Planeta

Godišnjica napada koji su promijenili svijet

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Njuorku, poznate i kao “Kule bliznakinje”. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi.

Amerikanci tradicionalno obilježavaju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svijetlima na mjestu gdje su srušene “Kule bliznakinje”. Takođe, održava se i šest minuta ćutnje.

Četiri od tih šest minuta simbolizuju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u “Kule bliznakinje”, Pentagon i na u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj Svjetskog trgovinskog centra.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Tornjevi Svjetskog trgovinskog centra srušili su se za dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2011, u Pakistanu ubile vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barak Obama, podsjetio je Index.hr.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Hahaha danas im bas nije srecan dan. 🤣

Terra nova
Gost
Terra nova

Taj avion što je pogodio Pentagon izgorio je kao da je od papira, ni motori nisu ostali od njega a drveni stolovi na spratovima su odoljeli vatri i udaru. Čudno zar ne ? Ali istina će izaći na vidjelo kad tad, što su uradili svom narodu.

freeman
Gost
freeman

Ko jos vjeruje u ove gluposti?!!

Roki
Gost
Roki

Sve Lazji Amercke

Roki
Gost
Roki

Od pocetka im nisam verovo

Send this to a friend