Planeta

Eskobar 21. vijeka – pao zbog jedne greške

Dairo Antonio Usuga (Foto: EPA)

Dairo Antonio Usuga (50), poznatiji kao Otonijel, bježao je od policije od januara 2021. godine kada su kolumbijske vlasti počele posljednju u nizu akcija sa ciljem da uhapse čovjeka poznatog kao „Eskobar ovog stoljeća“. Vođa Zalivskog kartela i najtraženiji narko bos „pao“ je tek krajem oktobra i to zahvaljući činjenici da je nije nosio majicu zbog čega je lakše uočen u grmlju prašume u kojoj se krio.

<<<Ko je Otonijel, uhapšeni narko bos: Nije imao telefon, sarađivao sa balkanskim kriminalcima?<<<

Otonijel je uhapšen u Urabi, teško dostupnom ruranom dijelu Kolumbije, gdje je rođen i odrastao. Samo u akciji hapšenja učestvovalo je 500 vojnika i 22 helikoptera, a u cijeloj operaciji, od lociranja do hapšenja, 1.200 pripadnika obavještajnih službi, vojske i policije.

„U trenutku hapšenja, Otonijel je bio sam. Napustila su ga njegova dva čuvara, poznata kao Mači i Čiva. Bio je u žbunju sam, nije jeo cijeli dan i jedva da je pio vodu“, riječi su kojima je jedan od istražitelja iz redova policije opisao za kolumbijske novine „El Tiempo“ šta se dešavalo u prašumi Urabe.

Tog jutra kada je akcija počela, u petak 22. oktobra u pet ujutru, vojni helikopter „Halkon“ otkrio je zahvaljujući infracrvenim (termalnim) kamerama kretanje u prašumi. Ekipama na terenu javljeno je odmah da se neko kreće kroz žbunje, nakon čega je potraga počela.

Ozloglašenog narko bosa jedan od pripadnika bezbjednosnih snaga zapazio je u žbunju prašume zahvaljući činjenici da nije nosio majicu. Vojnik mu je prišao i uperio pušku u njega.

„Ja sam Otonijel, predaću se. Nemoj da me ubiješ“, prve su riječi koje je narko bos izgovorio.

Uslijedio je detaljan pregled tokom koje je utvrđeno da nije imao oružje kod sebe. Narko bos je uhapšen gladan, žedan i izmoren, ali kako navode kolumbijski mediji, „sa čudnim osmjehom na licu“.

Bježao iz dana u dan

Otonijel je posljednje nedjelje proveo na otvorenom u džungli i ruralnim djelovima Kolumbije, a mjesecima unazad mijenjao je mjesta boravka svakog dana, kretajući se od „sigurne kuće“ do „sigurne kuće“.

Imao je mrežu korumpiranih policajaca koji su mu javljali svaki put kada bi mu se vojska približila. „El Tiempo“ piše, pozivajući se na riječi policajaca iz istrage, da je uvijek uz sebe imao čuvare, dva konja i dva posebno obučena psa. Konji su mu služili da pobjegne kad god bi policija ili vojska bila blizu. Jednog od pasa koje je uvijek vodio sa sobom, policija je uspjela da uhvati i upravo im je to pomoglo da se približe vođi Zalivskog klana.

Greška koja ga je koštala hapšenja, ali mu je vjerovatno spasila život, bila je odluka da zbog svog pogoršanog zdravstvenog stanje naredi da mu se opremi kuća ili koliba sa ortopedskim dušekom koji mu je bio potreban zbog problema sa leđima.

U njoj se nije dugo zadržao, ali policija je ubrzo nakon njegovog odlaska pronašla posljednje Otonijelovo utočište, i u njemu motocikle, frižider pun hrane, namirnice i kolačiće bez šećera, koje je ovaj narko kralj, koji boluje od dijabetesa, jedino mogao da konzumira. Operativcima je bilo jasno da su na pravom tragu i da je vrijeme da preduzmu sljedeći korak.

Tada su počeli da ga „plaše“ i tjeraju u dalji bijeg jakom bukom helikoptera, a Ontonijel je počeo da sa svojih šestoro „sljedbenika“ na mazgama i konjima zalazi sve dublje u prašumu. Ubrzo je ostao bez zaliha, a životinje su bile premorene. Bijeg je morao da nastavi pješke, potpuno sam.

Žene u vrhu piramide kartela

Otonijel je na čelu Zalivskog kartela, nekada poznatog kao kartel Usuga, zamijenio brata kojege je policija ubila tokom novogodišnje proslave prije deset godina. Pored braće, dio klana bile su i Ontonijelova supruga Blanka Madrid i njene sestre, Marija, Sandra i Matha.

Zanimljivo je da mediji tvrde da je narko kralj svojoj ženi i svastkama naredio da se isto operišu i da izgledaju identično. Njegova supruga Blanka, poznata pod nadimkom „Mafijaška lutka“ i „de la Flaka“ („mršavica“) zadužena je za logističke operacije i pranje novca. I nju su vlasti pratile, a detektivi su otkrili da je Otonijel zahtijevao od nje da ide u različite oblasti Urabe da ga posjeti.

„Vremenom, kraljici luksuza iz Medeljina postalo je odvratno da ide u drvene kuće u džungli. Kada mu je to rekla Otonijel je pozvao njene sestre, sa kojima godinama takođe ima afere“, rekao je jedan od agenata.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Kravlji doŠefe oladi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kravlji do
Gost
Kravlji do

A čoče dobra je ova plastična hirurgija danas, možda je neki čoban zaluto u planinu tražeći ovce.

Šefe oladi
Gost
Šefe oladi

A joj bajke !!! Cuvari su bog zna dje a akcija je bila namjestena i znalo se dje treba traziti . Skinu majcu pa me ufatise hehehe .

Send this to a friend