz zemlje.”

Vijesti o ponovnim deportacijama u Rusiju stigle su nešto više od godinu dana nakon izvještaja da je Bajdenova administracija obustavila letove za deportacije u Rusiju, Ukrajinu i sedam drugih zemalja u Evropi tokom ruskog napada na Ukrajinu. Nije jasno kada su deportacije u Rusiju nastavljene. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Migranti iz Rusije došli su u SAD misleći da mogu zatražiti azil i biti zaštićeni od deportacije zbog iznesenog stava vlade. Sada je očita promjena politike izazvala zbunjenost za migrante i njihove zagovornike koji nemaju mnogo vremena za planiranje.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
AnonimousPrimusPosmatradragan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Svaki imigrant treba da prođe sigurnosnu provjeru. Ovaj nije prošao. Vjerovatno ili kriminalac ili špijun. Desetine hiljada su prošle sigurnosnu provjeru a jedan nije. Šta je tu čudno?

Posmatra
Gost
Posmatra

Ocekivano

dragan
Gost
dragan

Sramno!

Send this to a friend