Planeta

Budistički sveštenik se prozvao burmanskim Bin Ladenom

Sud u Mijanmaru je izdao nalog za hapšenje Wirathua, budističkog sveštenika čije su propovijedi pune mržnje prema Rohinjama i drugim muslimanskim manjinama dovele do vjerske netrpeljivosti i tenzija.

Svešteni, koji je navodno sebe nazvao “burmanskim Bin Ladenom” suočava se sa mogućnošću doživotne kazne jer državni zakon zabranjuje potpirivanje “mržnje”, “prezira” ili “nezadovoljstva” prema vladi.

Policija za sada odbija da kaže za šta je optužen Wirathu, ali je on nedavno izazvao ljutnju visokih zvaničnika zbog niza govora u kojem je napao mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Wirathu još nije uhapšen i njegova lokacija je nepoznata.

Sveštenik se obično nalazi u svom manastiru u gradu Mandalay, ali je sudija naredio policiji da ga dovede pred sud u Yangon prije 4. juna, objavili su državni mediji.

Čovjek koji je rekao da je učenik Wirathua kazao je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru da je on napustio Mandalay i krenuo ka Yangonu, gdje je pozvan da se pojavi pred panelom starijih sveštenika u četvrtak.

Očekuje se da će ga panel ukoriti zbog miješanja u “zemaljske poslove” nakon nedavnog govora u kojem je branio ustav Mijanmara kojeg je predložila vojska te govorio protiv napora Aung San Suu Kyi da ga promijeni.

Tokom govora je rekao da bi vojne članove parlamenta, kojima su ustavom zagarantovana mjesta bez ikakvih izbora, trebalo poštovati kao Budu.

Wirathu je opisivao muslimane kao “bijesne pse” i prijetio da će koristiti nasilje kako bi se suprotstavio međunarodnim pokušajima da se generali privedu pravdi zbog pokolja hiljada Rohinja u 2017. godini, za šta su istražitelji UN-a rekli da možda predstavlja genocid.

Zbog poticanja smrtonosnih protesta protiv muslimana, Wirathu je 2003. godine bio zatvoren skoro deset godina. Prošle godine, Facebook mu je zabranio pristup zbog njegovih komentara o manjinama.

Prije dvije godine, komisija sveštenika koju je imenovala vlada zabranila mu je da propovijeda godinu dana, navodeći da je “nekoliko puta održao govore mržnje protiv religija”. Iste godine ova komisija je raspustila budističku grupu Ma Ba Tha u kojem je bio ključna figura.

Send this to a friend