Planeta Zabilježene rekordne temperature

Grenland za jedan dan izgubio 11 milijardi tona leda

Grenland

Nakon višemjesečnih rekordnih temperatura juče je grenlandski ledeni pokrivač doživio svoje najveće otapanje ovog ljeta, izgubivši 11 milijardi tona okeanskog površinskog leda – što je ekvivalent količini vode s 4,4 milijuna olimpijskih bazena, javlja CNN.

“Grenlandska se ledena ploča obično topi tokom ljeta, no ove se godine počela topiti već početkom maja. Zbog izuzetno visokih temperatura u posljednja tri mjeseca konstantno gubi ledeni pokrivač“, rekla je klimatolog Ruth Mottram s Danskog meteorološkog zavoda.

“Toplotni talas“ na Grenlandu

Samo ovog jula ledena ploča na Grenlandu izgubila je 197 milijardi tona leda, što je ekvivalent količini vode sa 80 miliona olimpijskih bazena. Klimatolog Mottram je za CNN rekla da je u ovo doba godine očekivani prosjek gubitka leda između 60 i 70 milijardi tona.

Vremenski uslovi koji su prošle sedmice u Evropu donijeli toplotni talas sada su stigli na Arktik, gdje bi mogli pokrenuti jedno od najvećih otapanja na Grenlandu od 1950., kada se počelo s mjerenjem. Naime, naučnici su juče zabilježili rekordne temperature od 2,7°C na 3000 metara nadmorske visine.

Mottram je dodala da će se toplo vrijeme na Grenlandu nastaviti i tokom nekoliko narednih dana, možda i duže.

Problem za cijeli svijet

Podsjetimo, kada padaju toplotni rekordi na Grenlandu, to je svjetski problem. Grenland je dom druge najveće ledene ploče na svijetu, a kada se ona topi u velikim razmjerama, kao što se očekuje da će se dogoditi ove godine, dolazi do drugih posljedica. U pitanju je svojevrsna lančana reakcija koja se odgleda u podizanju nivoa mora, ali i promjenama vremenskih prilika na svjetskom nivou.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
NickMickoMislioc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Tek ce sad da se busi za naftu na svaku ćošu.

Mislioc
Gost
Mislioc

Nije za dan nego za mjesec al svakako je previse

Nick
Gost
Nick

Doci ce Grenland opet gren. Tj.zelen

Send this to a friend