Planeta

Hamas predao posrednicima odgovor na predlog o primirju; Blinken: Stav Hamasa o Rezoluciji “znak nade”

EPA-EFE/ALAA BADARNEH
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Sukob Izraela i Hamasa – 249. dan. Hamas je saopštio da je dao katarskim i egipatskim posrednicima svoj odgovor na predlog o primirju u Gazi koji su podržale SAD, uz određene “primjedbe” na njega. U Pojasu Gaze, skoro 3.000 djece je životno ugroženo usljed neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj njezi, poručio je Unicef. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je više od 37.164 Palestinca je ubijeno, a 84.832 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra. Dešavanja pratite na CdM-u.

Hamas dao posrednicima odgovor na plan o primirju u Gazi

Hamas je saopštio da je dao katarskim i egipatskim posrednicima svoj odgovor na predlog o primirju u Gazi koji su podržale SAD, uz određene “primjedbe” na njega.

Hamas i grupa Islamski džihad rekli su da su spremni da „budu pozitivni da bi stigli do dogovora“ i da je njihov prioritet da se „potpuno prekine“ rat.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je libanskoj televiziji Al-Majadin da je grupa podnijela „neke primjedbe na predlog posrednika“. Nije dao detalje.

Ministarstva spoljnih poslova Katara i Egipta su u zajedničkom saopštenju rekli da razmatraju odgovor i da će nastaviti napore posredovanja zajedno sa SAD „dok se ne postigne sporazum“.

Unicef: Skoro 3.000 djece u Gazi životno ugroženo zbog neuhranjenosti

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 djece je životno ugroženo usljed neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj njezi, poručio je Unicef.

U saopštenju Unicefa se navodi da nasilje i raseljavanje utiču na pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama za porodice.

Ta agencija UN dodaje da, iako je došlo do određenog poboljšanja u isporuci pomoći u hrani na sjeveru, humanitarni pristup na jugu dramatično opao, prenosi Rojters.

”Iz Gaze nastavljaju da se pojavljuju užasne slike djece koja umiru pred očima svojih porodica zbog stalnog nedostatka hrane, zaliha ishrane i uništavanja zdravstvenih usluga“, rekla je regionalna direktorka Unicefa za Bliski istok i sjevernu Afriku Adel Hodr.

Stejt department: Još 404 miliona dolara pomoći palestinskim civilima u Gazi

Sjedinjene Američke Države obezbijediće dodatnih 404 miliona dolara humanitarne pomoći palestinskim civilima u Gazi, na Zapadnoj obali i u regionu, čime će ukupna američka pomoć dostići iznos veći od 674 miliona dolara u posljednjih osam mjeseci.

“Kao najveći pojedinačni humanitarni donator palestinskog naroda, prepoznajemo hitnu potrebu za većom pomoći kako bi se došlo do civila s obzirom na katastrofalne humanitarne uslove i pozivamo sve donatore da podrže operacije spasavanja života Palestinaca u Gazi i regionu”, naveo je Stejt department u saopštenju.

Novi paket obuhvata pomoć u snabdijevanju hranom, vodom za piće, kao i pružanje zdravstvene zaštite i psihosocijalne podrške, u obrazovanju i skloništima.

Palestinske vlasti: Od 7. oktobra u Gazi ubijene 37.164 osobe

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je više od 37.164 Palestinca je ubijeno, a 84.832 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra.

Guteres pozvao obje strane da postignu sporazum o primirju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je sve strane u sukobu da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi koji je iznio predsjednik SAD Džo Bajden.

“Pozdravljam mirovnu inicijativu koju je nedavno iznio predsjednik Bajden i pozivam sve strane da iskoriste ovu priliku i postignu sporazum“, rekao je Gutereš na konferenciji o hitnoj pomoći u Jordanu dan nakon što je Savjet bezbjednosti UN u ponedjeljak podržao predlog.

Opisao je uslove u Gazi kao “žalosne”, rekavši da su brzina i razmjere pokolja i ubistava nešto najgore što je video od početka svog mandata na mjestu šefa UN 2017.

Zvaničnik Hamasa: Spremni smo za razgovor o detaljima Rezolucije

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da ta militantna organizacija prihvata rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o prekidu vatre i da je spremna da pregovara o detaljima, dodajući da je na Vašingtonu da osigura da se Izrael pridržava toga.

“Hamas prihvata rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa prekidom vatre, povlačenjem izraelskih trupa i razmjenom talaca za pritvorenike koje drži Izrael”, naveo je Zuhri.

Blinken: Stav Hamasa o Rezoluciji SB UN “znak nade”

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je izjava Hamasa o podršci rezoluciji UN koja podržava predlog za prekid vatre u Gazi “znak nade”.

“Razgovori o planovima za Gazu nakon prekida vatre biće nastavljeni popodne i u narednih nekoliko dana”, dodao je Blinken.

Komandant Hamasa ubijen na Zapadnoj obali, četiri izraelska vojnika ubijena u Rafi

Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je da je jedan od njegovih komandanata na okupiranoj Zapadnoj obali poginuo u sukobu sa izraelskim snagama, dok je Izrael naveo da su četiri njegova vojnika poginula u eksploziji u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, u saopštenju kasno u ponedeljak naveo je da je Mohamed Džaber Abdo ubijen zajedno sa još tri borca u selu blizu Ramale, gde je sedište Palestinske uprave koju podržava Zapad.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije ranije u ponedeljak navodi se da su njihovi pripadnici ušli u trag osumnjičenom koji se traži zbog napada na obližnje jevrejsko naselje.

Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali od početka rata u Pojasu Gaze, koji je pokrenut napadom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od tada je više od 530 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Većina je ubijena tokom nasilnih protesta ili izraelskih racija.

Hamas i palestinske vlasti na Zapadnoj obali pozdravili usvajanje Rezolucije u SB UN

Hamas, njen saveznik Islamski džihad i rivalska palestinska uprava predsjednika Mahmuda Abasa pozdravili su rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja podržava predlog za prekid vatre u Gazi.

Ta palestinska militantna grupa u svom saopštenju navela da je spremna da sarađuje sa posrednicima u sprovođenju principa plana.

Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja je potvrdila trajni prekid vatre u Gazi, potpuno povlačenje, razmjenu zarobljenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih u mjesta gdje su boravili, odbijanje bilo kakve demografske promjene na području te enklave i isporuku potrebne pomoći “, navodi se u saopštenju.

Islamski džihad je naveo da gleda “pozitivno” na ono što Rezolucija uključuje, “posebno u smislu otvaranja vrata za postizanje sveobuhvatnog prekida agresije i potpunog povlačenja izraelskih snaga” iz Pojasa Gaze.

Hamas je takođe rekao da je spreman da se uključi u indirektne pregovore o primjeni principa “koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda i otporom“.

Na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci, palestinsko predsjedništvo je pozdravilo rezoluciju rekavši da stoji “uz bilo koju rezoluciju koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi i čuva jedinstvo palestinske zemlje”.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je sinoć američki nacrt rezolucije koji podržava predlog koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden za primirje u Pojasu Gaze.

Rusija se uzdržala od glasanja, dok je preostalih 14 članica SB glasalo “za”.

Blinken pozvao arapske lidere da “pritisnu” Hamas

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u svojoj osmoj posjeti Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Blinken je na svojoj prvoj stanici, u Egiptu, pozvao arapske lidere da izvrše pritisak na Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre, koji je pre deset dana iznio američki predsjednik Džo Bajden, kako bi se okončao osmomjesečni rat u Gazi.

Bajden je iznio trofazni predlog o prekidu vatre koji predviđa trajni prekid neprijateljstava, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i rekonstrukciju Gaze.

Reagujući na Blinkenove riječi, viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri ocijenio je da američki državni sekretar “pristrasan prema Izraelu”, kao i da je njegov stav prava prepreka postizanju sporazuma.

U međuvremenu, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koju su sačinile SAD o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Rusija je bila uzdržana, dok je preostalih 14 članova SB UN-a glasalo “za.”

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) istakla je da je nivo razaranja u Gazi “neopisiv”, dodajući da je u akcijama izraelskih snaga uništeno više od polovine zgrada utoj palestinskoj enklavi.

Hamasove brigade Kasam tvrde da su napravile zasjedu izraelskim snagama u jednoj stambenoj zgradi u Rafi.

Kako navodi Al Džazira, raznijeli su zgradu dok su vojnici IDF još bili unutra. Nekoliko vojnika je poginulo, a drugi su ranjeni.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Goran TGluo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gluo
Gost
Gluo

Nije mi jasno da Hamas i dalje diktira neke uslove… i cudi me da ih narod ne izbaci na ulice i preda Izraelu, zajedno sa taocima, poslije svog zla koje dozivjese od Hamasa… dzihad i religija su opasna stvar.

Goran T
Gost
Goran T

Nema religije, nema ratova

Send this to a friend