Planeta

Erdogan zaprijetio: Vojna operacija u Siriji samo pitanje vremena

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je brzom operacijom u Idlibu u Siriji ukoliko Damask odbije da se povuče iza pozicija turske vojske.

Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pojačavajući tenzije.

Ankara neće ostaviti Idlib Asadovom režimu, rekao je Erdogan.

“Operacija u Idlibu biće brza”, rekao je Erdogan u turskom parlamentu.

“Odbrojavamo, šaljemo posljednja upozorenja”, dodao je turski predsjednik, pišu svjetski mediji.

“Tuiska je izvršila sve neophodne pripreme da započne operaciju u Idlibu. U slučaju bilo koje druge operacije poručujemo da ćemo doći po noći u bilo kom trenutku. Drugim riječima, ofanziva u Idlibu bi mogla da počne u bilo kom trenutku”, istakao je on prenosi TRThaber.

Turski predsjednik takođe jer rekao da pregovori sa Rusijom oko Idliba dosad nisu usklađeni sa interesima Ankare. Rekao je da želi da oblast bude bezbjedna za Tursku po svaku cijenu.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin najavio je juče da će Turska rasporediti još trupa u sirijskoj provinciji Idlib i da će se osvetiti za napad vladinih snaga, dok istovremeno Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom o situaciji u Siriji, podsjeća Tanjug.

On je rekao da će Turska nastaviti da šalje trupe u Idlib kako bi obezbijedila sigurnost civilima i cijelom regionu. Delegacije Rusije i Turske sastale su se u utorak, drugi dan zaredom u Moskvi, gdje razgovaraju o situaciji u Idlibu, ali vidan napredak nije postignut.

Send this to a friend