Planeta

Bajdenova kampanja prikupila 48 miliona dolara u 48 sati nakon imenovanja Haris

Foto: Twitter

Kampanja demokratskog predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena prikupila je 48 miliona dolara u 48 sati otkako je Bajden za svoju potpredsjednicu imenovao senatorku Kamalu Haris, saopštio je danas portparol kampanje, prenosi Hina.

Bajden i grupe koje podržavaju njegovu kampanju u maju su prikupili 140 miliona dolara.

Bajden, i sam bivši potpredsjednik, u utorak je izabrao Haris, indijsko-jamajčanskog porijekla, za svoju zamjenicu.

Nakon rasnih nemira zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja Bajden je bio pod snažnim pritiskom da na potpredsjedničko mjesto izabere crnkinju.

Pedesetpetogodišnja senatorka iz Kalifornije, koja je bila u trci za Bijelu kuću da bi od toga ipak odustala i podržala Bajdena, takođe je i prva Amerikanka azijskog porijekla na tako visokom položaju.

Haris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj istoriji kojoj je to uspjelo. Ona bi trebalo da mobiliše Afroamerikance, najodanije biračko tijelo Demokratske stranke.

Prije četiri godine, odaziv crnih glasača na predsjedničke izbore je prvi put u 20 godina drastično pao, što je uveliko doprinijelo neuspjehu tadašnje demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, koja je izgubila od Donalda Trampa.

Haris, bivša tužiteljka i glavna državna advokatica u Kaliforniji, poznata je po svom agresivnom stilu u raspravama u Senatu, a u kampanji na demokratskim predizborima jednako oštra bila je i prema Bajdenu.

Ona ima šanse da bude glavna kandidatkinja za demokratsku nominaciju 2024.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
DoxaSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Doxa
Gost
Doxa

Ova je inače bila i kurva. Ima knjiga o njoj

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

đe završi novac koji ne utroše tokom kampanje?

Send this to a friend