Planeta

Filipini vraćaju brod sa 69 kontejnera smeća nazad u Kanadu

Teretni brod sa tonama otpada kojeg je Kanada bacila na Filipinima prije pet godina trebao bi stići u Vancouver za 20 dana.

Teretni brod koji nosi tone otpada kojeg je Kanada bacila na Filipinima prije pet godina, izazivajući diplomatski spor, napustio je ovu jugoistočnu azijsku zemlju.

Gotovo 70 kontejnera otpada koji trune ukrcani su rano u petak na brod Bavaria u luci udaljenoj 100 kilometara od Manile, prije nego što su krenuli na 20-dnevno putovanje prema Vancouveru.

Okolišni aktivisti, uključujući one iz Greenpeacea u Koalicije EcoWaste, pozdravili su ovaj potez Filipina.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prijetio je da će prisilom poslati brod sa smećem nazad. Otpad je transportovan u ovu zemlju u 103 kontejnera 2013. i 2014. godine, i lažno obilježen kao plastični otpad koji se može reciklirati.

Nekoliko kontejnera smeća je uništeno, a ostalo ih je 69 koji između ostalog sadrže elektronski otpad i korištene pelene koji su trunili u dvije filipinske luke.

Diplomatski spor

Filipinska vlada opozvala je svog ambasadora i konzule u Kanadi ranije ovog mjeseca, jer Ottawa nije uspjela da preuzme otpad nazad do predviđenog roka, 15. maja.

Ovaj spor traje već šest godina, a tenzije su povećane otkako je na vlast došao Duterte sredinom 2016. On je odbacio međunarodne kritike, uključujući one kanadskog premijera Justina Trudeaua, na račun njegovog krvavog obračuna sa dilerima droge u kojem su ubijene hiljade ljudi.

Trudeau je 2017. rekao da su pravni problemi koji su spriječavali vraćanje smeća riješeni.

Samo nekoliko dana ranije, Malezija je objavila da brodom vraća 450 tona plastičnog otpada u zemlje odakle je on došao – Australiju, Bangladeš, Kanadu, Kinu, Japan, Saudijsku Arabiju i SAD.

Send this to a friend