Planeta

Fejsbuk hoće da zna koliko novca imate na računu

Fejsbuk je zatražio od velikih američkih banaka da podijele podatke o klijentima kako bi razvili nove usluge na platformi za razmjenu poruka Mesindžer, piše američki list Vol strit žurnal. Podaci uključuju informacije o bankovnim transakcijama, stanju računa kao i lokaciji gdje je određena kupovina obavljena. Izvor agencija AFP je to potvrdio, navodeći da su u pitanju banke Čejs, JPMorgan, Sitibank, Vels Fargo i USBankorp.

Za AFP u Fejsbuku navode da od banaka nisu tražili podatke o transakcijama.

“Poput mnogih onlajn kompanija sa tržišnim modelom poslovanja mi postajemo partneri sa bankama i kompanijama za kreditne kartice kako bismo ponudili usluge kao što su ‘čet’ za klijente ili upravljanje nalogom. Sa impresivnim brojem od 1,3 milijarde korisnika, cilj Fejsbuka bio je da uvede još funkcija na svoju platformu”, piše u saopštenju Fejsbuka.

Navodno bi na taj način platforma bila posrednik između banke i klijenta.

“Ideja je bila da razmjena poruka sa bankom može biti bolja nego poziv na čekanju putem telefona – dok je ova opcija u potpunosti izborna”, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Međutim, portparolka banke JPMorgan Patriša Veksler uputila je na izjavu datu Vol strit žurnalu:

“Mi ne dijelimo podatke naših klijenata o transakcijama sa drugim platformama, stoga smo morali da kažemo ‘ne’ nekim stvarima kao rezultat toga.“

Vijest izazvala je negodovanje na društvenim mrežama upravo zbog prethodnog iskustva korisnika kada Fejsbuk nije čuvao njihove privatne informacije. Priznali su prošlog mjeseca da su pod nekoliko istraga američkih i britanskih vlasti zbog skandala u koji je uključena i sada zatvorena marketinška agencija Kembridž analitika. Fejsbuk je priznao da je Kembridž analitika preuzela podatke 87 miliona korisnika dok je radila u sklopu  predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Svi brinu o privatnosti

Postavlja se pitanje zašto bi korisnici koristili Fejsbuk za upravljanje finansijama kada svaka banka ima aplikaciju. Fejsbuk u svojoj izjavi navodi da Mesindžer može da bude od pomoći preduzećima da prate informacije kao što su bilansi, računi ili datum isporuke.

“Ne koristimo ove informacije ni za šta drugo osim da omogućimo ovakva iskustva – ne za oglašavanje ili nešto slično. Najbitniji dio ovakvih partnerstava je čuvanje tuđih informacija”, poručuju oni.

Prvi čovjek Fejsbuka Mark Zakerberg objavio je u maju da uvodi nove kontrole privatnosti koje zahtijevaju evropski regulatori zato što „svi brinu o privatnosti“.

Ipak, partnerstvo sa bankama i finansijske usluge na Mesindžeru nisu novina. Fejsbuk u partnerstvu sa Amerikan ekspresom dozvoljava korisnicima da kontaktiraju predstavnike ove kompanije preko Mesindžera. Takođe, prošle godine Fejsbuk je u dogovoru sa Pejpalom omogućio korisnicima da šalju novac preko ove platforme. Takođe, vlasnici kreditne kartice Mastercard mogu da naručuju onlajn preko Mesindžera.

Ova društvena mreža sada slabo profitira nakon dugogodišnjeg brzog tempa rasta. Njihove akcije opale su nakon objavljivanja lošeg kvartalnog izvještaja, te sa sobom odnijele preko sto milijardi dolara. Ipak, akcije ove društvene mreže malo su se stabilizovale i porasle za 4,4 odsto na 185,69 dolara u ponedjeljak.

Send this to a friend