Planeta

Erdogan: Više od 1.000 članova Hamasa na hospitalizaciji u Turskoj; Zdravstveni sistem u Gazi na rubu kolapsa

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 220. dan. Izraelske snage prodiru dublje u Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze koji je nekada bio utočište za hiljade Palestince koji su bježali od izraelskog bombardovanja. Ukupan broj Palestinaca koji su pobjegli nakon izraelskog naređenja da se evakuišu procjenjuje se na oko 300.000. Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken tvrdi da im izraelska vlada nije pokazala kredibilan plan za zaštitu civila u Rafi. Izrael obilježava Dan sjećanja. Dešavanja pratite na CdM-u.

Erdogan: Više od 1.000 članova Hamasa na hospitalizaciji u Turskoj

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je više od 1.000 članova Hamasa trenutno hospitalizovano u Turskoj, potvrdivši time da ne smatra tu palestinsku islamističku organizaciju terorističkom.

„Tako mnogo članova Hamasa je ubijeno. Čitav Zapad ih napada svim vrstama oružja i municije“, rekao je turski lider novinarima i ponovio da je Hamas organizacija otpora, prenosi Frans pres.

Erdogan je poslije razgovora sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom u Ankari takođe rekao da mu je žao što Grčka smatra Hamas terorističkom organizacijom.

UNRVA: Iz Rafe dosad pobjeglo 360.000 Palestinaca

Oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobjeglo je iz grada Rafa na jugu te palestinske enklave otkako je Izrael prošle nedjelje naredio evakuaciju iz jednog dijela grada, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRVA).

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hama, prethodno je navelo je da zdravstvenom sistemu preti kolaps “u roku od nekoliko sati”, nakon što su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza.

Porodice izraelskih vojnika: Naši sinovi su iscrpljeni, obustavite ofanzivu na Rafu

Porodice više od 900 izraelskih vojnika, koji su raspoređeni u Gazi, uputili su pismo ministru odbrane Joavu Galantu i načelniku štaba IDF-a Herzi Haleviju u kojem ih pozivajo da obustave planiranu ofanzivu na Rafu, ističući da je riječ o “smrtonosnoj zamci” za njihove sinove.

“Naši sinovi su fizički i psihički iscrpljeni. A sada, namjeravate da ih pošaljete u ovu opasnu situaciju? Čini se da je to nepromišljenost”, kaže se u pismu.

Galant i Blinken o Rafi

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izvijestio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Rafi na jugu Gaze i preuzimanju obližnjeg graničnog prelaza u Egiptu, saopštila je Galantova kancelarija.

Gallant i Blinken su telefonom tokom noći razgovarali o razvoju situacije u Gazi i operaciji u oblasti Rafe protiv preostalih bataljona Hamasa, navodi se u saopštenju.

Zdravstveni zvaničnici: Ubijeno 20 Palestinaca u Džabaliji tokom noći

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a desetine su povrijeđene tokom noći u izraelskom vazdušnom napada na Džabaliju, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelske odbrambene snage pojačale su napade na izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Pojasa Gaze, dok nastavljaju vazdušne napade na istoku grada Rafa.

Ministarstvo: Nekoliko sati do kolapsa zdravstvenog sistema

Zdravstveni sistem širom Gaze mogao bi da se uruši za nekoliko sati jer nedostaje gorivo za bolničke generatore, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

“Nekoliko sati nas dijeli od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze kao rezultat neuspjeha da se dopremi gorivo neophodno za rad generatora u bolnicama i vozilima hitne pomoći”, navodi Ministarstvo.

Izraelske snage pojačavaju napade na Džabaliju i Rafu

Izraelski tenkovi ušli su dublje u Džabaliju na sjever Pojase Gaze, dok IDF izvodi napade na grad Rafu na jugu palestinske enklave, javljaju mještani i mediji pod kontrolom Hamasa.

Stanovnicu su naveli da su tenkovi pokušavali da napreduju “ka srcu” izbjegličkog kampa, kao i da su granate padale na centralni deo kampa, dok su vazdušni napadi uništili veći broj kuća.

Izrael je, takođe, pojačao napade na istočne djelove grada Rafe, koji se nalazi blizu granice sa Egiptom.

IDF: Ispaljena dva projektila na jug Izraela

Izraelska vojska saopštila je da su dvije rakete ispaljene iz Gaze na jug Izraela.

Nema izvještaja o povrijeđenima ili šteti.

Izraelci nastavljaju da obilježavaju Dan sjećanja, sirene će se oglasiti širom zemlje

Više događaja zakazano je za obilježavanje Dana sjećanja u Izraelu od 11 sati, a sirene za vazdušnu opasnost oglasiće se na dva minuta širom zemlje u znak sjećanja na poginule vojnike i žrtve terora.

Ovogodišnje obilježavanje je u sjenci rata u Gazi, kao i napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Premijer Benjamin Netanjahu prisustvovaće u 11 časova glavnoj državnoj ceremoniji na planini Hercl u Jerusalimu, nakon čega će u 13 časova uslijediti još jedan događaj u znak sjećanja na žrtve terora.

Izrael tvrdi da mora da izvrši invaziju na Rafu

Izrael tvrdi da mora da izvrši invaziju na Rafu da bi demontirao Hamas i vratio taoce zarobljene u napadu 7. oktobra.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Izrael treba da ima jasan, kredibilan plan za zaštitu civila, koji SAD do sada nisu vidjele.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD i EU nisu uradile dovoljno da natjeraju Izrael na primirje.

Izrael obilježava Dan sjećanja

Izrael obilježava Dan sjećanja, a načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi kaže da je odgovoran za poginule vojnike.

“Kao komandant Izraelskih odbrambenih snaga snosim odgovornost za činjenicu da IDF nije uspio u svojoj misiji da zaštiti građane Izraela 7. oktobra. Svaki dan osjećam zbog toga težinu na svojim plećima”, rekao je Halevi.

Izraelska vojska poslala je tenkove u istočno predgrađe grada Gaze koje je pretrpjelo teška bombardovanja koja su uništila nekoliko kuća, uključujući i višespratnice.

Palestinci su izvijestili o snažnom izraelskom bombardovanju tokom noći u izbegličkom kampu Džabalija i drugim oblastima u sjevernom pojasu Gaze.

Najmanje 35.034 Palestinaca je ubijeno, a 78.755 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
SeirSeirRješenjeRotGler
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Seir
Gost
Seir

Sva podrška palestinskom narodu i pokretu Otpora kojeg su oni izabrali u borbi za slobodu!Zna svaki istinoljubiv covjek ko su danasnji teroristi!

Seir
Gost
Seir

Sva podrška palestinskom narodu i pokretu Otpora kojeg su oni izabrali u borbi za slobodu!Zna svaki istinoljubiv covjek ko su danasnji teroristi!

Rješenje
Gost
Rješenje

Hamas je precjenio svoju snagu i napravio ogromnu grešku. Neka plati cijenu, preda vođe i oružje, a ne da strada nesrećni palestinski narod.

Gler
Gost
Gler

Nece da predaju taoce, zato sto znaju sta su im uradili, ili preciznije zenama sta su radili. No dobro, Izrael ide dok ih ne vrati i dok ne razmontira teroristicku organizaciju. Palestincima bi najlakse bilo da izvedu revoluciju, zbace Hamas, vrate taoce i porade na miru sa Izraelom. No, to se nece desiti, jer Palestinci uglavnom i podrzavaju Hamas. Da… Više »

Rot
Gost
Rot

Tako je

Send this to a friend