Planeta

Iran upozorava protiv islamske medicine u liječenju od Covid-19

Ilustracija

Muslimanski sveštenik koji je u bolnici na sjeveru Irana pod noseve pacijenta s koronavirusom stavljao, kako je rekao, “Prorokov parfem”, nalazi se u bjekstvu pošto je objavljen nalog za njegovo hapšenje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

https://twitter.com/rezahn56/status/1241327923635924992

Zagovornik islamske medicine Morteza Kohansal na video snimku objavljenom na društvenim medijima u bolnici u provinciji Gilan prstom maže tečnost iznad usta pacijenata.

Taj sveštenik nižeg nivoa rekao je jednom pacijentu da će se osjećati bolje ako kine. Jedan od pacijenata sa snimka umro je nekoliko dana poslije neplanirane posjete sveštenika. Iranski mediji javili su da je Kohansal ušao u bolnicu bez odobrenja.

Nakon što je video privukao široku pažnju javnosti, vlasti su osudile Kohansalove postupke i saopštile da traže da bude uhapšen.

Portparol iranskog Ministarstva zdravlja Kianuš Jahanpur optužio je Kohansala da se miješa u liječenje pacijenata i “uznemiruje javno mnjenje”. On je izrazio nadu da će sudstvo preduzeti mjere protiv Kohansala.

Iran se muči da suzbije smrtonosnu epidemiju koronavirusa od kojeg je do 31. marta zvanično umrlo 2.898, a zaraženo 44.605 ljudi. Ti brojevi bi, prema mišljenju mnogih Iranaca i međunarodnih zdravstvenih stručnjaka, mogli biti mnogo niži od stvarnog broja umrlih i oboljelih.

S desetinama hiljada zaraženih i mjerama ograničenja koje je vlada nametnula društvu, obmanjujući medicinski savjeti o sprečavanju i liječenju Covid-19 pojavili su se na društvenim medijima, dok ih iznose samozvani ljekari.

Među njima je i sveštenik Abas Tabrizian koji se predstavlja kao “otac islamske medicine”.

Tabrizijan je, kako je izviješteno, na svom kanalu na društvenom mediju Telegram rekao da je ulje iz cvjetova ljubičice efikasno protiv koronavirusa, što su odbacili zdravstveni stručnjaci, uključujući Mehdija Jusefija, šefa Odjeljenja za tradicionalnu medicinu na Univerzitetu medicinskih nauka u gradu Mašhad.

Mediji su izvijestili da je Kohansal sljedbenik Tabrizijana, za koga se vjeruje da je u Iraku.

Isto tako, drugi takozvani ljekari preporučivali su ulje gorke tikve, što takođe nisu odobrili medicinski stručnjaci, za sprečavanje zaraze koronavirusom.

Drugi su na internetu pokušali da prodaju druge lažne ljekove za koje tvrde da mogu ili spriječiti da koronavirus uđe u organizam ili izliječiti osobu zaraženu Covid-19, za koji još nema zvaničnog lijeka.

Zvaničnica iranske Organizacije za hranu i ljekove Mehrnaz Hejrandiš rekla je, kako je 10. marta prenio sajt Hamšahrionline, da biljni sirup koji se prodaju na internetu kao lijek za koronavirus nemaju zvanično odobrenje za proizvodnju i da su samim tim nelegalni.

Hejrandiš je upozorila građane da ne vjeruju previše tvrdnjama koje zvuče isuviše dobro da bi bile istine o neprovjerenim i često nelegalnim proizvodima koji se prodaju na internetu kao lijek za koronavirus.

Talas lažnih informacija i izmišljenih recepata za lijek izazvao je upozorenje ministra zdravlja Saida Namakija koji je prošle nedjelje rekao da neki “nepismeni šarlatani i demagozi” pokušavaju da obmane ljude pod krinkom islamske i tradicionalne medicine.

Namaki je rekao da doktori i stručnjaci zapadne i tradicionalne medicine treba da rade zajedno na zaštiti Iranaca od obmana o ljekovima.

Šef iranske Unije apotekara Alireza Rezai Ghahravi takođe je upozorio ljude da ne vjeruju onima koji tvrde da su napravili biljne ljekove za Covid-19.

“Ako Kina, SAD i moćne evropske zemlje nisu mogle da naprave efikasan lijek za koronavirusa, kako apotekar može otkriti vakcinu (protiv virusa)”, pitao je Rezai Ghahravi, prema navodima iranskih medija.

Jusefi s Univerziteta medicinskih nauka Mašhad rekao je zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA da iako ne postoji tradicionalni lijek za korona virus, neki prirodni preparati mogu olakšati probleme s disanjem.

Šef iranske sajber policije Vahid Madžid upozorio je da će oni koji šire glasine i dezinformacije o korona virusu biti procesuirani.

Širenje lažnih informacija u nekim je slučajevima bilo destruktivno, pa čak i smrtonosno.

Posljednjih nedjelja umrlo je najmanje 200 Iranaca – Asošiejtid pres (Associated Press) izvijestio je više od 400 – dok su mnogi hospitalizovani poslije konzumiranja nelegalnih alkoholnih pića ili modifikovanog industrijskog alkohola, zbog lažne glasine da se tako može razviti imunitet na koronavirus.

Iranski mediji takođe su ove nedjelje izvijestili da je petogodišnje dijete palo u komu i izgubilo vid pošto su mu članovi porodice dali nelegalno alkoholno piće u uvjerenju da će ga zaštititi od koronavirusa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Uzas,mada I kod Nas I’ma ovakvih slicnih proroka sto kunu I politicki zamajavaju neuke I lakovjerne!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

kretena ne fali.

Republikanac
Gost
Republikanac

Koja ne ovo sekta, ovo nisu Muslimani niti veze Imaju sa Islamom, ovo su Šije najveći zlotvori i manipulatori 21 vijeka.

Send this to a friend