Planeta

Bombe na sve strane, a Instagram Asme Asad pršti od luksuza

Prikaz palata, skupe garderobe i izlazaka samo su dio profila na Instagramu prve dame Sirije Asme el Asad.

Supruga Bašara al Asada rođena je u Britaniji, a na Instagramu je prati 230.000 pratilaca.

Sudeći po fotografijama na njenog službenom Instagram profilu ne bi se reklo da ovaj bračni par da živi u Siriji, budući da sa njihovo troje djece i dalje žive imućno kao i prije početka rata.

Kada se Asma Akras udala za Basara 2000. godine svijet je obožavao. Dala je Siriji novo svjetlo, a narod je prozvao princezom Dajanom sa Istoka.

Međutim, mišljenje o njoj počelo je da se mijenja 2012. godine kada su u Vikiliks dokumentima objavljeni mejlovi koji pokazuju da je dala 350.000 dolara za 130 novih komada namještaja u trenutku kada je već uveliko godinu dana buktao krvavi civilni rat u njenoj zemlji.

U mejlovima je otkriveno da je takođe pazarila par cipela sa kristalnim štiklama vrijednosti 7.000 dolara, kao i da je tražila da se roba pošalje u Dubai kako bi izbjegla sankcije.

Procjenjuje se da je ultramoderna predsjednička palata, izgrađena 1979. pod dizajnerskom palicom japanskog arhitekte Kenza Tangesa, koštala preko milijardu dolara.

U jednom članku iz 1989. godine tvrdilo se da je samo jedna soba opremljena sa 125.000 mermernih pločica čija je cijena iznosila 10,6 miliona dolara.

Asadova supruga rođena je 1975. godine u Londonu, od roditelja sunitskih muslimana, porijeklom iz Homsa.

Kada je završile Kvins koledž kao diplomirani inženjer računarstva i francuske književnosti, pridružila se bankarskoj industriji i radila je u Dojče banci kao analitičar za hedž fondove.

Send this to a friend