Planeta

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije: Naredni mjeseci biće posebno teški

Nekoliko narednih mjeseci biće posebno teški kada je riječ o pandemiji koronavirusa, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

Gebrejesus je na sastanku u Ženevi rekao da je ovo kritičan trenutak kada je o riječ o pandemiji, naročito na sjevernoj hemisferi. On je istakao da će nekoliko narednih mjeseci biti jako teški i da su neke zemlje “na opasnom putu”, prenosi TAS.

Veliki broj zemalja bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih, što dovodi do preopterećenosti zdravstvenih sistema, istakao je generalni direktor SZO.

On je pozvao lidere država da preduzmu hitne korake u cilju spriječavanja daljeg pogoršanja, kao što je sveobuhvatna analiza epidemiološke situacije i hitno prilagođavanje mjera u onim mjestima koja bilježe veliki porast broja novozaraženih.

Osim toga, vlasti moraju jasno da informišu javnost o realnoj epidemiološkoj situaciji i da pomognu građanima i ekonomiji, dodao je Geberejesus.

On je primijetio da je nedostatak kiseonika zabilježen u bolnicama u velikom broju zemalja.

Neke od najsiromašnijih država na svijetu imaju samo pet do 20 odsto kiseonika potrebnog za liječenje pacijenata, istakao je generalni direktor SZO.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
vjecna da je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vjecna da je
Gost
vjecna da je

evo kod nas se bune u jedno selo koje ima dom zdravlja a zove se budva ….te kafane da rade te sto djeca ne idu u skolu a imaju 50 danas ljudi zarazenih

Send this to a friend