Planeta

Egipćani glasaju o produženju mandata Al-Sisiju

Egipćani će danas glasati na trodnevnom referendumu o izmjenama ustava koje bi predsjedniku Abdelu-Fatahu al-Sisiju trebale omogućiti da produži mandat do 2030. godine, ali i osnaži moć i kontrolu nad vojskom.

Izmjene i dopune produžile bi al-Sisijev sadašnji mandat na šest godina i on bi završio 2024. Predloženi privremeni članak omogućuje mu da se takmiči za još jedan mandat na šest godina, koji bi njegovu vladavinu produžio do 2030. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nove promjene predsjedniku takođe omogućuju i imenovanje viših pravosudnih zvaničnika te veću moć i kontrolu nad vojskom.

Ranije ove sedmice parlament u kojem većinu imaju Al-Sisijeve pristalice, odobrio je nacrt ustavnih promjena.

Predlagači naglašavaju da su izmjene i dopune potrebne za ustav iz 2014. kako bi se osigurala dugoročna stabilnost Egipta.

Kritičari kažu da je svrha izmjena i dopuna očvrsnuti al-Sisijevu moć i onemogućiti pravosudnu nezavisnost.

Al-Sisi je preuzeo dužnost 2014. godine, godinu dana nakon što je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Mohamed Morsi iz Muslimanske braće.

Prošle godine, Al-Sisi je ponovno izabran ogromnom prednošću, a jedini njegov protivkandidat bio je rival koji je sam za sebe rekao da je lojalan al-Sisiju.

Oko 61,3 miliona Egipćana izlazi na oko 14.000 biračkih mjesta širom 27 egipatskih provincija, prema službenim podacima.

Glasačka mjesta otvorena su od devet sati po mjesnom vremenu (sedam sati po GMT-u) tokom 12 sati u iduća tri dana.

Zvanični rezultati bit će poznati 27. aprila.

Send this to a friend