Planeta Čile je u ratu

Čile je u ratu: Vojne patrole u Santjagu prvi put nakon pada Pinočea

Foto: Twitter

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da je ta zemlja “u ratu”, nakon trodnevnih nereda i pljački u kojima je sedam ljudi izgubilo život, što je najveća socijalna buna u više decenija.

<<<Zbog cijena javnog prevoza vanredno stanje u Čileu<<<

“Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja”, rekao je Pinjera juče novinarima, javlja Beta.

U Santjagu je juče drugu noć zaredom na snazi bio policijski čas od 19 do šest po lokalnom vremenu.

Vanredno stanje je pored prijestonice proglašeno u više regiona, kao i u drugim najvećim gradovima.

Foto: Twitter

General Havijer Iturijaga, kog je Pinjera u petak zadužio da povrati red , pozvao je građane da ostanu “mirni” i da ne napuštaju domove.

Neredi su nastavljeni i juče, a popodne su se demonstranti u centru Santjaga sukobili s policijom dok je u drugim djelovima grada došlo do pljačkanja.

Vatrogasci su naveli da je pet osoba nastradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odjeće izbio požar, dok je još dvoje poginulo u noći između petka i subote u požaru u supermarketu.

Dvije osobe su pogođene mecima i hospitalizovane su u “teškom” stanju, nakon incidenta s policijom.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika.

Foto: Twitter

Vojne patrole se Santjagom kreću prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990).

Prema navodima vlasti, uhapšeno su ukupno 1.462 osobe, 644 u Santjagu i 848 u ostatku zemlje.

Nakon tri dana nasilja, centar Santjaga, kao i centri drugih velikih gradova poput Valparaisa i Konsepsiona, izgleda opustošeno.

Usljed policijskog časa je otkazano više stotina letova s aerodroma u Santjagu pa je na hiljade putnika tokom noći ostalo blokirano na terminalima.

Produženo vanredno stanje 

Čileanska vlada produžiće vanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje, nakon što je u talasu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedam ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

Foto: Twitter

Odluka o produženju vanrednog stanja donesena je uslijed “eskalacije nasilja i vandalizma”, kazao je ministar, navodeći podatak o 70 “teških nasilnih incidenata” koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija.

Pinjera je u subotu suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili.

Okidač nereda bilo je podizanje cijena karata u metrou, a naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Ovizi svijet je vas prsa , nepovratno .

Send this to a friend