Planeta

Džihadisti prijete Evropi: Hiljade ekstremista izlazi iz zatvora

Hiljade zatvorenika koji će biti oslobođeni iz evropskih zatvora kada odsluže svoje kazne predstavljaju rizik, kaže evropski komesar za bezbjednost Džulijan King.

King smatra da postoji velika mogućnost da su oni radikalizovani kao islamistički ekstremisti u zatvoru.

Borci iz Sirije koji se vraćaju u Evropu takođe su za brigu, rekao je King na konferenciji za novinare.

U posljednje dvije decenije Evropa je bila meta nekoliko islamističkih ekstremističkih napada, sa porastom napada 2015. godine, kada je ubijeno više od 130 ljudi u Parizu u koordinisanoj operaciji sredinom novembra.

Snage bezbjednosti u zemljama EU od tada su uhapsile stotine ekstremista, a oko 1.100 se i dalje nalazi u zatvorima pod optužbama za terorizam, rekao je King.

On je naveo da bi dvostruko više onih koji su uhapšeni zbog drugih zločina mogli biti radikalizovani u evropskim zatvorima.

“Mi se suočavamo sa izazovom da su onima koji su procesuirani i nalaze se u zatvoru zbog terorističkih djela posljednjih godina kazne pri kraju i treba da budu pušteni na slobodu. Džihadistička prijetnja nije nestala. Nema šanse da smanjimo našu odbranu”, rekao je King i dodao da u evropskim zatvorima ima nekoliko hiljada takvih ljudi.

Pored ovog domaćeg izazova, Evropa je suočena i sa bezbjednosnim rizicima koje predstavljaju građani EU koji su se borili na Bliskom istoku za takozvanu Islamsku državu (DAEŠ) ili druge islamističke ekstremističke grupe i sada bi mogli da se vrate na kontinent, koristeći nestabilnu situaciju u Siriji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gagi
Gost
Gagi

Ne treba se “brinuti”to ce srediti Emanuel Makron,kad ga malo “posjete”dzihadisti,jer oni ne biraju,taman eka ih zaposli po Francuskoj,tamo je dobra zarada.

roko
Gost
roko

inace je najveci broj iz Francuske pa ce se kuci vratiti

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Velkam tu Jurop !

Send this to a friend