Planeta

Francuska, Britanija i Njemačka pokreću mehanizam za rješavanje spora zbog Irana

Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokreću mehanizam za rješavanje sporova u okviru Iranskog nuklearnog sporazuma, piše RT.

Iranski nuklearni sporazum potpisali su 2015. godine Iran, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Britanija. On i dalje postoji, ali ga se ne pridržavaju dvije najvažnije potpisnice – Amerika, koja se prošle godine povukla, i Iran koji je početkom januara saopštio da se više neće pridržavati odredbi istorijskog sporazuma.

Ta objava Teherana uslijedila je nakon što je 3. januara, po naredbi predsjednika SAD Donalda Trampa, ubijen iranski vojni komandant Kasem Sulejmani.

Potez Irana povećao je i tenzije sa evropskim potpisnicama sporazuma.

U zajedničkoj izjavi Pariza, Berlina i Londona naglašava se da nema zakonskih osnova da Iran prestane sa sprovođenjem odredbi sporazuma, prenosi RT.

“Nemamo drugi izbor, s obzirom na poteze Irana”, naveo je evropski trio, koji zbog zabrinutosti što Iran ne ispunjava svoje obaveze u okviru sporazuma to pitanje upućuje Zajedničkoj komisiji, u skladu sa Mehanizmom za rješavanje sporova.

BBC navodi da je u izjavi ponovo izraženo i žaljenje što su se SAD povukle iz sporazuma, a evropske potpisnice poručile su da “ovo čine u iskrenoj nadi da će naći način za rješavanje zastoja konstruktivnim diplomatskim dijalogom, uz očuvanje sporazuma i ostanak u njegovom okviru”.

Ž.N.

Send this to a friend