Planeta

IDF: Pogođeno 10 ciljeva u Libanu, spriječen napad Hezbolaha; UN: Rizik od gladi zbog operacije u Rafi

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 223. dan. Izrael je proširio ofanzivu u Rafi. U iščekivanju kopnene ofanzive, taj grad na jugu Gaze napustilo je 460.000 Palestinaca. Hitna evakuacija naređena je i na sjeveru Gaze zbog napada na Džabaliju. Evropska unija poziva Izrael da odmah prekine vojnu operaciju u Rafi. Bijela kuća je obavijestila Kongres da će Izraelu poslati vojnu pomoć vrijednu milijardu dolara. Dešavanja pratite na CdM-u.

Bijela kuća: Gorivo i druga pomoć biće isporučeni uz pomoć plutajućih pristaništa

Narednih dana očekuje se da gorivo i druga pomoć stigne u Gazu uz pomoć plutajućih pristaništa, saopštila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer, prenosi Rojters.

Dodaje da je Bijela kuća i dalje zabrinuta zbog toga što pomoć ne stiže u Gazu.

UN: Rizik od gladi u Gazi zbog operacije u Rafi

Podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Grifits upozorio je da postoji rizik od gladi u Gazi jer je od početka operacije Izraela u Rafi postalo teško planiranje dostavljanja pomoći.

“Zalihe hrane koje su već bile u južnoj Gazi nestaju. Mislim da skoro više ništa nije ostalo”, rekao je Grifits za Rojters u Ženevi i dodao da je humanitarna operacija UN “potpuno zakočena”.

Izraelski ratni kabinet je 9. maja odobrio “ograničeno proširenje” vojne operacije u Rafi, gdje se nalazi preko milion Palestinaca koji su pobjegli od sukoba u drugim djelovima Pojasa Gaze.

U toj operaciji je vojska Izraela blokirala granični prelaz kod Rafe sa Egiptom, zbog čega je dotok pomoći, medicinskih zaliha i goriva zaustavljen, što je pogoršalo ekstremne humanitarne uslove širom okupirane palestinske enklave.

Advokatica Južne Afrike: Zone za evakuaciju Izraelu služe kao zone istrebljenja

Advokatica Južnoafričke Republike u Međunarodnom sudu pravde Blin Ni Graleg je izjavila da vojnici Izraela vide zone evakuacije u Gazi kao “zone istrebljenja”, prenosi Al Džazira.

Graleg je istakla da u Gazi na svakih deset minuta jedno dijete bude ubijeno ili ranjeno.

“Dokazi koji su pred sudom ukazuju na to da su razmjere pokolja u Gazi mnogo veće od onih u Ukrajini i Rusiji”, rekla je Graleg i dodala da je u Gazi broj žrtava daleko veći od onog koji je neophodan za rat.

IDF: Pogođeno 10 ciljeva u Libanu, spriječen napad Hezbolaha

IDF saopštava da je pogođeno oko 10 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući zgrade u kojima su bili okupljeni operativci.

IDF takođe potvrđuje da je ranije danas izveo napad dronom na vozilo sa dvojicom operativaca Hezbolaha, u blizini gradova Kana i Sedikina na jugu Libana.

Prema IDF-u, njih dvojica su bili ”na putu da izvrše trenutni teroristički napad“ na Izrael.

U međuvremenu, borbeni avioni su pogodili nekoliko lokacija Hezbolaha, uključujući zgradu i osmatračnicu u Mais al-Jabalu, drugu zgradu u Kafr Kili i još dve zgrade u Nakuri i Huli, gdje su bili okupljeni operativci, navodi ID.

Crveni polumjesec: 15.000 djece poginulo od početka sukoba u Gazi

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je da je više od 15.000 djece ubijeno od početka sukoba u Pojasu Gaze.

Vafa: Najmanje 30 poginulih od jutros

Desetine civila je poginulo, a više ljudi povrijeđeno, u napadima izraelske vojske širom Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Lokalne zdravstvene institucije navode da je od jutros poginulo više od 30 civila, uključujući najmalje 10 djece.

Žrtve su identifikovane u Rafi, Gazi i Džabaliji.

Ostavka Bajdenove saradnice zbog politike SAD prema Gazi

Specijalna pomoćnica šefa kabineta predsjednika Sjedinjenih Država u odjeljenju za unutrašnje poslove Lili Grinberg Kol podnela je ostavku zbog politike Vašingtona prema konfliktu u Pojasu Gaze.

Grinberg Kol je prva jevrejska članica administracije u Vašingtonu koja podnosi ostavku u znak protesta zbog američkog stava prema aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu.

Optužila je predsjednika SAD Džozefa Bajdena da koristi Jevreje kako bi opravdao američku politiku u sukobu.

U pismu ostavke navela je da više ne može ”mirne savjesti da predstavlja ovu administraciju”.

Egipat formira komisiju, razmatra se povlačenje ambasadora iz Tel Aviva

Egipat je formirao komisiju stručnjaka za međunarodno pravo koja će razmotriti potencijalne korake Kaira protiv Izraela zbog ofanzive na Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

Navodi se i da Egipat neće suspendovati mirovni sporazum sa Izraelom iz 1979. godine.

Potezi koji se razmatraju uključuju povlačenje egipatskog ambasadora i redukciju drugih diplomatskih odnosa.

IDF rasporedile nove trupe oko Rafe, očekuje se šira ofanziva

Izraelska vojska rasporedila je nove trupe na jugu Pojasa Gaze, prevashodno oko Rafe.

Očekuje se da će ratni kabinet vlade u Tel Avivu odobriti širu ofanzivu u području grada.

Izraelske trupe greškom gađale svoje vojnike – ima poginulih i ranjenih

Petoro izraelskih vojnika je poginulo, a još sedmorica su ranjena, u incidentu u Džabaliji na sjeveru Pojasa Gaze, potvrdila je vojska (IDF).

IDF navode da su vojnici u tenku ispalili dvije granate na zgradu u Džabaliji u kojoj su se u tom trenutku nalazili i pripadnici izraelskih padobranaca.

Iako su padobranci obavijestili brigadu da se nalaze u zgradi, tenkovska jedinica je primijetila cijev pištolja sa jednog od prozora objekta i vojnici su pomislili da se radi o pripadnicima Hamasa.

Tenkovske snage su na područje stigle u jutarnjim satima u srijedu, padobranci su nekoliko sati kasnije zauzeli položaj u zgradi.

Više poginulih u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali

Najmanje trojica Palestinaca poginula su tokom noći u izraelskoj vojnoj ofanzivi (IDF) na grad Tulkarem na Zapadnoj obali, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa.

Lokalne zdravstvene institucije su potvrdile da su žrtve stare 27, 26 i 22 godine.

Takođe, navodi se da je u noći između srijede i četvrtka više osoba stradalo u akcijama IDF-a u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

Jedna osoba ubijena je i u Jerusalimu, a izraelska policija je saopštila da je u pitanju napadač koji je vitlao nožem u naselju Salah el Din.

Hitna evakuaciju četvrti Šeik Zaid i El Manšeja

Izraelska vojska naredila je hitnu evakuaciju četvrti Šeik Zaid i El Manšeja, u blizini Beit Lahije u sjevernoj Gazi jer, kako tvrdi, palestinski borci iz njih ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

Borbe se nastavljaju i u centralnim djelovima grada Gaze i na istočnoj strani okruga Rafa, uključujući kvartove Džnaina i Salam.

U iščekivanju kopnene ofanzive, taj grad na jugu Gaze napustilo je 460.000 Palestinaca.

EU: Izrael da prekine vojnu operaciju u Rafi

Reagovala je Evropska unija i pozvala Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage sapštile su da je najmanje 10 raketa ispaljeno iz Libana na Gornju Galileju, te da su uzvratili vatrom na položaje Hezbolaha u južnom Libanu.

Bijela kuća je obavijestila Kongres da će Izraelu poslati vojnu pomoć vrijednu milijardu dolara, iako je prije samo nedjelju dana naredila pauziranje u isporuci bombi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima od 7. oktobra porastao je na 35.233, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

9

avatar
1000
5
4
0
 
8
KritičarDejanleka velikiSeirExpert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kritičar
Gost
Kritičar

Hamas nije palestinski već je stvoren i finansira se za ovakve potrebe.

Dejan
Gost
Dejan

Odavno je postalo jasno da je izrael namjerno dopustio palestinskim teroristima da izvedu onaj napad na izrael, vjerovatno ih je preko nekih organizacija i podrzao u tome, i onda su dobili odrijesene ruke da okupiraju palestinu i zavrse davni plan o stvaranju velike jevrejske drzave uz podrsku amerike!

leka veliki
Gost
leka veliki

Ne valja reci ali da mi je milo za ove vojnike milo mije .neka osjete malo kako je kad ubijas civile u zgrade i kuce svaki dan,samo znas da se nesto krece pa ubijaja..

Expert123
Gost
Expert123

SAD je u kandzama jevrejskog lobija i ne moze tome da se odupre.

Jovan
Gost
Jovan

Svi tobože apeluju na Izrael da prekine vojne operacije a šalju mu milijarde vojne pomoći. Kakvo licemjerstvo. Interesantno da iza zločinačkog režima stoje najveće svjetske sile a jadni Palestinci im i dalje pružaju otpor. Šta bi tek bilo da Palestinci imaju adekvatnu vojnu pomoć.

Rot
Gost
Rot

Da, jadni teroristi Pelstinci. Baš…

Seir
Gost
Seir

Jadni ti sa samim sobom

Strašno je sve
Gost
Strašno je sve

Hamas nije smio uraditi što je uradio. Napravio je pravilo o ubijanju civila i toga se pravila Izrael sad drži, ali sa mnogo više mogućnosti.

Jovan
Gost
Jovan

Tu mogućnost Izrael koristi već 75 godina otkada je okupirao Palestinu.

Send this to a friend