Planeta

Dogodilo se na današnji dan – 10. maj

1497. – Italijanski moreplovac Amerigo Vespuči (Vespucci) krenuo je na prvo putovanje u Novi svijet. Doplovio je do obale Brazila i Hondurasa, uvjeren da je otkrio novi kontinent između Evrope i Azije.

1655. – Britanci su od Španije preuzeli Jamajku koja je pod španskom vlašću bila 161 godinu.

1760. – Rođen je francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil (Claude Joseph Rouget, Lisle) koji je 1792. napisao riječi i melodiju francuske himne “Marseljeza”.

1774. – Kralj Francuske Luj XV (Louis) umro je od malih boginja. Prijesto je naslijedio kao petogodišnjak 1715, poslije smrti pradede Luja XIV. Poražen u Sedmogodišnjem ratu (1756-63) kao saveznik Austrije protiv Prusije i Velike Britanije, mirom u Parizu 1763. bio je prisiljen da posjede u Sjevernoj Americi i Indiji preda Velikoj Britaniji. Njegova vladavina dovela je Francusku na prag revolucije.

1844. – Načelnik Ministarstva prosvete u srpskoj vladi Jovan Sterija Popović, uputio je svim okružnim načelstvima dopis da se starine šalju u Narodni muzej. Ovaj datum smatra se danom osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu, mada je akt o osnivanju donijet u septembru.

1857. – Izbio je Indijski ustanak 1857. protiv britanske vlasti, koji je nakon godinu ratovanja ugušen u krvi

1865. – Trupe Unije zarobile su u Američkom građanskom ratu preds.ednika Konfederacije Džefersona Dejvisa (Jefferson Davis).

1869. – Dovršena je transkontinentalna pruga koja je povezala istočnu i zapadnu obalu SAD

1871. – Francuska i Njemačka potpisale su sporazum u Frankfurtu kojim su Alzas i Lorena ustupljeni Njemcima.

1881. – Krunisan je rumunski kralj njemačkog porekla Karol I Hoencolern (Carol Hohenzollern), prvi kralj Rumunije.

1894. – Rođen je američki kompozitor i dirigent Dimitri Tjomkin (Tiompkin). Poznat je i kao autor filmske muzike (“Tačno u podne”, “Rio Bravo”, “Starac i more”).

1923. – Između Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Grčke sklopljena je Konvencija o osnivanju Slobodne zone u Solunu, kojom je na 50 godina Kraljevini pripala carinska uprava. Novi aranžman Jugoslavije i Grčke potpisan je 1975. u Atini, s važnošću od 10 godina.

1933. – U Berlinu, ispred Rajhstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga (Marksa, Frojda, Brehta, Ajnštajna…), najavljujući na taj način “novo razdoblje u istoriji njemačke kulture”.

1940. – Vinston Čerčil je postao britanski premijer, pošto je Nevil Čemberlen (Neville Chamberlain), potpisnik Minhenskog sporazuma, podnio ostavku.

1940. – Njemačka je bez objave rata napala Holandiju, Belgiju i Luksemburg, a Velika Britanija je poslije njemačke invazije na Dansku, zaposjela bivšu dansku koloniju Island.

1941. – Hitlerov zamenik Rudolf Hes (Hess) spustio se padobranom u Škotsku sa namjerom da počne mirovne pregovore. Uhapšen je i kraj rata je proveo u britanskom zatvoru. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen je za ratne zločine na doživotnu robiju.

1945. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu zauzele su Prag; Saveznici su preuzeli Rangun od Japanaca.

1954. – Bil Hejli i Komete izdaju „Rock Around the Clock“, prvu rokenrol ploču koja postiže prvo mjesto na muzičkim top listama

1958. – Rođen Vladimir (Vlada) Divljan, srbijanski rok muzičar i tekstopisac

1960. – Američka nuklearna podmornica “Triton” završila je 84-dnevno putovanje oko svijeta.

1960. – Rođen Pol Dejvid Hjuson (Paul David Hewson), poznatiji pod umjetničkim imenom Bono ili Bono Voks, irski kantautor i frontmen rok-grupe U2.

1977. – Umrla je američka filmska glumica Džoan Kraford (Joan Crawford), jedna od najvećih holivudskih zvijezda 1930-ih godina 20. veka, dobitnica Oskara 1945. za film “Mildred Pirs”.

1979. – Umrla je Ita Rina, najpoznatija jugoslovenska filmska glumica između dva svjetska rata, koja je slavu stekla filmom “Erotikon”. Ušla je u svjetsku enciklopediju filma.

1981. – Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) postao je predsjednik Francuske pobjedivši u drugom krugu Valeri Žiskar D’Estena (Valery Giscard D’Estaing).

1988. – SAD su stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom je Izrael osuđen za invaziju na jug Libana.

1993. – Više od 200 tajlandskih radnika poginulo je u požaru koji je zahvatio fabriku igračaka u provinciji Nakon Patom.

1994. – Nelson Mandela izabran je za predsjednika Južne Afrike i postao prvi crnac predsednik te zemlje.

1994. – Italijanski medijski magnat Silvio Berluskoni (Berlusconi) postao je predsjednik italijanske vlade u koju su, prvi put od Drugog svjetskog rata, ušli neofašisti.

1995. – Svjetska zdravstvena organizacija u Ženevi saopštila je da bi uzročnik smrtonosne epidemije u Zairu mogao biti virus ebola.

1997. – U zemljotresu u istočnom Iranu poginulo je najmanje 1.560 ljudi.

2001. – Jugoslovenska skupština ratifikovala je Sporazum o specijalnim, paralelnim vezama SRJ i Republike Srpske koji su 5. marta u Banjaluci potpisali predsjednici SRJ i RS, Vojislav Koštunica i Mirko Šarović.

2002. – Bivši agent FBI Robert Hansen (Hanssen) osuđen je u Americi na doživotnu robiju, zbog prodaje Moskvi strogo povjerljivih dokumenata, čime je postao špijun koji je nanieo najveću štetu u američkoj istoriji.

2002. – Umro je Iv Rober (Yves Robert) francuski glumac i režiser koji je najveći domet ostvario filmovima “Visoki Plavi Čovjek sa Jednom Crnom cipelom” i “Rat dugmadima”.

2003. – Sud u Jemenu osudio je na smrt Abeda Abdula Razaka Kamela zbog ubistva tri američka baptistička misionara i ranjavanje jednog, u decembru 2002. godine u jednoj bolnici u gradu Džibla.

2005. – Egipatski parlament odobrio je ustavni amandman kojim je, po prvi put u istoriji ove države, dozvoljeno učešće više kandidata na predsjedničkim izborima.

2005. – U Berlinu u Njemačkoj, otvoren je Memorijalni centar u spomen šest miliona stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

2006. – Za predsjednika Italije, 11. po redu poslije II svjetskog rata, izabran je Đorđo Napolitano i on je prvi bivši komunista na toj funkciji.

2011. – Ujedinjene nacije su saopštile da je malo putnika preživjelo udes prenatrpanog broda sa oko 600 migranata koji se raspao u moru i potonuo u blizini obala Libije.

2014. – Novi mađarski parlament ponovo je izabrao Viktora Orbana, lidera stranke Fides koja je pobijedila na izborima, za premijera.

2017. – Skupština Kosova izglasala je nepovjerenje vladi. Predsjednik Hašim Tači potpisao je nakon toga ukaz o raspuštanju Skupštine Kosova što je dovelo do vanrednih parlamentarnih izbora.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
1441KoksSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1441
Gost
1441

200-400 godina ne postoje ili nema ih od pocetka novog ili Crnogorskog prezimena koje je onda prvobitno ili pravo prezime? Ovo Crnogorsko nije lose ne mrzim ga ali postaje mi strano ne znam zbog cega ne mrzim Crnogorsko prezime ali tu nesto ne stima sa godinama i sa prezimenima kao i sa citavom istorijom Crne Gore

Hvala na pomoci

Koks
Gost
Koks

Samo sto nije 1497 bio amerigo vespucci sto se prica , vec sprski moreplovac koji se zvao Nemanja Vesputovic . Cist falsifikat satanista. Isto su i srbi otkrili ameriku a prica se da je kolumbo …

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

dobra stvar.

Send this to a friend