Planeta

Dogovorena revitalizacija Čerčilove povelje

Američki predsjednik Džo Bajden započeo je evropsku turneju sastankom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, na kome je dogovorena revitalizacija Atlantske povelje.

Atlantsku povelju potpisali su Ruzvelt i Čerčil 1941. godine i ona je uspostavila viziju svijeta poslije Drugog svjetskog rata, uprkos činjenici da Sjedinjene Države još nisu ušle u rat. Učesnice su se uzalud nadale da će se Sovjetski Savez, pošto je na njega već započeta invazija od strane Nacističke Njemačke u junu iste godine uprkos prethodnom dogovoru, biti takođe uz njih.

Ona uređuje tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između Sjedinjenih Država i Velike Britanije. U revitalizovanoj verziji, bavi se novim izazovima, poput klimatskih promjena, sajber napada i miješanja u izborni proces.

„Naša revitalizovana Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj odbrani od strainh izazova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona.

„Obavezujemo se da ćemo blisko sarađivati sa svim partnerima koji dijele naše demokratske vrijednosti i da ćemo se snažno suprostaviti naporima onih koji žele da potkopaju naš savez i institucije“, poručuju zvaničnici SAD i Velike Britanije.

Dvojica lidera se obavezuju i da će „ojačati institucije, zakone i norme koje održavaju međunarodnu saradnju, kako bi ih prilagodili izazovima 21. veka“.

Bajden i Džonson su potvrdili vjeru u mirno rješavanje sporova i obećali otvaranje novih radnih mjesta, kako u SAD, tako i u Britaniji.

Send this to a friend