Planeta

Bezos izgubio titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu

Bezos

Osnivač i izvršni direktor Amazona Džef Bezos ostao je bez laskave titule najbogatijeg čovjeka na svijetu. Kako piše Bloomberg, nakon što je vrijednost dionica diva internetske trgovine potonula, Bil Gejts “oteo” je Bezosovu krunu. Gates je trenutno pet milijardi dolara “teži” od Bezosa.

Naime, dionice Amazona pale su za više od osam odsto usljed snižene zarade kompanije, koja je pad profita zabilježila prvi put od početka 2017. Neto prihodi u trećem tromjesečju ove godine smanjeni su tako na 2,1 milijardu dolara, dok su lani u isto vrijeme iznosili 2,9 milijardi.

Analitičari su razlog lošijih poslovnih rezultata pronašli u dostavi paketa od skladišta do kućnog praga kupca u istom danu, čime su porasli troškovi u kompaniji. Operativni troškovi su, preciznije bili veći za 26 odsto, dok su troškovi dostave skočili za visokih 46 odsto na 9,6 milijardi dolara. U ovom se kvartalu, odnosno u tromjesečju punom praznika i sniženja ti troškovi procjenjuju na 1,5 milijardi dolara.

Osnivač Amazona je obećao da će imati isključivo dugoročne investicije te je ovo zapravo dokaz da se toga i drži, odnosno da mu nije problem izdržati kratkoročne probleme kako bi svoju kompaniju učinio još uspješnijom. Tako je Bezos zbog slabog rasta koji je njegova internetska trgovina bilježila posljednjih godina u aprilu najavio bržu dostavu za Prime članove, odnosno njima sada Amazonovi paketi stižu istog, a ne “tek” sljedećeg, čime je, iako su porasli troškovi, porasla i prodaja.

Stoga se u ovom kvartalu očekuje rast operativne dobiti s 1,2 na 2,9 milijardi dolara, dok analitičari prognoziraju čak 4,3 milijardi dobiti. Promet će tokom praznične sezone, tvrde u kompaniji, iznositi 86,5 milijardi dolara.

S druge strane, unprkos rastu troškova njegove kompanije, Džef Bezos bi i dalje ostao na vrhu liste najbogatijih da se nije rastao od sada već svoje bivše supruge MacKenzie Bezos, koja je razvodom dobila četvrtinu udjela Džefa Bezosa u Amazonu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Siromašak …😂😂😂

Pero
Gost
Pero

Najbolje mu je bivsa zena prosla.

Eto ti sad...
Gost
Eto ti sad...

Jadan čovjek. Neki broj za telefonsku uplatu?

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Bile, čisto da znaš, uvjek sam vjerovao u tebe.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Milo aco i ivica stanković ga pretekli

veSeljak
Gost
veSeljak

Bil Gates is the best!💻🖥🤓💰💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵💵 👌👍

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Ja mislio ovaj nas Gospodar prezeo presto

Pixon
Gost
Pixon

Daj meni tu razliku taman i svi srecni

Danko
Gost
Danko

😂😂😂😂😂👍

Send this to a friend