Planeta

Imaju li palestinski civili pravo da bude zaštićeni?

Agresija nad palestinskim dječakom Vaedom Tamimijem

Poslije 51 godine izraelske vojne okupacije, palestinsko društvo je obilježeno intenzivnom nesigurnošću ljudi, raseljavanjem i patnjom koju trpi civilno stanovništvo u okupiranoj Palestini, uključujući Istočni Jerusalim i Gazu. Gaza je pod jedanaestogodišnjom blokadom i neprekidnim izraelskim vojnim agresijama, što je traumatizovalo stanovništvo i uzrokovalo tešku društveno-ekonomsku deprivaciju, saopštili su danas iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Od 30. marta, ističu, kriza se produbila i do danas je ubijeno 125 Palestinaca, uključujući 15 djece, a 14.000 je ranjeno.

“Prvog juna 2018. godine Savjet bezbjednosti UN nije usvojio rezoluciju koja se odnosila na nedavno nasilje i urgentnu potrebu za zaštitom palestinskog civilnog stanovništva, uprkos podršci većine članica, a zbog veta koje je stavila stalna članica. Palestinsko rukovodstvo je odlučilo da ne odustane od pravne i diplomatske inicijative kako bi se spriječilo da budu počinjeni novi masakri od strane Izraela protiv palestinskog naroda. Zato će danas Generalna skupština UN-a glasati za sličnu rezoluciju koja poziva na zaštitu palestinskih civila”, dodaju u Ambasadi.

Ocjenjuju da je nacrt rezolucije balansiran tekst koji je stigao nakon ekstenzivnih pregovora sa svim državama članicama UN.

“Cilj nacrta je unaprijediti razmatranje mjera kako bi se obezbijedila očajnički potrebna zaštita palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom. Ovo je striktno urađeno u okviru međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo i ljudska prava. Ovaj ozbiljan i hitan cilj ne treba politizovati kao što to pokušava jedna strana”, zaključuju u Ambasadi Palestine u Crnoj Gori.

Ž.N.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend