Planeta

I Evropska unija odbacila Trampov plan vijeka

Foto: Twitter

Evropska unija danas je odbacila mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trampa za Bliski istok, ističući zabrinutost zbog namjere Izraela da Palestini oduzme još teritorija.

<<<Tramp otkrio plan: Palestinska država sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu<<<

Trampov predlog bio je stvaranje palestinske države, sa glavnim gradom u istočnom dijelu Jerusalima. Prema tom mirovnom planu, SAD bi priznale izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj saopštio je da Unija i dalje insistira na formiranju dvije države sa grancom koja je postojala do 1967. godine, ali ostavlja mogućnost da se Izrael i nezavisna i suverena država Palestina eventualno dogovore o razmjeni nekih teritorija.

Kako je istakao, Trampov plan nije napravljen u skladu sa tim.

“Da bi se došlo do pravednog i trajnog mira pitanje konačnog statusa mora se riješiti direktnim razgovorima dvije strane, a to uključuje saglasnost o granici, statusu Jerusalima i o pitanju izbjeglica”, rekao je Borelj.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sa oduševljenjem je prihvatio Trampovu viziju, poručujući da ćemo se “vjekovima sjećati 28. januara 2020”.

Ipak, ubrzo nakon što je Tramp otkrio svoj predlog, koji je nazvao “planom vijeka”, predsjednik Palestine Mahmud Abas isti je odbacio, opisujući ga kao zavjeru.

“Poručujem Trampu i Netanjahuu: Jerusalim nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i nisu na popustu. A vaš dogovor, zavjera, neće proći”, rekao je tada Abas.

Arapska liga takođe je odbacila plan američkog predsjednika, ističući da je “nefer prema Palestincima”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Tako je,pokazi te vise jednom zube amerima i britancima ako mislite stvoriti jaku i istinski ujedinjenu evropu

Send this to a friend