Planeta Naučnici pronašli nove ljekove

Ebola bi mogla da postane izlječiva bolest

Ispitivanje dva lijeka pokazalo je znatno poboljšanje kada je u pitanju stopa preživljavanja oboljelih od ebole, pa bi ta bolest uskoro mogla da postane izlječiva.

Na pacijentima u Kongu, gdje je izbila velika epidemija ebole, testirana su četiri lijeka. Pokazalo se da su dva medikamenta znatno efikasnija od ostalih u liječenju ove bolesti.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, ukoliko se terapija tim ljekovima započne u ranoj fazi bolesti, mogućnost preživljavanja viša je od 90 odsto.

Djeluju tako što napadaju virus ebole antitelima, poništavajući njegov uticaj na ćelije. Ljekovi su razvijeni upotrebom antitela koja potiču od osoba koje su preživjele ebolu.

„Potpuno izlječenje možda nije moguće čak i ako imate 100 odsto efikasan lijek. Ljudski faktor je i dalje važan – obratiti se za pomoć u ranoj fazi“, kaže Kristijan Lindmajer iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Prevencija, nadzor, aktivno pronalaženje slučaja i prihvatanje članova tima i partnera unutar zajednica izuzetno su važni za stopu preživljavanja. Ljudi se ohrabruju da paze na svoje najmilije i već sa prvim simptomima potraže njegu i pomoć.

Virus se prenosi direktnim kontaktom s krvlju, telesnim izlučevinama i putem tkiva zaraženih životinja ili ljudi. Nakon razdoblja inkubacije, u roku od dva do 21 dana pojavljuju se rani simptomi bolesti poput povišene temperature, mučnine, groznice i intenzivnih bolova u mišićima.

Kasniji znaci fatalne bolesti pojavljuju se u zavisnosti od toga koji su organski sistemi u tijelu zahvaćeni virusom. Ebola je u posljednjih godinu dana u Kongu odnela više od 1.800 života.

Send this to a friend