Planeta

Demonstranti zauzeli aerodrom u Hong Kongu: Pokažimo šta se ovdje događa

Foto: Twitter

Nekoliko stotina demonstranata danas je stiglo na aerodrom u Hong Kongu, gdje su održali protest, pozivajući na demokratiju, uzvikujući “slobodan Hong Kong”. Obližnji Singapur savjetovao je građanima da izbjegavaju djelove te regije.

Upravitelji aerodroma objavili su kako protesti neće uticati na njegovo funkcionisanje, no savjetovali su putnike da stignu ranije.

Protesti se sad već događaju svakodnevno. Prošle nedjelje oštećena je zgrada lokalnih vlasti, a Peking je upozorio da je to napad na kineski suverenitet. Demonstracije u Hong Kongu krenule su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebalo da omogući izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju da bi to potkopalo njihovu pravosudnu nezavisnost i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, ali demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku Keri Lam, liderke Hong Konga.

Njihovi zahtjevi proširili su se i na zadržavanje demokratskih tekovina i sloboda, kao što su sloboda govora i nezavisnost sudstva, a neki čak traže i zabranu ulaska turistima iz centralne Kine.

Demonstranti su u petak na aerodrom stigli s kacigama na glavi i posijedali na pod, s natpisima koji pozivaju na potpuno povlačenje mjere o izručenje i uzvikujući slogane poput “slobodan Hong Kong”.

“Svijet nas gleda posljednjih nekoliko nedjelja. Vjerujemo da je aerodrom najdirektniji način da turistima objasnimo šta se stvarno događa u Hong Kongu”, rekao je Džeremi Tam, bivši pilot i zastupnik koji je pomagao u organizovanju protesta.

Singapur je u petak upozorio svoje stanovnike da izbjegavaju djelove Hong Konga u kojima se protesti održavaju.

Send this to a friend