Planeta

Gejts i 12 direktora: Sastanak koji bi mogao da spase svijet

Šef jednog od najvećih proizvođača vakcine na svijetu imao je problem. Adaru Punavali, izvršnom direktoru indijskog Serum instituta bilo je potrebno 850 miliona dolara za sve – od epruveta do posuda, kako bi počeo proizvodnju doza vakcine protiv koronavirusa za siromašne.

Pundavali je procijenio da može da rizikuje sa 300 miliona dolara firminog novca, ali mu je i dalje falilo pola miliona. Odlučio je da se obrati penzionisanom direktoru softverske kompanije iz Sijetla.

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i filantrop potrošio je milijarde dolara kako bi pomogao vakcinaciju djece u zemljama u razvoju, blisko sarađujući sa farmaceutima iz cijelog svijeta, uključujući Punavalu kome je krajem ljeta obećao da će preko svoje fondacije dati 150 miliona dolara garancije, kako bi indijska farmaceutska fabrika nastavila sa proizvodnjom. Do septembra, ta cifra je udvostručena.

Sve to je, piše Njujork tajms, dio napora vrednih 11 milijardi dolara kako bi se vakcina protiv koronavirusa distribuirala u preko 150 zemalja. Inicijativa se mahom finansira javnim sredstvima, ali je ideja dvije neprofitne organizacije koje je Gejts pokrenuo i finansirao. Gejtsova fondacija je i jedan od najvećih donatora Svjetske zdravstvene organizacije.

“Veoma, veoma ključna uloga”

Gejts, treći najbogatiji čovjek na svijetu, sebe i svoju 50 milijardi dolara vrijednu fondaciju doživljava kao ekipu spremu da preuzme centralnu ulogu u borbi protiv korone, oslanjajući se na veze i infrastrukturu koju su gradili dvije decenije.

“Znamo kako da sarađujemo sa vladama, znamo kako da sarađujemo sa farmaceutskim kompanijama, razmislili smo dobro o ovome”, rekao je Gejts. “Potrebno nam je – bar kada je riječ o stručnosti i odnosima – da igramo veoma, veoma ključnu ulogu”, dodao je on.

Dok prve vakcine protiv korone čekaju na odobrenje, imunizacija većeg dijela svjetske populacije postala je goruće pitanje, a uspjeh vakcinacije i dalje je neizvjestan.

Do sada je prikupljeno svega 3,6 milijardi dolara za istraživanje, proizvodnju i distribuciju vakcine siromašnim zemljama. Tri kompanije su obećale da će isporučiti vakcine, ali se za sada ne zna da li će ijedna vakcina biti efikasna. Isto tako, biće teško obezbijediti neophodne milijarde doza vakcine, koje će biti jeftine i koje će stići na vrijeme, jer su SAD i druge bogate zemlje sa farmaceutskim kompanijama već dogovorile imunizaciju svojih građana.

“Ima mnogo igrača, ali niko nije kao Gejts”

Gejts je organizovao onlajn sastanke sa šefovima farmaceutskih kompanija. Tražio je podršku svjetskih lidera. Za samo nedjelju dana on i njegova supruga Melinda razgovarali su sa francuskim predskednikom Emanuelom Makronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i saudijskim princom Muhamedom bin Sajedom.

U Vašingtonu, Gejts se često konsultuje sa vodećim američkim epidemiologom dr Entonijem Faučijem, a sastao se i sa senatorom Mičom Mekonelijem koji je prežiieo dječju paralizu i koji podržava programe iskorjenjivanja ove bolesti.

“Neki se pitaju zašto to mora da bude on”, kaže dr Arijel Pablos-Mendez, bivša direktorka obrazovnih programa u SZO. “On je poznat. Ima resurse. Stalo mu je. Ima mnogo igrača koji završavaju posao, ali ne kao Gejts”, dodala je ona.

Ako inicijativa, koju Gejts finansira i promoviše, uspije da zaštiti siromašne od virusa koji je već ubio više od 1,3 miliona ljudi, ona će potvrditi strategije koje Gejts promoviše u svom radu i kroz podršku farmaceutskim kompanijama. Ukoliko propadne, pozivi na radikalniji pristup postaće još glasniji i učestaliji.

U vrijeme pandemije, neki zdravstveni zvaničnici su tvrdili da proizvođači vakcine, koji su neočekivano dobili mnogo para od vlada, treba naterati da dele svoju tehnologiju, podatke i znanje kako bi se proizvodni kapaciteti maksimalno iskoristili. Indija i Južna Afrika traže da se, kada je reč o koroni, suspenduje pravo na intelektualnu svojinu.

Južnoafrički ministar zdravlja Zveli Lorens Mkhize kaže da u trenutku krize uobičajene prakse ne važe. “Mora da postoji širi razgovor o tome šta je najbolje za čovječanstvo“, rekao je on.

Na osnovu postojećeg plana o vakcinaciji, siromašne zemlje će do kraja godine dobiti doze vakcine dovoljne za imunizaciju 20 odsto populacije. Prema nekim projekcijama, vakcina neće biti dovoljno da pokriju cio svijet do 2024.

“Posljedica dugogodišnje Gejtsove strategije je pristajanje na korporativnu kontrolu zaliha. U pandemiji, to predstavlja ozbiljan problem”, rekao je Bruk Bejker, profesor prava i analitičar.

U međuvremenu, zvaničnici iz nekih zemalja koje učestvuju u inicijativi žale se da ih do skora nisu ni konsultovali. “Pritiskaju nas kako bismo platili. Nemamo izbor koju ćemo vakcinu da uzmemo, već moramo da pristanemo na ono što nam nametnu”, rekao je ekvadorski ministar zdravlja Huan Karlos Cevalos.

Teorije zavjere

Gejtsova medijska eksponiranost u kampanji predstavljanja inicijative, dovela je do toga da postane meta teorija zavjere koje bi mogle da potkopaju napore da se vakcina distribuira.

Teoretičari zavjere tvrde da je Gejtsova vakcina ubila hiljade djece u Africi i Indiji, da je testiranje vakcine zapravo Gejtsov pokušaj depopulizacije svijeta, a ima i mnogo onih koji misle da je vakcina zapravo alibi za čipovanje ljudi.

Gejtsa to ne dotiče. “Nikada nisam čuo Bila ili Melindu da su rekli da će da batale sve to i rade na nečem drugom”, rekao je milijarder Voren Bafet koji je Gejts fondaciji dao 31 milijardu dolara za razvoj vakcine. “Moramo da nađemo rješenje za teške probleme”, dodao je on.

Kada se novi virus proširio sa pijace u Vuhanu na cio svijet, Gejts je u februaru okupio svoj tim i poručio im “šifra crveno”.

Dvije nedjelje kasnije, dr Set Berkli, šef filantropske oganizacije za imunizaciju Gavi, koju Gejts finansira, doletio je u Sijetl i sa Gejtsom razmotrio kako distribuirati vakcinu protiv kovida 19 siromašnim zemljama. Dva dana nakon što je SZO proglasila pandemiju, Gejts je održao onlajn sastanak sa 12 vodećih farmaceutskih direktora, uključujući direktore kompanija Fajzer i Džonson i Džonson koje trenutno rade na razvoju vakcine.

Gejts se zainteresovao za imunizaciju krajem 1990ih kada je Majkrosoft bio uvučen u korupcionaški skandal, a Gejts prozvan lopovom. Vakcine su uključivale korišćenje nove tehnologije, što je njegova specijalnost. Njihov uticaj se može izmjeriti – jeftine doze mogu da zaštite stotine miliona ljudi.

Mnoge farmaceutske kompanije tada su prestale da proizvode vakcine jer su bile neprofitabilne, ali je Gejts na ovaj način stvorio novi poslovni model koji je podrazumijevao pozajmice, garancije i inicijative proizvođačima u zemljama u razvoju, što je sve dovelo do bolje imunizacije i vakcinacije.

Gejtsova fondacija potrošila je više od 16 milijardi dolara na programe vakcinacije, a četvrtina toga je otišla Gaviju. Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije dato je 2,25 milijardi dolara.

Sa 100 miliona dolara, Gejts je stvorio Koaliciju za epidemiološke inovacije i pripremljenost koja radi na proizvodnji lekova i eksperimentalnih vakcina. Fondacija takođe finansira istraživače i investira direktno u farmaceutske kompanije. Jedna od njih je i njemački Bajontek koji sa Fajzerom radi na vakcini protiv korone koja je 95 posto efikasna i već je podnijet zahtjev za hitno odobrenje.

Neki medicinski radnici ne slažu se sa Gejtsovim prioritetima i vjeruju da je trebalo da ulaže direktno u zdravstvene sisteme. Drugi smatraju da je opasno da pojedinac ima toliko uticaja. Pa ipak, rijetki su oni koji su direktno kritikovali njegovu fondaciju iz straha da ne izgube njihovu podršku.

U to vrijeme, SZO je bio podijeljen po frakcijama, a Gejts je bio frustriran rigidnom birokratijom svjetske zdravstvene organizacije i njihovim zaziranjem od saradnje sa privatnim sektorom.

Neki u SZO su brinuli zbog sve jačeg Gejtsovog uticaja u organizaciji, zbog čega je 2007. Gejts osnovao institut koji je bio rival SZO.

“U najboljem slučaju, Gejtsova fondacija je bila saradnik SZO, a u najgorem uzurpator”, rekao je Amir Ataran, profesor prava i medicine sa Univerziteta Otava.

Danas su fondacija i SZO puni uzajamnog poštovanja, a Gejtsova fondacija je drugi najveći donator agencije. “Gejts gura nauku, traži odgovore jer u njemu postoji taj mentalitet privatnog sektora”, rekao je savjetnik generalnog direktora SZO dr Brus Ajlvard.

Sa pandemijom koronavirusa, fondacija i SZO su udružili napore kako bi siromašnim zemljama poslali brze testove i terapije. SZO je želio aktivniju ulogu u radu na vakcini, ali je Gejtsova fondacija strahovala da farmaceutske kompanije neće na to prostati i umjesto toga su usmerili SZO na savetodavnu i regulatornu ulogu.

“U konstantnom smo kontaktu sa SZO, ali mnogo toga u borbi protiv epidemije ima veze sa inovacijama u dijagnostici, terapeutskim procedurama i vkacinama koji nisu njihova jača strana”, rekao je Gejts.

Gejts je u martu pozvao farmaceutske kompanije da sarađuju, razmjenjuju iskustva, pa čak i podijele odgovornost oko proizvodnje.

Gejtsova fondacija u kojoj rade bivši farmaceutski šefovi i stručnjaci, pomogla je da se sredstva usmjere u biotehnologije i testiranje vakcine kako bi ona što pre bila razvijena i odgovarajuća za zemlje u razvoju.

Oksford je saopštio da će ponuditi svoju ekspertizu i znanje proizvođačima bez nadoknade. Sa razvojem vakcine, univerzitet je postao zabrinut da neće moći da sprovede klinička ispitivanja. U pomoć je uskočila Gejts fondacija. “Rekli smo Oksfordu: Moramo da nađemo partnera koji zna kako da vodi probna testiranja”, rekao je Gejts. Oksford je izabrao Astra Zeneku, a Serum institut iz Indije je posle finansijske pomoći Gejtsa pristao da proizvodi vakcinu.

Svo to vrijeme SAD i druge zemlje su dogovarale distribuciju još neodobrenih vakcina svojim građanima. Gejts je pozdravio napore SAD na investiranju u razvoj vakcina, ali je upozorio da će zbog bilateralnih sporazuma zemalja i farmaceutskih kompanija, siromašne zemlje ostati bez vakcine.

Gejts je zbog toga bio u stalnom kontaktu sa Faučijem, u pokušaju da izdejstvuje da vakcina na kojoj radi Fajzer bude dostupna i siromašnim zemljama.

Dvije trećine umrlih od koronavirusa dolazi iz Latinske Amerike. U Africi je od posljedica kovida umrlo dva miliona ljudi. Karantini i zatvaranja žestoko su pogodili siromašne zemlje gde odsustvo sa posla često znači da tog dana neće jesti.

Neki zdravstveni radnici poput Ljekara bez granica pak smatraju da Gejts radi premalo na obezbjeđivanju vakcina, a previše sarađuje sa farmaceutskim kopanijama.

“Jedan od razloga zašto ga vole je što štiti njihov način života”, kaže Džejms Lov, direktor neprofitne organizacije KEI koja radi na većoj dostupnosti medicinske tehnologije.

Lov sumnja da će farmaceutske kompanije maksimalizovati proizvodnju u siromašnim zemljama naročito jer bogate zemlje naručuju ogromne količine doza. Gejts se sa time ne slaže.

Gejts “zna znanje”

Kada su se on i Melinda čuli sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji se u maju lječio od korone, poručili su mu da svijet nikada neće biti bezedan od virusa i da se globalna ekonomija nikada neće oporaviti osim ako siromašne zemlje ne dobiju vakcinu.

Gejtsovi znaju kako da izvuku novac od bogatih zemalja za finansiranje inicijativa u siromašnim državama. Britanija, EU i druge zemlje pristale su da sarađuju. Gejtsovoj inicijativi se priključila i Kina. To međutim ne znači da je Gejts bio uspješan svuda. Američki predsjednik Donald Tramp nije bio voljan da se uključi a to je i “ozvaničio” kada je povukao SAD iz SZO.

Lideri bogatih zemalja pozvani su ne samo da finansiraju inicijativu koja je podržavala razvoj devet potencijalnih vakcina već i da kupe doze za svoje stanovništvo a kompanije će ili prodavati vakcine po istoj cijeni ili će za siromašne zemlje imati nižu cijenu. Siromašne zemlje će moći da dobiju jeftine doze za 20 posto svojih polulacija do kraja iduće godine.

Klemens Martin Auer, glavni pregovarač EU se povukao, ocijenivši da razgovori o vakcini napreduju presporo, da su cene previsoke i da bi Evropa mogla bolje da prođe ako sama pregovara sa proizvođačima.

“Mislim da Gejtsova fondacija ima veoma praktičan pristup kada kažu da sve ovo mora da se uradi u privatnom parnerstvu, ali mislim da ne razumiju kako dobro odganizovane vlade funkcionišu”, rekao je on.

S obzirom da je fokus bio na bogatim zemljama, one kojima su napori Gejtsove fondacije bili namijenjeni nisu ni konsultovani. Mnoge siromašne zemlje neće moći da plate 1,6 do 2 dolara po dozi, što za mnoge znači nabavku zajmova ili grantova. “Nisu nam dali nikakav izbor, samo su nas obavijestili da moramo da platimo”, rekao je Sevalos.

Berkli priznaje da neke stvari nisu dobro iskomunicirane, ali naglašava da je Gejtsova fondacija uspjela da okupi cio svijet kako bi se pozabavili ravnopravnom distribucijom vakcina.

29

avatar
1000
23
6
0
 
29
PraviCGNovljaninel_guapomarkosLovcenska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novljanin
Gost
Novljanin

Koliko glupog naroda kod nas zivi tek vidim kad citam komentare zato smo tu dje smo.. isto kao da kazete da penicilin ne valja a spasio je milione pa i neke od vas glupih. Gejts daje i vise nego sto treba to je humanost i skup pametnih ljudi za promjenu..

markos
Gost
markos

Zdravko i 12 apostola… ništa nije slučajno…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Bravo Bili ! Bili je kao Krivokapic ! 12 direktora, 12 apostola !

FDI
Gost
FDI

Šta je bio Bill Gates 785 1059 1456 1678 1723 1860 1902 god.

Mike so
Gost
Mike so

Sto Gejtsa zanimaju vakcine kad nije doktor

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Kako kompjuteras da se bavi medicinom? Ljudi zbog straha ce pustit da ih bockaju cim hod, samo malo propagande i sirenja straha preko medija i na sve kukavice pristaju.

Prelivoda
Gost
Prelivoda

Tko si ti INFORMATIČARU, da ti odlučuješ o mome zdravlju i mome životu!!???

PraviCG
Gost
PraviCG

Ti se nemoj vakcinisati i zavrsena stvar,niko te ne cera.

H2O
Gost
H2O

Ne mogu zamislit da neko iole pametan misli da je ovaj Gejts filantrop. Pa sto ne lijeci bolesnu djecu,, zasto djeca sirom svijeta umiru jer nemaju para da se lijece…….a zdravoj oce da daje vakcine i da eksperimentise kao u Indiju. Odje samo malo logike treba.

Jagoš
Gost
Jagoš

Vi ovđe brkate milione, hiljade, milijarde… Nevjerovatno sto pisete.
Niko ne tvrdi da je u Indiji umrlo djece od HPV vakcine, nego JE umrlo.

White Hat
Gost
White Hat

Bill i Melinda Gates su ubijeni u Indiji 2013, ukucajte “polio-India” i vidjecete zasto, i nije teorija zavjere, teorija zavjere je kad mislite da vas vlada ( government ) štiti, kad vam medije pricaju istinu, kad vas farmaceutska industrija koja pravi milijarde pokusava ozdraviti, to je teorija zavjere a ne mi, mi kojih nas je sve vise koji iznesemo sve… Više »

el_guapo
Gost
el_guapo

“A ti mi na to kazes idi pa se leci…”

Jelena
Gost
Jelena

Obrni okreni sve se svodi na novac!

Dejan
Gost
Dejan

Viste virus izmislili dabi sad pravili vakcine…. vjerovacu vam onda kad nahranite gladne i zedne …. Svakog dana umre preko 2000 djece od zedji i gladi i njih niko ni da spomene mnogo vise nego od korone…

maxsimalno
Gost
maxsimalno

E ako znam sto procitah ja se pomamio

Bnjj
Gost
Bnjj

Da Gejts ne ubaci u vakcinu neke druge bolesti da bi smanjili čovečanstvo. Sad je bolest autizma dostigla neviđene razmere a prije 50god nije ni postojala skoro. Koja je ambicija čovjeka koji ima 100 milijardi dolara, osim da vlada svijetom

Mio Mikelini
Gost
Mio Mikelini

Gejts i 12 Diktators, mame im ga nabijem satanisticku !
Okrenuse svijet naopacke 😡

Moje ime
Gost
Moje ime

Vazda je bio 3 koraka ispred svih. Pravi biznismen i filantrop. 🤠

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Paraš, kompjuteraš, vakcinaš i filantrop. 4 u 1.

Taxi
Gost
Taxi

Gejts veeeliki humanista. Samo ljudi sa IQ75 ne znaju to!

Rampage
Gost
Rampage

Vodi ga doma kad je tako dobar! Covjek koji je prosle godine izjavio da treba smanjiti svjetsku populaciju i da nas ceka velika pandemija je ocigledno bio vidovit! Ne postoji teorija zavjere postoji samo zavjera kako bi planeta bila za odabrane… Takodje je izjavio da nas ceka nova pandemija za 5 godina,ocigledno da zna nesto sto svi mi ne znamo?!… Više »

Tgh
Gost
Tgh

Poražavajuce je što ti imaš pravo da glasaš isto kao i normalan covjek

Samo gledam
Gost
Samo gledam

Pandemije se desavaju relativno cesto. Pametni ljudi to znaju, pricaju/proucavaju godinama o tome. Vas je neko napućkao na Gejtsa, ali nije na ostale – ocigledno. Dakle, ko prati, zna i razmislja kako se svijet suocavao sa prethodnim pandemijama, i uz to ima mogucnost da nesto napravi/popravi u vezi toga, taj i radi. Sto se tice smanjenja svjetske populacije, vise je… Više »

Realista
Gost
Realista

A sta sa test (prisulnim ) vakcinisanjima za HPV virus, koje je Gejts sprovidio u zenskim internatima u Indiji na djevojcicama od 13-14.god… i sa istraznim i drugim postupcima koji se sprovode protiv tog ‘humaniste’…

Prosjecno radim
Gost
Prosjecno radim

Ne radi to Gejts zbog siromasnih ljudi vec zbog svog uticaja, da ne ostane po strani u novom svetskom poretku koji je odlaskom Trampa ponovo izasao na svjetlo dana. On je samo jedan od ,,jahaca apokalipse,, koji hoce da budu gospodari cijele planete….

€$£¥
Gost
€$£¥

Za jedno je Gejts sigurno u pravu. Svijet nikada neće biti bezbjedan od virusa. Za sve sto se osmisli postoji i lijek, samo je pitanje vremena, koliko će to trajati, ko će sve imati finansijsku korist od toga i da li ljudski rod ima kontrolu nad nekotrolisanom razmnožavanju.

Tanja
Gost
Tanja

Hoće da nas čipuju!! 😜

Cvrc
Gost
Cvrc

Dvanajest apostola

Tehno
Gost
Tehno

Zovnite one sisnjare “doktore” da objasne kako je kovid prehlada i kako je ovo zavjera. Uf. Bravo gospodine Gejts. Zbilja Vas mnogi ne zasluzuju.

Send this to a friend