Planeta

CNN: Procurili tajni dokumenti koji otkrivaju šta se tačno dogodilo u Kini

Prizor iz Wuhana Miguel Candela Poblacion

Grupa medicinskih radnika s prve linije borbe protiv covida, vjerovatno iscrpljeni, stoje stisnuti tokom video poziva dok im najmoćniji čovjek Kine diže ruku u znak pozdrava. Deseti je dan februara, a predsjednik Si Đinping, koji već nedjeljama nije viđen u javnosti, obraća se bolničkom osoblju u gradu Vuhanu koje čini sve kako bi suzbilo širenje još uvijek neimenovanog novog koronavirusa, piše Nick Paton Walsh za CNN u tekstu u prvim mjesecima epidemije u Kini.

Iz sigurne sobe udaljene oko 1200 kilometara od epicentra zaraze, Si je izrazio saučešće onima koji su umrli od bolesti. Pozvao je na snažniju javnu komunikaciju jer se širom svijeta pojavila zabrinutost zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja nova bolest.

Istog su dana kineske vlasti izvijestile o 2478 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je povećalo ukupni broj na više od 40.000, s manje od 400 slučajeva izvan kontinentalne Kine.

Ipak, CNN sada otkriva kako službeni dokumenti koji cirkulišu interno pokazuju da je sve ovo bio samo dio cjelokupne slike.

U izvještaju s oznakom “interni dokument, molimo da ostanu povjerljivi”, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javno dostupnog broja potvrđenih slučajeva. Taj je broj podijeljen u brojne potkategorije. Taj veći broj u to vrijeme nikada nije u potpunosti otkriven, čime se pojačava sumnja kako je kineski zdravstveni sistem umanjivao ozbiljnost krize.

Najznačajnije curenje iz Kine

Zataškani slučajevi zaraze samo su jedna stavka u nizu otkrića koje krije 117 stranica dokumenata iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Hubei. Dokumenti su sada procurili, njihovu vjerodostojnost je potvrdio CNN, a predstavljaju najznačajnije curenje iz Kine od početka pandemije i pružaju prvi jasan uvid u ono što su i kada znale lokalne vlasti.

Kineska vlada odlučno je odbacila optužbe Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom. Međutim, iako dokumenti ne pružaju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, oni otkrivaju brojne nedosljednosti u onome što su vlasti vjerovale da se događa i što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, otkrivaju ono što se čini kao nefleksibilni zdravstveni sistem, ograničen birokratijom i obilježen krutim postupcima koji nisu bili adekvatno pripremljeni za rješavanje zdravstvene krize. Dokumenti otkrivaju jasne pogrešne korake tokom nekoliko kritičnih trenutaka rane faze pandemije i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta.

Kao jedan od najvećih problema iskače sporost kojom su dijagnostikovani lokalni pacijenti s covidom-19. Iako su javnosti svoje djelovanje prikazivale kao efikasno i transparentno, vlasti u Hubeiju i lokalni zdravstveni službenici zapravo su se oslanjali na neispravne mehanizme ispitivanja i izvještavanja.

Tako u jednom izvještaju s početka marta stoji kako je prosječno vrijeme od pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana, a to dugačko razdolje otežalo je, po mišljenju stručnjaka, praćenje bolesti, a samim tim i borbu protiv nje.

Čitav niz grešaka

Kina je odlučno branila svoje postupanje na samim počecima pandemije. Na konferenciji za novinare 7. juna, kinesko Državno vijeće objavilo je Bijelu knjigu rekavši da je kineska vlada uvijek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na ” otvoren i transparentan način”.

“Ulažući sveobuhvatan napor da zaustavi virus, Kina je takođe djelovala s osjećajem odgovornosti prema čovječanstvu, svom narodu, potomstvu i međunarodnoj zajednici. Pružila je informacije o covidu-19 u potpunosti profesionalno i efikasno. Tako je redovno objavljivala mjerodavne i detaljne informacije što je prije moguće, učinkovito reagujući na zabrinutost javnosti i gradeći javni konsenzus”, stoji u Bijeloj knjizi.

CNN je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalnu zdravstvenu komisiju, kao i zdravstveno službu u Hubeiju, koje nadzire pokrajinski zavod za kontrolu bolesti, kako bi komentarisali otkrića iz dokumenata, ali nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci rekli su da su dokumenti otkrili zašto je bilo važno ono što je Kina znala u prvim mjesecima.

“Bilo je jasno da su pogriješili. I tu se nije radilo samo o greškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom, već i birokratske i politički motivisane greške u načinu na koji su vodili krizu”, rekao je Yanzhong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo Vijeća za vanjske odnose koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

Ilustracija

“To je imalo globalne posljedice. Nikad ne možete garantovati stopostotnu transparentnost. Ne radi se samo o namjernom zataškavanju, sputavaju vas i tehnologija i drugi problemi s novim virusom. Ali čak i da su bili potpuno transparentni, to ne bi primijenilo stav Trampove administracije koja je umanjivala ozbiljnost krize. Razvoj krize u pandemiju vjerovatno ne bi bio zaustavljen”, kaže Huang.

Godišnjica prvog potvrđenog pacijenta

Sudeći po studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, upravo se danas obilježava godina dana otkako je prvi potvrđeni pacijent pokazao simptome covida-19 u Vuhanu. Paralelno s prvim slučajem oboljenja od covida, povjerljivi dokumenti pokazuju da se odvijala još jedna zdravstvena kriza – provincija Hubei se suočavala sa značajnom epidemijom gripe. Porast slučajeva bio je čak 20 puta veći od nivoa zabilježenog prethodne godine čime je stavljen dodatni teret na ionako opterećeni zdravstveni sistem.

“Epidemija gripe”, kako su navodili stručnjaci u dokumentima, nije bila prisutna samo u Vuhanu u decembru, već je najveća bila u susjednim gradovima Yichangu i Xianningu. Još uvijek ostaje nejasno kakav je uticaj ili povezanost ‘šiljak’ virusa gripe imao s izbijanjem pandemije covida-19. I dok u dokumentima nema nagađanja da su dvije krize povezane, informacije o veličini ‘šiljka’ virusa gripe u Hubeiju još uvijek nisu objavljene u javnosti.

Otkrića koja su procurila dolaze u jeku jačanja pritiska SAD-a i Evropske unije na Kinu da u potpunosti sarađuje s SZOM o podrijeklu virusa koji se od tada proširio u svaki kutak svijeta, zarazivši više od 60 miliona i ubivši 1,46 miliona ljudi.

Tajne dokumente CNN-u su predočili zviždači koji su željeli ostati anonimni. Riječ je o ljudima koji rade unutar kineskog zdravstvenog sistema i tvrde da su patriotski motivisani da otkriju skrivenu istinu i time odaju počast kolegama koji su takođe progovorili. CNN kaže kako je nejasno kako su dokumenti pribavljeni i zašto su odabrani određeni papiri.

Autentičan sadržaj

Dokumente je provjerilo šest nezavisnih stručnjaka koji su u CNN-ovo ime ispitali autentičnost njihovog sadržaja. Jedan stručnjak koji gaji bliske veze s Kinom izvijestio je da je vidio neke od izvještaja tokom povjerljivog istraživanja početkom ove godine. Evropski zvaničnik sa znanjem kineskih internih dokumenata i procedura takođe je CNN-u potvrdio da su spisi izvorni.

Metapodaci iz dokumenata koje je CNN vidio sadrže imena službenika zavoda za kontrolu bolesti kao modifikatora i autora. Datumi izrade metapodataka usklađeni su sa sadržajem dokumenata. Sprovedena je i digitalna forenzička analiza kako bi se testirao njihov računarski kod prema navodnom porijeklu.

Sara Moris, iz Odjeljenja za digitalnu forenziku na britanskom Univerzitetu Cranfield, rekla je da nema dokaza da su podaci neovlašćeno pribavljeni ili da su obmanjujući.

Dodala je da starije datoteke izgledaju kao da su se više puta upotrebljavale tokom dužeg vremenskog razdoblja. – Gotovo je poput mini sastava datoteka, rekla je.

“Dakle, ima puno mjesta za izbrisane stvari, za stare stvari. To je stvarno dobar znak [autentičnosti]”, poručila je Moris.

Dokumenti pokazuju širok raspon podataka o dva određena dana, 10. februara i 7. marta, što je često u suprotnosti s onim što su službenici tada javno rekli. Ta je razlika vjerovatno posljedica kombinacije vrlo nefunkcionalnog sistema izvještavanja i instinkta za suzbijanjem loših vijesti, rekli su analitičari. Ti dokumenti pokazuju puni opseg onoga što su zvaničnici znali, ali odlučili su da se ne objavi u javnosti.

Dana 10. februara, kada je Kina izvijestila o 2478 novih slučajeva širom zemlje, dokumenti pokazuju kako je Hubeijem zapravo cirkulisalo ukupno 5918 novih slučajeva. Interni broj podijeljen je u potkategorije, pružajući uvid u metodologiju obrađivanja podataka u Hubeiju u to vrijeme.

“Potvrđeni slučajevi” broje 2.345, “klinički dijagnostikovani slučajevi” 1.772 i “sumnjivi slučajevi” 1.796.

Haotična situacija

Strogi i ograničavajući kriterijumi doveli su do zavaravajućih podataka, smatraju analitičari.

“Mnogo sumnjivih slučajeva trebalo je biti uključeno u potvrđene slučajeve”, rekao je Huang iz Vijeća za vanjske odnose, koji je pregledao dokumente i utvrdio da su autentični.

“Brojevi koje su davali bili su konzervativni i to odražava koliko je situacija bila zbunjujuća, složena i haotična”, dodao je.

Tog mjeseca službenici u Hubeiju predstavili su dnevni broj “potvrđenih slučajeva”, a zatim su u svoje izjave kasnije uključili “sumnjive slučajeve”, ne navodeći broj teško bolesnih pacijenata kojima su ljekari dijagnostikovali “kliničku dijagnozu”.

Često bi se na nacionalnom nivou objavljivali novi “potvrđeni” slučajevi i tekući podaci za čitavu pandemiju “sumnjivih slučajeva”, a takođe su, čini se, dodati i “klinički dijagnostikovani”. Ova široka upotreba pojma “sumnjivi slučajevi” je umanjila značaj pacijenata za koje su doktori utvrdili da su zaraženi.

William Schaffner, profesor zaraznih bolesti sa Univerziteta Vanderbilt, rekao je da je kineski pristup konzervativan, a da bi podaci “bili predstavljeni na drugačiji način da su američki epidemiolozi bili tamo da pomognu”.

Kaže kako mu se čini da su kineski zvaničnici zapravo u svakom trenutku umanjivali uticaj pandemije.

“Uključivanje pacijenata za koje se sumnjalo da su zaraženi očito bi povećalo razmjere izbijanja zaraze i dalo bi ispravniji pogled na zarazu i njenu veličinu”, rekao je Schaffner.

Protokolima za dijagnozu koronavirusa, koje je objavilo Kineska nacionalna zdravstvena komisijja, doktorima je naloženo da slučaj označe “sumnjivim” ako je pacijent imao kontakt s poznatim slučajevima i simptomima temeprature i upale pluća te da slučaj podignu na “klinički dijagnostikovanu”ako su ti simptomi potvrđeni RTG ili CT pretragom.

Ili nakovanj ili pojas za spašavanje

Andrju Merta, direktor Kineskog studijskog programa na Univerziteta John Hopkins, rekao je da su zvaničnici možda nižim brojevima htjeli prikriti nedovoljno finansiranje i pripremljenost u lokalnim zdravstvenim tijelima poput provincijskog centra za kontrolu bolesti.

Prema njemu, čini se da su dokumenti, koje je pregledao i smatrao autentičnim, organizovanu tako da višim zvaničnicima omogućuju da na cijelu situaciju gledaju iz kojeg god ugla žele.

“Dajete im sve mogućnosti bez da nekoga dovodite u izričito neugodan položaj, dajući im da izaberu ili nakovanj ili pojas za spašavanje”, rekao je.

Kineski zvaničnici ubrzo su poboljšali sistem izvještavanja, smjestivši “klinički dijagnostikovane” slučajeve u kategoriju “potvrđenih” do sredine februara. Tada su s položaja uklonjeni i najviši zdravstveni i provincijski zvaničnici u Hubeiju, koji bi u konačnom bili odgovorni za izvještavanje.

Nadalje, šire i poboljšano testiranje značilo je da se “sumnjivi” slučajevi mogu brže razjasniti i manje prikazivati u izvještaju. Zasebno, kineski dijagnostički kriterijumi kritikovani su od strane zdravstvenih stručnjaka zbog njihove kontinuirane, javne odluke da se ne računaju asimptomatski slučajevi.

Broj preminulih osoba naveden u dokumentima otkriva najveća odstupanja. Ukupan broj preminulih u Hubeiju od početka pandemije do 7. marta iznosio je 2986, no u internom izvještaju bio je dosta veći – 3456 (uključujući 2.675 potvrđenih smrtnih slučajeva, 647 “klinički dijagnostikovanih” smrtnih slučajeva i 126 “sumnjivih” smrtnih slučajeva).

Dali Yang, koji je opsežno proučavao porijeklo izbijanja pandemije, rekao je da su u februaru brojevi “još uvijek važni zbog globalne percepcije”.

“Oni su se još nadali da će sve biti kao i 2003. godine i da će poput SARS-a biti suzbijen te će se sve vratiti u normalu”, dodao je Yang, profesor političkih nauka u Chicagu.

Ukazao je na razgovor predsjednika Trampa i Si Đinpinga od 7. februara.

“Mislim da je to ujedno i (željeni) utisak koji je Tramp stekao – da će ovo nestati”, analizira Yang.

Iako Kina nikada nije otkrila ukupan broj slučajeva covida-19 u 2019. godini, čini se da grafikon u jednom dokumentu sugeriše da je otkriven mnogo veći broj. U donjem lijevom stupcu grafikona s oznakom 2019. čini se da broj “potvrđenih slučajeva” i “klinički dijagnostifikovanih” slučajeva doseže broj 200. Dokumenti u koje je CNN imao uvid se ne razrađuju dalje.

Do danas su najjasniji pokazatelji koliko je slučajeva otkriveno u 2019. godini “44 slučaja upale pluća nepoznate etiologije (nepoznati uzrok)” o kojima su kineske vlasti izvijestile SZO u izvještaju o pandemiji.

Netačni rezultati testiranja

Testiranja su od početka bila netačna, navodi se u dokumentima, i dovela su do sistema izvještavanja s višenedeljenim kašnjenjima u dijagnostikovanju novih slučajeva. Stručnjaci su rekli kako to znači da je većina dnevnih podataka na kojima su se temeljili vladini odgovori na pandemiju bili netačni.

Jedan od dokumenata, od 10. januara, otkriva kako je tokom provjere objekata za testiranje utvrđeno da su kompleti za testiranje SARS-a, koji su se koristili za dijagnostikovanje novog virusa, neefikasni i redovno daju lažne rezultate.

Visoka stopa lažno negativnih rezultata otkrila je niz problema koje je Kina u nedeljama koji su uslijedili. Prema izvještajima u kineskim državnim medijima početkom februara, zdravstveni stručnjaci u Hubeiju izrazili su frustraciju zbog tačnosti testova zasnovanih na nukleinskim kiselinama. Ti testovi djeluju otkrivanjem genetskog koda virusa i smatralo se da su učinkovitiji u otkrivanju infekcije, posebno u ranim fazama.

Međutim, ispitivanja sprovedena u to vrijeme rezultirala su sa samo 30 do 50 odsto pozitivne stope među već potvrđenim slučajevima, prema zvaničnicima citiranim u državnim medijima. Kako bi izbjegli “lažno negativne” rezultate, zdravstveni službenici počeli su više puta testirati sumnjive slučajeve.

Početkom februara, laboratoriji u Hubeiju imali su kapacitet testirati više od 10.000 ljudi dnevno, prema izvještajima državnih medija. Kako bi se nosili s velikom količinom, zvaničnici su odlučili započeti s uključivanjem drugih metoda kliničke dijagnoze, poput CT pretraga. To je dovelo do stvaranja kategorije koja se interno naziva “klinički dijagnostikovani slučajevi”. Tek sredinom februara klinički dijagnostikovani slučajevi dodati su potvrđenim slučajeva.

Druga i ipak ozbiljnija pitanja koja su zabilježena u dokumentima pokrenuli su zdravstveni stručnjaci.

U prvim mjesecima pandemije, prosječno vrijeme potrebno za obradu slučaja – od pacijenta koji je imao simptome do potvrđene dijagnoze bilo je 23,3 dana.

Stalno odgađanje vjerovatno bi znatno otežalo usmjeravanje javnozdravstvenih intervencija, rekao je dr. Amesh Adalja iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

“Gledate podatke stare tri nedjelje i pokušavate donijeti odluku za danas”, rekao je.

Izvještaj napominje da se do 7. marta sistem znatno poboljšao, a više od 80 odsto novih potvrđenih slučajeva dijagnostikovanih tog dana zabilježeno je u sastavu istog dana.

Više stručnjaka opisalo je spomenuto kašnjenje u dostavi podataka kao direktno, čak i kada bi se početne poteškoće uzele u obzir.

“To dodatno objašnjava zašto su neki brojevi iz viših nivoa vlasti vjerovatno bili isključeni”, rekao je Schaffner.

“U Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj uvijek postoji zaostajanje. Ne znate trenutno. Ali 23 dana je dugo”, ističe.

Mnoštvo problema

Nedostatak pripremljenosti ogleda se u sadržaju dokumenata. Neki odlomci vrlo su kritični prema vladinoj podršci Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Hubeiju. Ističe se da Centar nije dovoljno finansiran, da mu nedostaje odgovarajuća oprema za testiranje te da je nemotivisano osoblje često bilo zanemareno u toj ogromnoj kineskoj birokratiji

Više od mjesec dana prije nego što se vjeruje da su se pojavili prvi slučajevi, u osvrtu se nastavlja pozivati zdravstvene vlasti da “rigorozno pronađu slabu kariku u radu na kontroli bolesti, aktivno analiziraju i nadoknade nedostatke”.

U internom izvještaju Centra za kontrolu bolesti žali se na nedostatak operativnog finansiranja vlade provincije Hubei i napominje da u proračunu za osoblje nedostaje 29 odsto od godišnjeg cilja.

Nakon izbijanja pandemije, kineski su se zvaničnici brzo pokrenuli kako bi procijenili probleme. Ipak, više od četiri mjeseca nakon što je virus prvi put identifikovan, glavni problemi nastavili su ometati napore u suzbijanju bolesti u ključnim područjima, pokazuju dokumenti.

Izvještaj takođe naglašava perifernu ulogu Centra za kontrolu bolesti u istraživanju početnog izbijanja, napominjući da su službenici bili sputani osobljem i da njihova stručnost nije u potpunosti iskorišćena. Umjesto da preuzmu vođstvo, izvještaj sugeriše da su radnici Centra bili rezignirani zbog “pasivnog” izvršavanja zadatka koje su izdali nadređeni.

Službenici su se takođe suočili s glomaznom i neodgovarajućom informatičkom mrežom, poznatom pod nazivom Kineski sistem za direktno izvještavanje o zaraznim bolestima instaliranom po cijeni od 167 miliona američkih dolara nakon izbijanja SARS-a 2003. godine.

Teoretski, sistem je trebao omogućiti regionalnim bolnicama i Centrima za kontrolu bolesti da direktno prijavljuju zarazne bolesti u sastav kojim se upravlja centralno. To bi tada omogućilo trenutnu razmjenu podataka s Centrima i relevantnim zdravstvenim odjeljenjima u cijeloj zemlji. U stvarnosti, prijava je bila spora, stoji u jednom osvrtu, a mnoga druga birokratska proceduralna ograničenja ometala su brzo bilježenje i prikupljanje podataka.

Prema Huangu, iz Vijeća za vanjske odnose, dokumenti osporavaju kinesku tvrdnju da je masovno ulagala u kontrolu i prevenciju bolesti nakon izbijanja SARS-a 2003. godine.

“Ako pogledate lokalni nivo, slika nije tako ružičasta kao što je vlada tvrdila”, rekao je.

Dokumenti takođe otkrivaju javnosti ranije nepoznati dvadesetostruki porast slučajeva gripe zabilježen tokom jedne nedjelje početkom decembra u provinciji Hubei. Prema internim podacima, u porastu, koji se dogodio u nedjelji, koji je započeo 2. decembra, slučajevi su porasli za približno 2059 odsto u odnosu na istu nedjelju prethodne godine.

Veza gripe i covida

Javni podaci pokazuju porast gripe u cijeloj zemlji u decembru. Stručnjaci, međutim, primjećuju da bi porast slučajeva gripe, iako nije jedinstven za Hubei, zakomplikovao zadatak radnika u potrazi za novim opasnim virusima.

Iako o snazi skoka gripe u Hubeiju prethodno nije izviješteno, teško je donijeti bilo kakve značajne zaključke, posebno u pogledu potencijalne prevalencije prethodno neotkrivenog covida-19.

Dokumenti pokazuju da ispitivanja sprovedena na oboljelima od gripe daju velik broj nepoznatih rezultata. Međutim, stručnjaci su upozorili da to ne mora nužno ukazivati ​​na to da su nepoznati rezultati ispitivanja zapravo neotkriveni slučajevi koronavirusa.

“Oni testiraju samo ono za što znaju – ovaj [koronavirus] je nepoznata nepoznanica”, rekao je Adalja, akademik JHU-a, dodajući da takav scenario koji na globalnom nivou nije bio neobičan.

“Jednostavno nismo toliko dobri u dijagnostikovanju. Tražimo uobičajene osumnjičene. Uvijek tražimo konje, ali nikada zebre”, objašnjava Adalja.

Centar za kontrolu bolesti iz Vuhana kasnije je sproveo retrospektivno istraživanje slučajeva gripe datirano još u oktrobru 2019. u dvije bolnice u Vuhanu, pokušavajući potražiti tragove koronavirusa. No, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, nisu uspjeli otkriti uzorke virusa koji datiraju još prije januara 2020. Slične studije još nisu provedene u drugim gradovima u Hubeiju.

” Skok slučajeva gripe mogao je pomoći nenamjernom ubrzanju ranog širenja koronavirusa”, rekao je Huang.

“Ti su ljudi tražili njegu u bolnicama, povećavajući šanse za zarazu covidom tamo”, rekao je.

Podaci o gripi takođe upućuju na to da je izbijanje gripe bilo najgore u Yichangu. Iako vrhunac gripe i pojava covida-19 nisu povezani u dokumentima ili drugim dokazima, podaci koji ukazuju na izbijanje bolesti sličnoj gripi u više gradova u Hubeiju vjerovatno će biti zanimljivi onima koji istražuju porijeklo bolesti.

Kineska vlada prethodno je istakla tržnicu u Vuhanu kao vjerovatni epicentar izbijanja epidemije sredinom decembra, gdje se prodavalo meso egzotičnih divljih životinja. Ipak, ta je tvrdnja barem djelimično osporena Lancetovom studijom prvih pacijenata, koja je utvrdila da trećina od 41 zaražene osobe tog mjeseca nije imala direktnu vezu s tom tržnicom.

Merta kaže da je veći broj slučajeva gripe u Yichangu, iako u dokumentima nije povezan s covidom-19, ipak mogao otvoriti nove teorije o tome gdje je virus počeo.

“Redoslijed promjena znači da se nešto mora događati”, rekao je.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science, stroge mjere usvojene tokom tih prvih 50 dana pandemije vjerovatno su pomogle u prekidu lokalnog lanca prenosa.

Danas Kina gotovo da i nema lokalno potvrđenih slučajeva. Iako se pojavljuju izbijanja malih razmjera, virus je uglavnom pod kontrolom.

U februaru je pak bila druga priča. Kako se broj slučajeva povećavao u cijeloj zemlji, vladini zvaničnici suočavali su se s potencijalnom krizom legitimiteta, a javno se mnijenje brzo okrenulo protiv vladajuće Komunističke partije zbog njenog nepravilnog postupanja s novom bolešću.

Tokom posljednjih 30 godina, kažu analitičari, čini se da su se mnogi u Kini spremni odreći političkih sloboda u zamjenu za veće materijalno bogatstvo, socijalnu stabilnost i veće mogućnosti.

Virus je temeljno zaprijetio tom društvenom ugovoru – izlažući stotine miliona rizicima dok je nanio štetu privredi već oslabljenom tekućim američko-kineskim trgovinskim ratom. Krajem januara, najmoćniji kineski lider u posljednjih nekoliko decenija, javno je naredio “sveobuhvatne napore” da zaustavi širenje virusa.

Neuspjeh nije opcija

U to je vrijeme Kina slavila lunarnu novu godinu, svoj najvažniji godišnji praznik. Pojam nadolazeće pandemije mnogima se činio poput apstraktne smetnje jer su se ljudi vraćali kući kako bi proveli vrijeme sa svojom porodicom.

Njegova javna intervencija, koja je uslijedila nekoliko dana nakon što je Vuhan stavljen pod blokadu, sa sobom je nosila jasnu poruku: Neuspjeh nije opcija.

Kroz cijelo to razdoblje jaz između javnih izjava kineskih zvaničnika i interno distribuiranih podataka ponekad je bio ogroman. Na primjer, objavljeni dokumenti pokazuju da je potvrđeni broj smrtnih slučajeva u Hubeiju porastao na 196 dana 17. februara. Istog je dana Hubei javno izvijestio o samo 93 smrtna slučaja od covida.

U drugom izvještaju spominje se i smrt šest zdravstvenih radnika od covida. Njihova smrt u to vrijeme nije bila javna i radilo se za vlasti o vrlo osjetljivoj temi, s obzirom na količinu suosjećanja građana za zdravstveno osoblje.

Kako se virus širio, lokalni dzvaničnici optuživani su da umanjuju pojavu i rizik za javnost. Krajem decembra, mladi doktor Li Wenliang u jednoj od glavnih bolnica u Vuhanu, bio je među ostalim medicinskim radnicima koji su prozvali lokalne vlasti, a kasnije je dobio formalnu “opomenu” od policije zbog pokušaja podizanja panike zbog potencijalnog “SARS” virus. Državni mediji izvijestili su o svojoj kazni i upozorili javnost na širenje glasina.

Li (34) je kasnije obolio od te bolesti. Njegovo se stanje brzo pogoršalo i rano ujutro 7. februara umro je, što je rezultiralo bijesom u javnosti.

Nije jasno u kojoj je mjeri središnja vlada u Pekingu bila svjesna akcija koje su se u to vrijeme odvijale u Hubeiju, niti koliko je informacija podijeljeno i s kim. Dokumenti ne upućuju na to da su vlasti u Pekingu uticale na proces donošenja odluka na lokalnoj razini.

Ima i pozitivnih stvari

Suprotno svemu gore navedenom, izvještaj koje je objavio CNN pokazuje i neke pozitivne stvari u kineskom odgovoru na korona krizu. Naime, izvještaji pokazuju kako se Kina u ranim fazama pandemije suočavala s istim problemima (administracija, testiranja, dijagnoze…) koji progone mnoge zapadne demokratije i danas. Problemi koje je Hubei otklonio uporedo s borbom protiv potpuno novog virusa.

Takođe, u dokumentima koji su procurili ne spominje se takozvano curenje laboratorija ili da je virus proizveden od čovjeka, kao što su neki kritičari, uključujući najviše američke zvaničnike, tvrdili bez dokaza.

Osim toga, ovi tajni dokumenti pokazuju kako zdravstveni službenici nisu razumjeli veličinu predstojeće katastrofe, a nigdje nije naznačeno da su vjerovali da će virus postati globalna pandemija.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
logikaexpert123SkaljarinOštrokondžaSto reci
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Vjerovatno ovdje ima istine da su Kinezi prikrivali broj zarazenih i umrlih.

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Da je bilo što procurilo ne bi bilo u novine, nego bi se zataškalo

Oštrokondža
Gost
Oštrokondža

A jel neko pročito? Ako je to kazao CNN, ma to mora biti istina pa i ako nije.

logika
Gost
logika

izgleda da je mnogima dovoljan naslov…

Sto reci
Gost
Sto reci

Ada mi to znamo od kad nam pocese mozgove ispirati

Send this to a friend