Planeta

Gugl i Epl među optuženima zbog smrti djece u Kongu

Foto: Tanjug/Ap

Pet vodećih svjetskih tehnoloških kompanija, među kojima su Epl, Tesla i Gugl, optuženo je za saučesništvo u vezi sa smrtnim slučajevima djece u Kongu.

Djeca su bila prisiljena da rade u rudnicima kobalta, metala koji se koristi za pravljenje telefona i kompjutera.

Tužbu je u ime 14 porodica iz DR Konga podigla neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava, sa sjedištem u SAD.

Tužba je podnijeta protiv Tesle, Epla, Alfabeta (matične kompanije Gugla), Majkrostofta i Del Tehnolodžisa. U optužnici se navodi da su te kompanije bile dio sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove djece.

Ovo je prvi put da se više kompanija iz tehnološke industrije suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta.

Uz sudska dokumenta, predate okružnom sudu u Vašingtonu, priložene su i fotografije osakaćene djece.

Šestoro od 14 djece obuhvaćene ovim predmetom poginulo je prilikom urušavanja tunela, dok su drugi pretrpjeli povrede zbog kojih im se potpuno promijenio život, uključujući i paralizu.

“Te kompanije, najbogatije na svijetu koje proizvode fensi uređaje, dozvolile su da djeca poginu i budu osakaćena da bi dobili svoj jeftini kobalt”, rekao je advokat koji zastupa porodice, Terens Kolingsvort.

Kobalt je presudan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda tehnološkog sektora. Prema procjenama Evropske komisije iz 2018, očekuje se da će potražnja za kobaltom na svjetskom nivou biti povećana sa sedam na 13 odsto godišnje u narednih 10 godina. Kongo proizvodi više od 50 odsto svetske ponude kobalta.

U tužbi se ističe da su djeca, od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glenkor, koja se već ranije suočila s optužbama da koristi dječji rad.

Neka djeca su bila plaćena samo 1,5 dolar po danu, a radila su šest dana u nedelji. Ovim povodom oglasio se Del Tehnolodžis, navodeći da “nikada nije svjesno nabavljao sirovine”, proizvedene dečjim radom, kao i da su o tim navodima pokrenuli istragu

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Muka mi je od podataka u ovom tekstu… Neka niko ne kaže da ovo nije robovlasnički odnos prema toj nesrećnoj đeci u Kongu “od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glenkor.” OVO JE STRAŠAN GRIJEH I SRAMOTA ZA BRITANIJU ALI I ZA… Više »

Send this to a friend