Planeta

Sedmoro humanitaraca stradalo u napadu na Gazu – Izrael najavljuje nezavisnu istragu; SZO: Bolnica El-Šifa potpuno uništena i spaljena

Foto: dpa
Foto: dpa

Rat Izraela i Hamasa – 179. dan. Hamas poziva međunarodnu zajednicu i UN da “istraže zločine” u bolnici El Šifa. Tvrde da su ubijeni civili, neki su, kako tvrde, i živi sahranjeni. Izraelski parlament, Kneset, usvojio je zakon kojim će Al Džazira biti ugašena u Izraelu. Američki i izraelski zvaničnici održali virtuelni sastanak o ofanzivi u Rafi. U izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku ubijeno je šestoro ljudi, a nekoliko ranjeno, prenijeli su sirijski mediji. Teheran okrivljuje Izrael za napad, obećava “odlučan odgovor”. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izraelske snage ubile 6.050 palestinskih studenata

Palestinsko ministarstvo obrazovanja navodi u saopštenju da je još 10.219 učenika povrijeđeno na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Ministarstvo navodi da je većina studenata (5.994) ubijena u opkoljenoj obalnoj enklavi, dok su ostali (56) ubijeni na Zapadnoj obali.

Najmanje 105 studenata privedeno je na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, dodaje ministarstvo.

Šteta na infrastrukturi Gaze procijenjena na 18,5 milijardi dolara

Prema novom izvještaju koji su objavili Svjetska banka i Ujedinjene nacije, taj broj je ekvivalentan 97 odsto zajedničkog BDP-a Zapadne obale i Gaze 2022. godine.

Izvještaj otkriva da šteta utiče na svaki sektor privrede. Stanovanje čini 72 odsto troškova. Infrastruktura javnih usluga poput vodosnabdijevanja, zdravstva i obrazovanja činila je 19 odsto, a štete na komercijalnim i industrijskim zgradama 9 odsto.

“Procjenjuje se da je 26 miliona tona ruševina ostalo nakon uništenja, za čije uklanjanje će biti potrebne godine”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se takođe navodi sljedeće:

Više od milion ljudi je beskućnika, a 75 posto stanovništva je raseljeno;

Oštećeno je ili uništeno 84 odsto zdravstvenih ustanova;

Sistemi za vodu i kanalizaciju su gotovo otkazali, isporučujući manje od 5 posto prethodne proizvodnje;

Obrazovni sistem se urušava sa 100 posto djece koja ne idu u školu.

Četiri članice EU priznaće Palestinu do jula?

Španija će priznati nezavisnost Palestine do jula, rekao je španski premijer Pedro Sančez novinarima u ponedjeljak i biće “jedna od četiri zemlje koje će zajedno priznati Palestinu”, prenosi Rojters.

Španski premijer Pedro Sančez potvrdio je u ponedjeljak, u sklopu turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, da će Španija priznati nezavisnost Palestine do jula. Prema njegovim riječima, uskoro će se u Evropskoj uniji formirati “kritična masa” ljudi, što će potaknuti još više država članica da priznaju Palestinu.

Među njima je i Slovenija, koja je krajem marta potvrdila da je spremna da zajedno sa ostalim partnerima prizna Palestinu. Pored Španije, Irska i Malta trebale bi zajednički priznati nezavisnost Palestine.

Sančez je 22. marta, tokom sjednice Savjeta Evrope, rekao da će to učiniti kada se za to “steknu okolnosti i akcija bude djelotvorna”.

Slovenački premijer Robert Golob naglasio je da su on i njegove kolege razgovarali o uslovima pod kojima bi se moglo sprovesti priznanje Palestine.

Odluku četvorke pozdravio je i predsjednikSavjeta Evrope Šarl Mišel. On smatra da je dobra ideja ako je njena svrha pokretanje procesa obnavljanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

Sančez je u ponedjeljak izrazio očekivanje da će se sukob u Gazi okončati prije evropskih izbora 9. juna.

Izrael je na odluku kvarteta iz EU odgovorio rekavši da je njihov plan “nagrada za terorizam” koja bi smanjila mogućnost rješavanja sukoba u Gazi.

Britanski premijer zahtijeva od Izraela zaštitu humanitarnih radnika

Riši Sunak pridružio se pozivima zvaničnicima unutar britanske vlade tražeći objašnjenje od Izraela o napadu izraelske vojske u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika i njihov palestinski vozač u Deir el-Balahu.

“Izrael mora objasniti kako se dogodio ovaj tragični incident i poduzeti hitne korake kako bi zaštitio humanitarne radnike i omogućio vitalne humanitarne operacije u Gazi”, rekao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva na X-u.

David Cameron, ministar vanjskih poslova te zemlje, također je pozvao na istragu napada, a ranije smo objavili da je britanski ministar razvoja pozvao izraelsku ambasadoricu u Londonu zbog ovog incidenta.

“Nestala zauvijek”: Objavljen snimak spaljene i uništene bolnice El-Šifa

Video koji je podijelila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prikazuje razaranje u bolnici El-Šifa, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Gazi, nakon dvosedmične izraelske opsade.

“Sve zgrade medicinskog kompleksa El-Šifa potpuno su uništene i spaljene”, kaže direktor bolnice dr. Marwan Abu Saadah.

“Medicinski kompleks El-Šifa je zauvijek nestao.”

Netanjahu žali zbog stradanja sedmoro humanitaraca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izrazio žaljenje zbog ubistva sedmoro radnika dobrotvorne organizacije Svjetska centralna kuhinja u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze.

Netanijahu je u video saopštenju sinoćni napad opisao kao tragičan i nenamjeran, prenosi Rojters.

”Ovo se dešava u vrijeme rata. Detaljno istražujemo i u kontaktu smo sa vladama (zemalja iz kojih su nastradali) i učinićemo sve da se ne dogodi ponovo”, rekao je izraelski premijer.

IDF potvrdio da su humanitarci stradali u njihovom napadu

Izraelska vojska saopštila da je sedmoro humanitaraca zaposlenih u Svjetskoj centralnoj kuhinji poginulo u njihovom napadu, prenio je Rojters.

“Tragičan sinoćni incident dogodio se kao rezultat napada IDF-a i istražujemo okolnosti”, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Ministarstvo u Gazi: Do sada ubijeno 32.916 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra do danas ubijeno najmanje 32.916 Palestinaca, a oko 75.494 ih je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi.

Izraelska vojska: Napad u kojem su stradali humanitarci istražiće nezavisno tijelo

Izraelska vojska je izjavila saučešće osnivaču Svjetske centralne kuhinje zbog “tragične smrti” njenih radnika u Gazi, kao i “savezničkim nacijama”.

Vojska Izraela navodi i da će incident istražiti “nezavisno, profesionalno i ekspertsko tijelo”.

SZO: El Šifa više ne može da funkcioniše kao bolnica

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da bolnica El Šifa više ne može da funkcioniše kao zdravstvena ustanova ni u jednoj formi.

“Uništavanje El Šife je čupanje srca iz zdravstvenog sistema Gaze”, navodi SZO.

Sančez: Španija će priznati Palestinu prije početka ljeta

Španska vlada planira da prizna Palestinu kao nezavisnu državu prije početka ljeta, saopštio je premijer Pedro Sančez.

On je prethodnog mjeseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne vlade Španije, ali je rok pomjeren da se potencijalno poklopi sa evropskim izborima zakazanim za 9 jun, prenosi Pais.

Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da ”obrati pažnju na odluke koje će biti donijete u Briselu i SAD, a posebno uzevši u obzir predsjedničke izbore u toj zemlji u novembru”.

Španski premijer je u ponedjeljak započeo turu po Bliskom istoku i sinoć je stigao u Jordan, dok ga očekuju i posjete Kataru i Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rješenje za rat u Gazi.

Na zvaničnoj veb stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dvije države od strane međunarodne zajednice i premijer će se u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, ova zemlja je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine ”kada (taj potez) može da da pozitivan doprinos i kada su okolnosti odgovarajuce”, dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

Španija je priznanje Palestine u EU promovisala kao ”koaliciju dobrovoljaca” zbog oštrog protivljenja Njemačke i Austrije i nedostatka podrške Italije i Francuske, a zemlje koje već priznaju palestinsku državu su većinski zemlje bivšeg istočnog bloka, poput Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke i Slovačke, dok je Švedska to uradila nezavisno 2014.

Sančez je istakao podršku Madrida Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA), čiji je rad u Pojasu Gaze opisao kao ”ključan i nezamjenljiv”, uprkos optužbama Izraela da je osoblje ove organizacije pomoglo Hamasu pri oktobarskom napadu na Izrael.

Na sajtu vlade dodato je će se španski premijer tokom sastanka sa liderima zemalja Bliskog istoka dotaći pitanja ljudskih prava u tom regionu, prenio je Pais.

Svjetska centralna kuhinja obustavlja rad u Gazi

Svjetska centralna kuhinja saopštila je da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

“Svjetska centralna kuhinja odmah obustavlja svoje operacije u regionu. Uskoro ćemo donositi odluke o našem budućem radu”, navela je Erin Gor, izvršna direktorka te organizacije.

Svjetska centralna kuhinja je prethodno saopštila da je sedam njenih radnika ubijeno u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno sinoć, nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u sjevernu Gazu koji su stigli nekoliko sati ranije.

Zvaničnici iz Gaze: Stradala četiri strana humanitarca

Četiri međunarodna radnika humanitarne organizacije World Central Kitchen (Svjetska centralna kuhinja) i njihov palestinski vozač ubijeni su u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi u ponedjeljak uveče nakon što su pomogli da se isporuče hrana i druge zalihe u sjevernu Gazu koje su satima ranije stigle brodom, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Osnivač Svjetske centralne kuhinje Hose Andres naveo je na društvenoj mreži X da su “izgubili nekoliko sestara i braće u vazdušnom napadu IDF-a u Gazi”.

“Slomljena sam srca i tugujem sa njihovim porodicama i prijateljima i čitavom našom Svjetskom centralnom kuhinjom“, objavio je osnivač kuvar Hose Andres na društvenoj mreži X.

Objavljeni snimci pokazuju tijela petorice mrtvih u bolnici u gradu Deir el-Balah u centralnoj Gazi. Nekoliko njih je nosilo zaštitnu opremu sa logoom dobrotvorne organizacije.

Osoblje je pokazalo pasoše trojice poginulih — Britanca, Australijanca i Poljaka. Nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata.

Australijski premijer Entoni Albanez potvrdio je smrt 44-godišnjeg australijskog humanitarnog radnika Lalzaumija “Zomija“ Frankkoma i rekao da je njegova vlada kontaktirala Izrael i da zahtijeva da odgovorni budu pozvani na odgovornost.

Hamas poziva međunarodnu zajednicu i UN da “istraže zločine”

Poslije dvije nedelje opsade, izraelske snage povukle su se iz bolnice El Šifa. Navode da su tokom akcije eliminisali 200 boraca Hamasa, priveli 500 osumnjičenih, zaplijenili oružje i obavještajne dokumente.

Tvrde da su sve izveli tako da ne nanesu štete civilima, pacijentima i medicinskim timovima.

Hamas, sa druge strane, navodi da je u bolnici El Šifa ubijeno više stotina civila. Poziva međunarodnu zajednicu i UN da “istraže zločine” u bolnici Šifa.

U međuvremenu, stotine ultraortodoksnih Jevreja protestovalo je protiv regrutacije u Izraelske odbrambene snage (IDF).

Reagovao je i izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir i optužio izraelskog ministra odbrane Joava Galanta da nepotrebno ugrožava živote vojnika u Gazi. Zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da zbog toga pokrene istragu protiv Galanta.

Američki i izraelski zvaničnici održali virtuelni sastanak o ofanzivi u Rafi.

U izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku – ubijeno je šestoro ljudi, a nekoliko ranjeno, prenijeli su sirijski mediji. Teheran okrivljuje Izrael za napad, obećava “odlučan odgovor”.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha.

Izraelski parlament, Kneset usvojio je zakon kojim će Al Džazira biti ugašena u Izraelu. Reagovala je Bijela kuća i izrazila zabrinutost.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
brukaCetinjeMilojkaMaestro PgCgbruka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bruka
Gost
bruka

evo kaze netanjahu, desava se, evo vidjecemo vam to i necemo vise ….

Cetinje
Gost
Cetinje

Pogledajte dokumentarac Europa the last battle da vidite ko upravlja svijetom.dosta vise ignorancije

Milojka
Gost
Milojka

Naravno, Izraelu ne odgovara istinito izvještavanje Al Dzazire.
Nevjerovatno dešavanje. Da li ovo rade Jevreji koji su užasno stradali u Drugom svezskom ratu? Užas.

Maestro PgCg
Gost
Maestro PgCg

Vala Ako Iranci ne napadnu Izrael u znak odmazde onda su jedne obicne kukavice

Cool
Gost
Cool

Al Dzazaira jedini objektivni medij koji izvještava stvarno stanjebna terenu.To ne odgovara Izraelu.Izralel je ubio više novinara za par mjeseci nego bilo ko drugi u ratu.I nikome ništa.Djesu ti drugi demokratski nezavisni mediji da se pobune ili su svi pod kontrolom Cionista

bruka
Gost
bruka

Nažalost, izgleda da jesu svi pod kontrolom cionista…

Send this to a friend